Manolo tipsar – Sommarens seglarskor

Nu känns det som att våren verkligen är här. Det är därmed också dags att fundera över vår/sommarinköp så som solglasögon eller ledigare skor. Vi försöker att undvika kortsiktiga trender här på Manolo och fokuserar istället på långsiktig och god stil som kan följa med bäraren i flera säsonger. Dagens text kommer att handla om seglarskon: En tidlös modell som dock från tid till annan även betraktats som moderiktig. I år syns den på ganska bred front och även i mer trendiga sammanhang.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2015-03-19 11:08  |  Lästid: 3 minuter
Manolo tipsar - Sommarens seglarskor

Tanken idag är att presentera några modeller vi tycker är inspirerande och som alla är av god kvalitet och bra material. Det finns dock en uppsjö av tillverkare där ute att välja på i olika prisklasser. Vi tycker egentligen att utseendet spelar mindre roll utan i vår blir det snarare hur man bär dem som gör skon och helheten intressant. Vi tycker att man skall tona ner det hela lite grann och kanske inte bära dem som äldre myndiga direktörer gärna gör med röda byxor och klubbkavaj eller som internatskolekids i en preppykavalkad av pastellfärger.

När seglerskon skall matchas tycker vi istället att man skall tänka lite enklare kombinationer som diskreta chinos i smalare passform, jeans eller korta shorts. Upptill kan man gärna bära en enfärgad eller randig t-shirt, linneskjorta eller pikétröja befriad från logotyper. Färgerna får gärna vara neutrala och diskreta. Lite mer rivierakänsla från 60-70-talet snarare än seglarvecka på Marstrand eller Sandhamn.

När det kommer till märken så är klassiska tillverkare som Sperry och Sebago alltid säkra kort. Lyxtillverkare så som Brioni och John Lobb har i vår satsat på exklusivare varianter av seglarskor men vi tycker annars att de mest intressanta är en rad mindre amerikanska tillverkare så som Quoddy, Rancourt & Co, New England outerwear samt Oak Street bootmakers. De är alla små nischade skospecialister, inte sällan med en del handsydda moment i produktionen samt läder av riktigt hög kvalitet. När det kommer till seglarskor så använder flera av dem Horweens Chromexcel läder. Ett mycket tåligt läder som tar 28 dagar att förfina i Horweens garveri utanför Chicago och som utvecklar en otroligt fin patina över tiden.

 

Manolo tipsar - Sommarens seglarskor
Klassikern Sperry Topsider.
Manolo tipsar - Sommarens seglarskor
Lyxigt från Brioni.
Manolo tipsar - Sommarens seglarskor
Seglarskor från lilla tillverkaren New Endland Outerwear.
Manolo tipsar - Sommarens seglarskor
Oak Street Boatmakers alternativ.
Manolo tipsar - Sommarens seglarskor
Premiumaktören John Lobb erbjuder seglarskor för våren.
Manolo tipsar - Sommarens seglarskor
Seglarskor från franska A.P.C.
Manolo tipsar - Sommarens seglarskor
Rancourt & Co.
Manolo tipsar - Sommarens seglarskor
Sebago är för många den mest klassiska seglarskon.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta