Manolo måttsyr Orazio Luciano – Del II

Idag är det dags för del II av artikelserien om vår måttsydda kavaj från Orazio Luciano. I första artikeln fick ni läsa om vårt första möte i företagets monter på Pitti Uomo i somras och idag är det dags att se det färdiga resultatet.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-12-01 14:44  |  Lästid: 6 minuter
Manolo måttsyr Orazio Luciano - Del II

Som ni kunde läsa om i Del I så rör det sig om en klassisk neapolitansk kavaj eller Sport Coat. Ambitionen var att få en produkt som skulle kännas både avslappnad och elegant där den lätta konstruktionen, tygvalet och detaljerna skulle göra att man kan bära kavajen till flanellbyxor, chinos eller jeans under åtminstone tre säsonger per år. 

Tygvalet föll tillslut på en elegant brun hundtandsmönstrad flanell i 90% ull och 10% kashmir från Loro Piana (320gr/m). 

Jag var fortfarande osäker på ett par punkter och detaljer när jag lämnade Pitti så vi bestämde att jag skulle spika dessa och maila Pino de exakta valen. Då den italienska textilindustrin mer eller mindre stänger ner helt i Augusti månad och kavajen i första hand är tänkt till höst/vinter bestämde vi att påbörja själva produktionen i början av september. Från det tog det ca 6 veckor innan den färdiga kavajen levererades.


Mitt första intryck när jag testade kavajen var "Wow"! Följsamheten i produkten och hur mycket lättare plagget var än jag hade förväntat mig var en positivt överranskning. Min tveksamhet angående om tygvalet hade varit för tungt var som bortblåst och jag kände tvärtom att ett lättare tyg skulle riskerat att bli för skrynkligt med en så lätt uppbyggnad av kanvasen.

I jämförelse med exempelvis norditalienska och framför allt brittiska konstruktioner så har Orazio Lucianos  tunnare kanvas en underbar känsla men inte heller samma struktur och form. Vill man åt en väldigt ren och mer formell silhuett med känslan av en "rustning" är det brittiska förmodligen mer vad man söker. Som en semiformell och framför allt avslappnad kavaj är däremot den här lätta konstruktionen oslagbar i min mening. 

 

Manolo måttsyr Orazio Luciano - Del II
Detaljbild på kavajens ärmlängd.
Manolo måttsyr Orazio Luciano - Del II
Företagets karaktäristiska neapolitanska axelkonstruktion med en tilltagen överärm, grunda ärmhål och tydliga plisséringar.

Det är värt att nämna att av de tillverkare jag testat så är nog Orazio Luciano de mest typiska för sin regions snitt. Attolini var klassisk neapolitansk men något mer återhållsam i snitt och detaljer och det är ingen tillfällighet att Orazio Luciano även kallas La Vera Sartoria Napoletana (det sanna neapolitanska skrädderiet).


Hantverksmässigt är det för mig som saknar en flerårig skrädderiutbildning närmast omöjligt att jämföra kvaliteten mellan de två tungviktarna från Neapel. Det man kan säga med säkerhet är att det rör sig om en otroligt hög nivå i bägge fall och det för mig handlar mer om känslan än kvalitetsskillnaden. 

 

Manolo måttsyr Orazio Luciano - Del II
Kavajens passform över skulderbladen och ryggen.

Orazio Luciano har som sagt ett lite mer extremt formspråk där man tar det typiskt neapolitanska ett steg till. De har överlag något bredare slag, högre gorget och ännu mjukare axlar vilket gör plagget lite mer iögonfallande men också perfekt för just den här typen av kavajer. 

Man kan självklart framföra önskemål om att man vill ha en mindre påtaglig plisséring i axeln eller mindre slag men min erfarenhet säger att man nästan alltid blir mest nöjd om man låter skräddarna själva hålla sig till sin husstil och istället väljer tillverkare efter den silhuett man efterfrågar. Det finns såklart gott om alternativ i samma prisklass även om jag själv som verkligen uppskattar den här stilen tycker Orazio Luciano är bland det bästa man kan hitta för pengarna. 


Vad jag verkligen gillar med kavajen är dess mångsidighet. Bruna kavajer passar enligt mig väldigt bra till exempelvis grå flanellbyxor, blå jeans och inte minst sand bomullsbyxor som dessa från Stoffa.

Om man som jag har 95% ljusblått och vitt i sin skjortgarderob fungerar den brunt också väldigt bra till detta. Vill man addera mer starka accentfärger kan exempelvis orange eller vinrött vara väldigt fina i bröstnäsduk eller slips. 

