Manolo måttsyr Mazzarelli – Del II

Idag är det dags för andra och sista delen i vår recension av italienska skjorttillverkaren Mazzarellis måttsömnadstjänst. Artikel två tar vid cirka sex veckor efter vårt besök på Gabucci för måttagning och val av tyg.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-01-28 10:14  |  Lästid: 5 minuter
Manolo måttsyr Mazzarelli - Del II

Efter ungefär en och en halv månad var det åter igen dags att besöka Gabucci för avprovning av den färdiga skjortan. 

Som jag var inne på i första artikeln så skiljer sig måttsömnad mot skräddarsytt i det avseende att man inte har avprovningar i samma utsträckning. Självklart är det så att om produkten behöver korrigeras något i rygg, ärm eller liknande så löser man det med mindre skräddarändringar men produkten är i övrigt färdigsydd vilket möjliggör för den betydligt kortare leveranstid.

Första intrycket när man fick på sig skjortan var hur imponerande grunda företaget lyckats sy skjortans ärmhål. Detta är en detalj som inte har med måtten att göra utan snarare hantverkskompetensen och något som i princip inte existerar i den lägre prisklassen. 

Visst kan man teoretiskt göra ett grunt ärmhål där med men att få till rörligheten och balansen och inte minst behålla en rimlig vidd på överarmen är nästan omöjligt utan perfekt tillskärning och handsömnad. 

Passformen är smal vilket är vad jag föredrar men den är samtidigt följsam och anpassad efter mig vilket gör att jag inte behövde kompensera med ett lite för stort kragmått för att få rätt bröstvidd eller ett ryggintag för att ta in midjevidden. Faktum är att det har inte behövt göras några ändringar på resultatet. Varför jag nämner det är för att det är långt ifrån en självklarhet när det kommer till måttsydda produkter. Ibland agerar olika tyger på olika sätt även i samma mått vilket blir extra tydligt i kostymer. Då bör man räkna med att behöva göra någon liten korrigering vilket också alla seriösa företag och butiker brukar stå för som en del i tjänsten.

Manolo måttsyr Mazzarelli - Del II
Manolo måttsyr Mazzarelli - Del II
Här ser man tydligt hur grunda ärmhålen är vilket gör att rörligheten maximeras och resten av skjortan stannar kvar innanför byxlinningen när man sträcker på armen.
Manolo måttsyr Mazzarelli - Del II
De små rynkor som uppstår när man passar in en större överärm i ett mindre ärmhål. Denna effekt minskar ofta något efter användning.

Valet föll på en ganska tilltagen cutawaymodell som fungerar väl tillsammans med slips. På bilderna sitter kraglattorna kvar vilket jag själv föredrar att ta ut för en lite mjukare form. Fördelen jag såg med den här typen av krage är att den är väldigt mångsidig och även om den är allra bäst till slips så gör den sig mycket bra även uppknäppt. 

 

Manolo måttsyr Mazzarelli - Del II
Med slips…
Manolo måttsyr Mazzarelli - Del II
…och utan.
Manolo måttsyr Mazzarelli - Del II
Här är kraglattorna uttagna vilket ger en mjukare form.

Ärmlängden blev i min mening perfekt. Här skall dock sägas att det är svårt med skjortor oavsett om det rör sig om måttsytt eller konfektion. Eftersom skjortor är plagg som tvättas regelbundet kommer ha viss krympmån. Den varierar i regel beroende på tyg och sömnad och bör enligt mig vara någon centimeter längre än optimalt för att på sikt bli perfekt. 

Manolo måttsyr Mazzarelli - Del II
En i min mening optimal ärmlängd.
Manolo måttsyr Mazzarelli - Del II
Helhetsbild med kavaj från Lardini, slips från Saman Amel och byxor från Sartoria Vanni.

Måttsydda skjortor öppnar för mer än bara god passform utan även personliga detaljer. Allt i från personligt monogram till handsydda delar man kan uppskatta av rent estetiska anledningar. 

Valet av tyg blev än bättre än jag hade hoppats på och öppnar för en väldigt bred matchning till övriga plagg i garderoben. Pga texturen i väven får man inte heller den för enfärgade känslan utan ett liv i tyget. 

 

Manolo måttsyr Mazzarelli - Del II
Handsydda detaljer.
Manolo måttsyr Mazzarelli - Del II
Monogram diskret placerat under företagets logga som bara syns när skjortan hänger på galgen i garderoben.

 

Summering

Mitt intryck av Mazzarellis måttsömnad är väldigt bra. Hantverksnivån ligger tveklöst i nivå med många av de övriga erkända aktörerna som Barba Napoli, Finamore, Truzzi osv. Utbudet av tyger och skjortkragar var imponerande och gillar man estetiken i italienska skjortor tror jag att Mazzarelli kommer falla en väl i smaken. Samtidigt bör man säga att jämförelser mellan aktörer är svårt då Mazzarellis MTM startar på ca 1 700 kronor men kan snabbt gå upp lite om man vill ha mer handsydda detaljer och/eller ett exklusivare tyg. Därför är det viktigt att man förstår att inte alla skjortor kommer landa på instegspris. Om man jämför en instegsmodell i bastyg med en skjorta från ett märke med 9 handmoment i ett dyrare tyg är det för mig inte längre samma kategori. Är priset detsamma så absolut men att säga att man får mer skjorta generellt från den ena eller andra är nästan omöjligt. Det finns så många aspekter som design, återförsäljare, varumärke och historik som också spelar in i en bedömning.

En skjorta i stil med vad jag lät sy upp ligger på cirka 2 000kr vilket jag tycker är väldigt rimligt för vad man får. Visst är det ett par hundralappar över vad måttsytt ligger på från t ex Eton, Stenströms eller Oscar of Sweden men det är för mig fullt rimligt då det ligger fler tidskrävande arbetsmoment bakom. Sen skall sägas att det inte behöver ge en överlägsen slitstyrka. En exklusiv bomullsväv har många fördelar men är samtidigt ofta känsligare för slitage på t ex manschett och krage. 

I förhållande till företagets konfektionsskjortor är premiumet för MTM i min mening lågt nog för att det skall vara värt då man inte bara får till den allmänna passformen bättre men även slipper att eventuellt kompromissa med tygval, krage och manschett. 

Jag tycker servicen och kommunikationen från såväl Mazzarelli som Gabuccis personal har varit utmärkt och det är absolut en tjänst och produkt jag kan rekommendera fler att testa. Det är otroligt viktigt att komma ihåg att kvaliteten på en måttsömnadstjänst kan variera enormt beroende på vem som utför den. Därför är det ibland viktigare att hitta en butik eller ett företag man känner förtroende för än att hitta den högsta kvaliteten eller flest handsydda moment per spenderad krona. 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta