Manolo måttsyr Saman Amel – Del I

Trogna följare av Manolo känner vid det här laget till de två unga entusiasterna Dag Granath och Saman Amel. Duon ligger bakom varumärket Saman Amel som de senaste året vuxit från en liten bespokeateljé av slipsar till en full Su Misura-tjänst. Vi har låtit sy upp en måttsydd kostym från företaget och idag ser vi första artikeln av två.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-08-19 10:25  |  Lästid: 4 minuter
Manolo måttsyr Saman Amel - Del I

Saman Amel startade 2009 då skrädderiutbildade unga mannen med samma namn ville skapa handsydda kvalitetsslipsar efter kundens önskemål producerade i Stockholm. Långsamt men säkert spreds ryktet den unge entusiasten och för ungefär ett år sedan blev det klart med företagets första ateljé.

I takt med detta breddade man utbudet med en måttsömnadstjänst bestående av kavajer, kostymer, rockar och byxor samt skjortor. Det vanliga när man som ungt företag ger sig in på den svenska marknaden av måttsömnad är att försöka konkurrera på pris. Här skiljer sig Saman Amel då killarna bakom kände att det var viktigare att säkerställa en riktigt hög kvalitet i hantverk, konstruktion och tyger än att försöka slå sig in som billigast. Saman som har en utbildning inom mönsterkonstruktion och skrädderi och med erfarenhet av måttagning från sin tid som ansvarig på J.Lindeberg valde att satsa på två linjer där den största skillnaden ligger i andelen detaljer och moment som utförs för hand. 

Instegslinjen startar på ca 12 000 kronor för kostym och består av en full kanvaskonstruktion med inslag av handsydda detaljer så som axlar, knapphål osv. Utöver dessa är det en maskinsydd produkt men forfarande med så kallade ”flytande mellanlägg”. Spjutspetslinjen som startar på närmare det dubbla är så gott som helt sydd för hand i Neapel. Här pratar vi handpikerade kanvas, axlar, krage, allt. Hur vida man värderar mervärdet i dessa detaljer eller inte är högst personligt men hantverksnivån ligger tveklöst i samma klass som de absolut främsta i regionen. I tygväg arbetar Saman Amel med flera av de största och mest erkända väverierna. Utöver bastygerna finns det ett brett utbud av bunchar från Loro Piana, Ariston, Carlo Barbera och Caccioppoli. 

Men nu till vår kostymbeställning…

Vi tyckte det var intressant att sätta företaget på prov genom en beställning man normalt inte associerar med Saman Amel. Inspirationen var en visuellt slående tredelad kostym i en grå glencheck. Det finns något väldigt inspirerande i balansen mellan typiska brittiska mönster i mer kontemporära italienska silhuetter. I Italien kallas det vanligtvis för Stile Inglese och är enligt oss den perfekta kombinationen av de bägge skräddarkulturerna. Utöver detta fanns inspiration från Steve Mcqueen i The Thomas Crown Affair från 1968 samt Sean Connerys tredelade kostymer i 1960-talets Bondfilmer. Självklart anpassade till vår personliga smak.

Vi började med att titta efter tyger. Detta är lättare sagt än gjort för även om glencheckrutiga tyger är ganska frekventa i buncharna så spelar kompositionen, vikten och tonen stor roll.

 

Manolo måttsyr Saman Amel - Del I
Glencheck med väldigt diskret ruta.
Manolo måttsyr Saman Amel - Del I
Grövre glencheck i flanell för höst/vinterhalvåret.
Manolo måttsyr Saman Amel - Del I
Vårt val föll på den här från Ariston. En grå s130 glencheck med markerad ljusblå överruta. Vikten på 270gr/m fungerar året om. (även översta bilden)

När tygvalet är gjort tar Saman alla mått som sedan skrivs ner i ett formulär. Här kan man arbeta på flera sätt inom måttsömnad. Vissa företag väljer att utgå från en provstorlek och sedan göra avdrag alternativt tillägg för bärarens respektive kropp. Detta kan fungera utmärkt då man får en ganska tydlig bild av slutresultatet redan i provstorleken. Saman har dock valt att arbeta uteslutande med kroppsmått. Detta kräver att man har en god förkunskap inom hur produkten man säljer fungerar men har en ännu större potential som påminner mer om processen inom skräddarsytt. 

 

Manolo måttsyr Saman Amel - Del I
Alla mått och avvikelser antecknas i ett formulär.

Vi valde att producera kostymen ur instegslinjen då priset på en tredelad kostym i ett bättre tyg lätt kan springa iväg i pris och första produkten man beställer är alltid lite osäkert. 

Detaljmässigt har Saman flera alternativ av slag och axelkonstruktioner. Företaget är mest förknippat med deras plissérade axel men vi kände att kostymen vi var ute efter passade bättre med en slätare axelkonstruktion. 

Inspirationen till slagen kom från en av Samans egna kostymer med spetsiga slag som sträcker sig upp mot axeln. Ett tilltaget ”håll-käften” slag som vi tycker kändes intressant som kontrast till det lite säkrare valen av notch lapels. 

 

Manolo måttsyr Saman Amel - Del I
En av inspirationerna till kostymen var slagen på Samans kritstrecksrandiga kostym.

I nästa del blir det en bildkavalkad på slutresultatet och våra tankar angående processen. 

 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta