Manolo måttsyr Saman Amel – Del II

Så var det dags för del två i artikelserien där vi testat att måttsy en kostym från Saman Amel. Idag kommer vi fokusera på processen, detaljerna och såklart det kanske allra viktigaste nämligen slutresultatet.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-08-26 10:26  |  Lästid: 4 minuter
Manolo måttsyr Saman Amel - Del II

I första artikeln kunde ni läsa om hur måttagningen och inspirationen till kostymen gick till och dagens artikel tar vid ca 2 månader efter måttagningen. 

Kostymen har levererats från leverantören och det är dags för första avprovning. Första intrycket var att både kavaj och byxa var lite stora i midja men till Samans försvar så berodde detta i första hand på att undertecknad gått ner ett antal kilo sen måttagningen. 

Den stora fördelen med måttsytt (och skräddarsytt för den delen) är att även om måtten förändrats något så är själva mönstret anpassat efter dig som bärare vilket gör att mindre korrigeringar blir väldigt lätta att genomföra. Dessa små ändringar ingår självklart i priset av kostymen och är snarare regel än undantag att man behöver göra mindre korrigeringar med all form av måttsömnad. Vi valde att inte ta in kavajen för mycket då västen skall få plats under och det är fallet som är det viktiga att komma åt. 


Det var första gången Saman fick en beställning på tredelad kostym med vilket gjorde det extra spännande att se resultatet av västen. Till vår belåtenhet var både höjden, längden och balansen väldigt lyckad på första försöket och vi gjorde bara ett litet nyp i ryggpartiet då en väst bör sitta något tightare än kavajen.

Nästa detalj som var väldigt intressant att se var hur slagen skulle bli. Snittet på just de spetsiga är väldigt fina och lite bredare än företagets vanliga Notch lapels. Axeln vi valde är mjukt konstruerad, med naturlig form och ger en lite italiensk touch till de brittiska tygvalet.

 

Manolo måttsyr Saman Amel - Del II
Breda spetsiga slag och en naturlig mjuk axel.

När det kommer till byxan valde vi att gå på en lite mer generös benvidd och något högre midja för att optimera fallet. Fotvidden är runt 19 cm och når precis under ankeln vilket ger ett rent fall utan bryt på skon. 


Vi valde dubbla så kallade plisséringar eller reversed pleats som de även kallas. Fördelen med dessa är att de ger en ökad volym i byxans lår, något som tvärtom mot vad många tror, ofta ger ett smalare intryck än en tight passform. 

 

Manolo måttsyr Saman Amel - Del II
Detaljbild på pleats, väst och kavaj.

Kavajen längd valde vi att göra något längre än dagens rådande modenorm men fortfarande kortare än det mest konservativa. Dels för att jag som bärare än något längre än genomsnittet (187cm) och för att helhetsintrycket och proportionerna med den lite vidare byxan lämpar sig bättre för en mer klassisk kavajlängd. 

Då tyget är relativt tunt är det extra viktigt med en vettig konstruktion som bidrar till stadga och fall i kavajen. I bägge Samans linjer rör det sig om en full kanvas-konstruktion som sträcker sig över slagen och hela framstycket. Den stora fördelen med detta är att kanvasen med tid formar sig efter bäraren.


 

Manolo måttsyr Saman Amel - Del II
Slutresultatet.

Kombinationen av de breda slagen, den tre delarna samt den ganska påtagliga överrutan gör såklart kostymen ganska iögonfallande men väldigt lyckad. Några av fördelarna med tygvalet är att det är väldigt tacksamt att matcha med de toner jag främst bär i övrigt. Skjortor i vitt eller ljusblått plockas diskret upp av den blå överrutan och de vita inslagen. Den grå tonen går även utmärkt att bära till såväl bruna som svarta skor. 

 

Manolo måttsyr Saman Amel - Del II

En av de stora fördelarna med tredelad kostym är att även om bärandet av alla tre delar tillsammans kan verka avskräckande öppnar den för flera olika alternativ. T ex kan man väldigt enkelt bära byxa och väst tillsammans på kontoret om man känner att kavajen är för varm precis som man utan problem kan lämna västen hemma om man bara vill bära kavaj och byxa. 


Vissa tredelade kostymer kan man även bryta upp och bära som uddakavaj och byxa men i ett tunnare kostymtyg som i detta fallet gör den sig bäst i hel kostym. 

 

Manolo måttsyr Saman Amel - Del II
Den tredelade kostymen kan enkelt bäras utan kavaj på exempelvis kontoret.

Summering

Helheten av kostymen blev över förväntan, särskilt med tanke på att västen inte var något som företaget arbetat med tidigare. Självklart är det som vi nämnde tidigare en ganska extravagant kostym men vår ambition är att inspirera och är man ute efter något mer diskret kanske man väljer ett vanligt slag, tvådelad kostym eller en flat front-byxa. 


Priset på kostymen landade på ca 16 000 kronor pga det lite dyrare tyg och framför allt att västen tillkommer som inte annars ingår i instegspriset på ca 12 000 kronor.

De stora fördelarna enligt oss med Saman Amels kostymer är att det finns stor valfrihet i form av vad man vill göra och inte minst en stor kompetens från Samans sida angående skrädderi i allmänhet. Kvalitets- och konstruktionsmässigt skulle vi vilja påstå att produkten står sig väldigt väl i prisklassen även om man självklart inte kan förvänta sig att få samma produkt som hos exempelvis Attolini, Kiton eller Orazio Luciano i dubbla prisklassen.

 

Manolo måttsyr Saman Amel - Del II
Tredelad kostym samt slips från Saman Amel tillsammans med skjorta från A.W Bauer.
Dela på Facebook
Tweeta