Kavajens tyg är som vi var inne på i förra artikeln fokuserat i första del till vinterhalvåret och månaderna september till maj. Samtidigt är den så pass lätt att den utan problem kan bäras i uppvärmda kontorslokaler vilket tyvärr kan vara ett stort problem med grövre tweed. 

 


Manolo måttsyr Orazio Luciano - Del II
Utanpå-liggande fickor bidrar ytterligare till en mer avslappnad känsla.
Manolo måttsyr Orazio Luciano - Del II
Helkroppsbild.

Min kavaj är ca 77cm lång (jag är 187cm) vilket ligger i linje med det mesta mått- och skräddarsydda kavajer jag gjort på senare tid. Kavajens längd skall självklart inte ses som något exakt mått och kan variera beroende på snitt, modell och tillverkarens preferenser. Exempelvis så bär jag ofta någon cm kortare uddakavajer än kostymer och de tillverkare med en snitt som delar sig tydligt under knappen (så kallade open quarters) uppfattas ofta som något kortare än mer stängda. Därför behöver inte känslan vara densamma i en dubbelknäppt kavaj i samma längd då den tydligare delar av kroppens över/underdel. 

En annan detalj som påverkar är balansen mellan olika delar. En längre kavaj kommer ofta undan med något bredare slag osv. 

Den stora skillnaden jag upplevde från provkavajerna på Pitti-montern var utöver kavajens längd att man även får en ännu mer "skräddad" känsla. En RTW-kollektion är ofta lite mer anpassad till rådande mode men något kortare kavajlängd och smalare ärmar medan man med måttsömnad får en mer klassisk estetik som vanligtvis återfinns inom skräddarsytt. Man gör bröstet något rymligare, axeln lite bredare och överarmen lite större för att maximera rörligheten och fallet. 

Är man van vid tighta kavajer med en längd på 73cm och kan detta nog kännas lite stort och ovant men för egen del har det varit en ren vanesak. Även om jag kan se en charm med den korta silhuetten i vissa plagg fortfarande så trivs jag idag väldigt bra i ett mer skräddat snitt. 


Vissa pratar om att det än en trend i form av motreaktion vilket säkert kan stämma men vi är fortfarande väldigt långt ifrån 80/90-talets Anti-fit och oversize-kostymer. 

 Är man inte bekväm alls med det skall man såklart välja ett annat alternativ. Det handlar inte om att en stil eller en silhuett är "rätt" och en annan "fel" utan mer om varför man som skräddare väljer att göra vissa detaljer på ett visst sätt. Återigen kan självklart be om att få en smalare ärm eller kortare snitt om man önskar det. Orazio och Pino var väldigt öppna för förslag även om jag ville att kavajen skulle vara karaktäristisk för deras estetik. 

 

Manolo måttsyr Orazio Luciano - Del II
Manolo måttsyr Orazio Luciano - Del II
Kavajen i rörelse.

Summering:


Vad har jag då att säga om processen och produkten i sin helhet? Personligen var jag redan innan den här beställningen väldigt förtjust i företagets estetik och snitt vilket jag tror återigen är viktigt för att man skall bli maximalt nöjd. Är man ute efter en typisk neapolitansk kavaj är Orazio Luciano ett utmärkt alternativ som trots sitt höga pris erbjuder väldigt mycket kavaj för pengarna. Påslaget för Måttsömnad är 20% över konfektion och kan självklart variera ytterligare beroende på vilket tyg man väljer. Min kavaj i Loro Pianas tyg som är något dyrare landar på runt 18 000 kronor beroende på återförsäljarens mariginal. 

För att återknyta till jämförelsen med Attolini fick jag här kanske 90% av känslan men till 65% av priset. 

Som vi varit inne på tidigare finns det såklart även skräddarsydda alternativ så som Solito, NapoliSuMisura etc som faller inom samma prissegment. Den stora skillnaden här är framför allt leveranstiden som är avsevärt kortare för Orazios måttsömnad (6 veckor i förhållande till närmare 6 månader) samt att man inte har någon avprovning i det avseendet. Självklart kan man utan större problem korrigera mindre detaljer på den färdiga produkten hos en duktig ändringsskräddare men man har inte lika många steg i processen. Min egen uppfattning är att skräddarsytt har den absolut högsta högstanivån på grund av detta men i mitt eget fall har jag minst lika bra erfarenhet av riktig bra måttsömnad som skräddarsytt. 

Vad jag inte rekommenderar är att man skall försöka återskapa eller "kopiera" snittet hos en skräddare eller tillverkare med en helt annan husstil då de ofta blir en medioker kompromiss. 


Jag kommer garanterat att beställa fler kavajer från Orazio Luciano i framtiden men förmodligen fokusera på just de tyngre och grövre tygerna som passar allra bäst med deras konstruktion. 

 

Dela på Facebook
Tweeta