Manolo testar: Stenströms Custom Made

Ett skjortmärke som inte synts mycket här på Manolo är Stenströms som trots allt är en av de största aktörerna i Sverige. Med en lång historia, grundat 1899, och med stor kunskap inom tillverkning av kvalitetsskjortor tycker vi att det är på tiden att lyfta fram dem.Dagens text kommer att handla om Stenströms måttsömnadstjänst, deras så kallade Custom Made. Det är en tjänst som många av Stenströms återförsäljare erbjuder och som medför att kunden, med rätt vägledning och service, kommer att kunna få en välsittande skjorta av hög kvalitet.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2013-05-21 19:04  |  Lästid: 3 minuter

Vi träffade föreståndaren för NK Herrekipering i Stockholm, Zeljko Maksic för att prova tjänsten.

Hela proceduren börjar som för så många andra som erbjuder en måttsömnad där företaget utgår ifrån en befintlig master eller modell de har i sitt sortiment idag. Vi fick alltså prova en av Zeljko utvald modell som han trodde skulle passa. Med denna skjorta som utgångspunkt resonerade vi tillsammans hur den borde sitta och vad jag som kund föredrog och utifrån detta nålades det och noterades mått om vartannat.

I nästa steg handlade det om att välja ut ett tyg. Stenströms har ett utbud av ca 30 tyger som varierar över säsongen och ändras varje halvår samt ungefär lika många till av mer klassisk karaktär som finns i utbudet hela tiden. Det finns bastyger och mer exklusiva tyger i Sea Island bomull. Denna bomull odlas i Västindien där det råder ett ganska hårt klimat för en bomullsplanta med salta vindar och lite regn. Detta leder dock till att fibrerna blir fantastiskt fina och extra långa vilket för att de kan spinnas tunnare. Det är ett relativt begränsat utbud av dessa tyger eftersom tillgången på fibrerna är så pass liten. Detta leder till att tyget blir rätt så dyrt men å andra sidan väldigt mjukt och behagligt att bära.


Det ska vidare tilläggas att bastygerna från Stenströms även de håller en hög nivå. De köper in tyger från bland annat Albini, Thomas Mason och Grandi Rubinelli men utvecklar och designar även egna tyger ihop med några andra italienska vävare.

När tyget är valt så gäller det till sist att välja krage, knappar, knäppning, manschett osv. Här är valen inte så omfattande men trots allt inte begränsande. En sak som vi uppskattar mycket var att det gick att designa om en krage som vi till stora delar gillade men skulle föredra med något kortare kragsnibbar. Detta var inga problem att ändra på vilket var positivt.

När alla val är gjorda skickas beställningen till Estland där Stenströms egen fabrik ligger. Här skapas mönster, klipps delarna ut och mönsterpassas och sys i fabriken på maskin likt Stenströms vanliga skjortor. Hela processen tar ca 3-4 veckor. Under hektiska perioder kan det hända att de får addera en vecka till.

Varje skjorta tillverkas av 23 olika delar och har ca 60 olika arbetsmoment. Under tillverkningen förekommer det 5 kritiska kontroller för att säkerställa kvaliteten. Vid tillverkning av en skjorta går det åt så mycket som 150 m tråd. De knappar som används är oftast handgjorda och av pärlemor.


Vi ställde frågan direkt till Stenströms om hur de ser på en eventuell framtida tillverkning i Sverige? Att löneläget skulle vara ett hinder känns ganska naturligt men de menar även att tyvärr har stora delar av kompetensen inom tillskärning och sömnad minskat varför det kan vara svårt att hitta rätt personal för detta idag.

Själva slutresultatet av den skjorta vi sydde upp blev mycket bra och själva måtten och passformen var rätt. Vi har sagt det förut och säger det igen, när det kommer till måttsömnad är slutresultatet beroende av hur skicklig personen som hjälper till är. I vårt fall var Zeljko på NK mycket kunnig och har måttat många skjortor tidigare vilket är en viktig del i själva konceptet med Custom Made.

Ett urval av de som erbjuder denna tjänst från Stenströms är: Stenströms Herr- och Damekipering i Helsingborg, Olséns i Malmö, Lund & Lund i Stockholm, Divanti i Gislaved, La Chemise i Stockholm, Fribergs i Jönköping och Värnamo, NK Man i Göteborg, Brixx i Gävle samt NK Herrekipering i Stockholm.



Foto: Andreas Weinås
Dela på Facebook
Tweeta