Manolo måttsyr – Skjortor från Emanuel Berg

Skjortor är ett område som vi skrivit relativt mycket om här på Manolo. Vi har i sen tid recenserat framförallt ett antal tillverkare inom måttsytt eller helt skräddarsytt. Dagens text kommer att handla om Emanuel Berg, ett företag vi aldrig tidigare skrivit om. Detta märke är familjeägt och startades i Tyska Köln 1989. Idag har de drygt 100 återförsäljare runt om i världen.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2015-05-07 09:16  |  Lästid: 4 minuter
Manolo måttsyr - Skjortor från Emanuel Berg

Skjortorna från Emanuel Berg är helt sydda i Europa. De erbjuder både konfektion och måttsytt men är mest kända för det sistnämnda. Tillverkningen sker helt på maskin och påminner om exempelvis Eton eller till viss del brittiska Cleeve. Med detta menat att man får en bra skjorta till ett vettigt pris sydd med hög precision i ett bra tyg. Det erbjuds inget ”lull-lull” som handsydda sömmar, knapphål etc. Tänk en Volvo snarare än en sportbil. Alltså en stabil, bra och lagom exklusiv produkt med fokus på slitstyrka och prisvärdhet.

Missförstå mig rätt, det rör sig alltså fortfarande om väldigt bra skjortor i tyg från erkända tygleverantörer som Thomas Mason och Albini med handskurna knappar i pärlemor från Australien kryddat med en tysk precision i tillverkningen. Det som gör att Emanuel Berg sticker ut lite grann är deras otroligt gedigna utbud av kragar och manschetter. De har över 80 olika kragar och 30 manschetter att välja på vilket gör att man nästa får svårt att välja som köpare av måttsytt. Det finns hur många val som helst att göra vilket borgar för att man kan få en skjorta näst intill precis som man vill utan att behöva välja helt skräddarsytt.

Vill man köpa deras färdiga skjortor så kostar de ca 900-1 100 kr och de har ett bra utbud via den egna webshopen. I Sverige finns de även att köpa hos Olséns i Helsingborg samt hos La Chemise i deras två butiker i Stockholm.

Ett antal aktörer erbjuder även Emanuel Bergs måttsömnad, däribland skräddaren Zaremba Bespoke från Warsava. Denna skräddare har sedan ett knappt år tillbaka börjat bygga upp en svensk kundbas genom att ha så kallade trunk shows i Göteborg och Stockholm. Vi skrev om detta nyligen på Manolo då vi uppmuntrar att vi som svenskar också kan få ta del av ett bra utbud av skräddarsytt mode. Vid Zarembas andra Stockholmsbesök passade jag på att måtta två skjortor från Emanuel Berg. Priset för denna tjänst landade på ca 1 300 kr per skjorta vilket får ses som väldigt konkurrenskraftigt då det rör sig om måttsytt i vettiga tyger.

 

Manolo måttsyr - Skjortor från Emanuel Berg
Oxfordskjorta med Buttondownkrage.
Manolo måttsyr - Skjortor från Emanuel Berg

Jag valde en klassisk randig oxfordskjorta med en buttondownkrage som var något högre och hade någon centimeter mer spread än vanligt eftersom jag gillar att bära denna typ av krage med slips. Det fanns säkert 6-7 olika buttondownkragar att välja på vilket är fler än vad jag sett någon annan aktör erbjuda. Den andra skjortan blev en ledigare denimskjorta i ett tyg från Albini. På denna valde jag en krage som heter James Bond vilken har en semi-spread och bra höjd som gör att den även lämpar sig med slips. Detta tyg kommer att blekna något med tiden vilket gör att den får en härlig egen karaktär. 

 

Manolo måttsyr - Skjortor från Emanuel Berg
Denimskjorta med kragen James Bond.
Manolo måttsyr - Skjortor från Emanuel Berg

Jag är sammantaget väldigt nöjd med skjortorna och de mått Maciej tog stämde bra. Ärmarna är ca 1 cm för långa men som vi nämnt tidigare är det ofta något positivt för att inte bli för korta efter ett par tvättar. Jag gillar utseendet och känslan riktigt mycket. Som jag skrev är det inga handgjorda detaljer vilket självklart vissa kanske saknar. Det tycker jag vägs upp av en bra passform i detta fall samt kragen James Bond som enligt mig är den bästa kragen jag någonsin haft på en skjorta. Självklart tillsammans med ett i sammanhanget väldigt överkomligt pris.

 

Manolo måttsyr - Skjortor från Emanuel Berg
Denimskjortan kombinerat med skräddarsydd kavaj från Zaremba och marinblå grenadineslips.
Manolo måttsyr - Skjortor från Emanuel Berg

Om man vill testa skjortor från Emanuel Berg så kommer Zaremba till Sverige nästa gång i månadsskiftet Maj/Juni. Då kommer möjlighet finnas att sy upp både kostymer, kavajer, rockar, byxor och skjortor. Finns intresse så går det bra att maila till info@zarembabespoke.com. Då antalet tidsbokningar är begränsade kommer beställningar av endast skjortor ske i mån av tid.

 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta