Manolo x Skoaktiebolaget – Del I

Idag är det dags för ett av de projekt vi sett fram emot mest här på Manolo inför våren. Vi har tillsammans med en av Sveriges främsta skobutiker; Skoaktiebolaget på Humlegårdsgatan 4 i Stockholm, tagit fram en unik samarbetssko i begränsad upplaga. Skorna är producerade av Mallorcabaserade skotillverkaren Carmina; en av världens mest prisvärda tillverkare av randsydda skor och vi kommer här i två artiklar summera hur processen gick till och självklart det färdiga resultatet.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-03-31 10:34  |  Lästid: 4 minuter

Designsamarbeten är ingen nyhet i mode- och skobranschen och något som genomsyrat allt från budgetkedjor som H&M till avantgardeaktörer som Rick Owens. Vårt samarbete startade med att både vi och herrarna bakom Skoaktiebolaget har en stor passion för såväl hantverk, kvalitet men även personlighet vilket gjorde att vi ville kombinera vår kompetens och ta fram en unik modell som inte finns i Carminas befintliga utbud. 

Tack vare Skoaktiebolagets nära relation med Carmina fick vi möjligheten att mer eller mindre skräddarsy en specifik modell i liten upplaga utan att priset till kund behövde bli orimligt högt. Carmina har ett av branschens mest imponerande modellarkiv som sträcker sig långt bak i tiden.

När vi startade samarbetet var det en vårsko vi hade i åtanke. Vi ville även göra en sko som är väldigt mångsidig och kan användas i en rad situationer oavsett om man föredrar en genomgående dressad stil eller går i jeans och skjorta.


Valet föll på en specifik nyans av mocka i nyansen "tobacco" som inte är så vanlig ur Carminas och Skoaktiebolagets normala utbud. Tonen är mellanbrun men har en svag ton av tegel i sig vilket påminner en del om Polo Suede. Just en klassisk herrsko i mellanbrun mocka är en av de trevligaste tolkningarna för vårsäsongen och passar väldigt bra till både benvita bomullsbyxor under högsommaren och grövre flanell under tidig vår. Även om mocka är klart mindre formellt än kalv gör den sig utmärkt även till en ledigare kostym för studentmottagningar eller sommarfesten.

Själva modellvalet föll på en unik Adelaide oxford med en periforerad cap toe (även kallad Quarter Brogue). Att vi valde just en Adelaide beror på modellens klassiska mångsidighet i form av oxfordsnörningen men med en unik twist i förhållande till mer klassiska cap toes. Quarter Brogues må vara en kompromiss mellan den släta oxforden och en semi brogue men samtidigt en kompromiss som enligt oss verkligen fungerar. Skon blir sober och elegant men får en mer intressant touch som harmoniserar väl med det lite ledigare materialvalet. 

En Adelaide för er som inte känner till det sen innan kännetecknas av en U-formad söm som går runt snörningen på skon och längs med skons övre kant. Detta ger ett balanserat uttryck såväl från sidan som uppifrån och gör enligt oss skon lite intressantare. 

Vi fick möjligheten att följa produktionen av skorna från Carminas fabrik som ligger benägen i staden Inca på Mallorca. En produktion som startade redan 1866 när Matías Pujadas öppnade en liten skoateljé i staden. Detta var starten på en av Spaniens verkliga hantverkarfamiljer.


Matías son Mateo tog över efter fadern och öppnade strax efter sekelskiftet en fabrik med produktion av randsydda skor. 

Det var dock först 1961 som José Albaladejo Pujadas; Mateos barn-barn, tog företaget till nästa nivå genom att bli en av landets största skotillverkare. Bara under 1980-talet producerade Carmina över en miljon par randsydda skor.

Själva namnet Carmina kom dock inte till förrän 1997 då José tillsammans med sin fru och sina söner valde att trotsa det sviktande efterfrågan på kvalitetsskor och satsa på att producera några av världens främsta randsydda skor. 

Sedan dess har företaget etablerat sig med åtta egna butiker i Europa och en rad återförsäljare världen över. Företaget fokuserar på en genomgående randsydd konstruktion som är fullt jämförbar med de brittiska aktörerna i Northampton. Detaljer som ritsnedlagda sulor, ett brett utbud av modeller och läster samt ett väldigt konkurrenskraftigt pris har gjort dem till en av de mest populära aktörerna på marknaden. 


Manolo x Skoaktiebolaget - Del I
Tillskärning av skons olika mönsterdelar. Här stansas det perforerade broguemönstret ut.
Manolo x Skoaktiebolaget - Del I
Tillskurna mönsterdelar väntas på att fixeras först med lim för att sedan sys.
Manolo x Skoaktiebolaget - Del I
Adelaidesömmens karaktäristiska form som sträcker sig runt snörningen på skon.
Manolo x Skoaktiebolaget - Del I
Lästningen av skon. Här har ett par slumpmässiga skosnören fästs på skon för att hålla ihop den och det är således inte rosa snören som kommer sitta på det färdiga resultatet.
Manolo x Skoaktiebolaget - Del I
En maskinrandsydd sko använder sig av en Goodyear-maskin som syr fast randen i skons kanvasribb. Efter detta fylls hålrummet med kork vilket över tid formar sig efter fotens konturer. Sist men inte minst syr man fast skons yttersula i randen vilket ger en trepunktsfästning som möjliggör för enkel omsulning när lädersulan är utsliten.

 

I nästa artikel som publiceras på onsdag 2/4 kommer vi publicera mer information om våra designval, vart skon kan inhandlas samt vad den kommer kosta. Allt detta självklart ackompanjerat med en bildkavalkad av den färdiga produkten. 

 

Dela på Facebook
Tweeta