Manolo måttsyr Mazzarelli – Del I

Idag drar vi igång med första recensionen under 2015. Intresset för välsytt herrmode sytt efter ens personliga preferenser blir allt större här på Manolo och idag tittar vi på en av de mest spännande skjortaktörerna från södra Italien. Vi lät måttsy en skjorta från neapolitanska Mazzarelli och kommer i två delar redogöra för såväl processen som resultatet.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-01-21 11:24  |  Lästid: 5 minuter
Manolo måttsyr Mazzarelli - Del I

Fördelarna med att måttsy en skjorta är många. Inte bara det uppenbara faktum att man får en produkt som är anpassad efter just sin egen kropp och eventuella ojämnheter utan även rent estetiska detaljer som kragval och tyg. 

För många sitter RTW-skjortor ofta relativt bra men just möjligheten att kunna ge skjortan en personlig prägel och inte behöver kompromissa med formen på kragen eller nyansen på tyget. 

Genom att välja Made to Measure kan man även hos Mazzarelli välja hur stor del av skjortan som man vill skall sys för hand. Det finns som vi tidigare skrivit vissa delar av en skjorta som med fördel kan sys för hand. Exempel på detta kan vara ärmisättningen vid axeln där man kan precis som på kavajer passa in överärmen i ett mindre ärmhål. Sedan finns det såklart mängder med handsydda detaljer som är rent estetiska så som knapphål etc men kan ge en mindre steril känsla än maskinsydda diton. 

I den italienska klädindustrni är arbetstiden den stora kostnaden vilket såklart gör att mer tidskrävande moment genomförda för hand drar upp priset på skjortan. