Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 – Del III – Resultatet

Så var det äntligen dags för presentationen av vår nya samarbetssko med Skoaktiebolaget. I dagens artikel kommer ni få läsa om hur vi kom fram till våra val av material, läst, modell och sula samt våra egna slutsatser om resultatet tillsammans med priset.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-04-16 09:00  |  Lästid: 4 minuter
Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del III - Resultatet

Den första samarbetsskon vi producerade med Carmina var en så kallad Adelaide oxford i en mellanbrun mocka. För er som inte känner uttrycket sen innan så syftar Adelaide till den typ av skomodeller som har en söm som löper likt ett ”U” runt skons snörning. Det är ur ett rent formellt perspektiv ingen skillnad mot en mer traditionell oxford men ger en lite mer personlig och intressant prägel enligt oss. 

Då vi som sagt verkligen gillar Adelaides ville vi fortsätta på det spåret men den här gången göra något helt annorlunda. Vi valde att göra en så kallad Adelaide Wingtip vilket innebär att man kombinerar Adelaidesömmen med en wingtipsöm och broguemedaljong vilket gör skon till vad man brukar benämna som en Full Brogue. Just Adelaide Wingtips är dock en ganska sällsynt modell i tillverkarnas utbud och något man vanligtvis får leta sig ganska högt upp i premiumsegmentet, exempelvis Gaziano & Girling Walkton, eller i form av Bespoke för att få tag på. 

Vi tyckte kombinationen var precis det vi var ute efter. En traditionell full brogue, fullt bärbar till såväl en ledigare kostym som uddakavaj eller jeans för den delen. Samtidigt med någonting extra för den som vill ha något unikt men fortfarande subtilt.

Vi började med materialvalet. Här arbetar Bonafé med mängder av fantastiska skinnkvaliteter men vi fastnade för ett kalvskinn de valt att kalla Vitello. Färgmässigt valde vi nyansen Etrusco som är ett mörkbrunt skinn men med rödaktiga undertoner. Detta i kombination med en subtil finish med något mörkare tåparti ger skinnet ett vackert liv och djup vilket ger bästa möjliga förutsättningar för att åldras väl. 

Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del III - Resultatet
Skorna i väntan på finishering.

Valet av läst var nästa steg. Här känns det självklart viktigt att hitta en läst som fungerar väl med modellens mönster och vi valde Bonafés elegant runda 804-läst. En ganska rymlig läst som visuellt påminner lite om exempelvis DG70 från Gaziano&Girling eller 82 från Edward Green. Den här typen av läster är ofta väldigt mångsidiga i det avseende att dem passar till olika formella nivåer där en grövre rundad läst kan uppfattas som lite trubbig och en kraftigt mejslad som väl aggressiv. Storleksmässigt valde jag själv att gå ner från  UK8/42 som jag vanligtvis har från de flesta tillverkare till UK7.5/41.5 vilket gav mig en närmast perfekt passform. Passformen påminner ganska mycket om Carminas Rain-läst som vi använde för förra samarbetsskon.

 

Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del III - Resultatet
Den elegant rundade tån på 804-lästen passar utmärkt till mönstret på skon.

Valet av sula var lite mer utmanande. Då det rör sig om en sko lanserad för våren tyckte vi ändå att en enkel lädersula med ritsnedläggning var det mest naturliga valet. Som en liten detalj valde vi en så kallad schiena d’asino eller fiddle waist i skons midja samt en naturlig sulkant för en vårkänsla. 

Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del III - Resultatet
De ritsnedlagda sulorna med så kallad ”schiena d’asino”.

När det färdiga resultatet landade i veckan var det över förväntan. Skoaktiebolagets egenutvecklade Soft Finish är precis lagom subtil för att ge ett djup och liv till skinnet samt ett lite mörkare tåparti. I de större delarna av mönstret så som hälen ser man en svag flammighet som med rätt vård kan förstärkas över tid. Vi rekommenderar att man använder exempelvis Burgols neutrala kräm för vård och istället väljer wax om man vill tillsätta eventuellt pigment. Detta för att inte förändra grundtonen för mycket på skon. Vill man att den skall hålla sig relativt oförändrad kan även waxet vara neutralt men man kan absolut testa tunna lager av såväl mörk- som mellanbrunt eller t om burgundy. 

Bonafé erbjuder inte lästade skoblock men Skoaktiebolagets egna modeller passar utmärkt till 804-lästen. 

Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del III - Resultatet
Diskret flammighet i skons häl.
Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del III - Resultatet
Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del III - Resultatet
Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del III - Resultatet
Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del III - Resultatet

Priset på skorna är 5 400 kronor vilket vi anser är väldigt konkurrenskraftigt för en handrandsydd kvalitetssko producerad i Italien. Skorna finns från och med nu tillgängliga att köpa HÄR eller i Skoaktiebolagets fysiska butik på Humlegårdsgatan 4 i Stockholm.

 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta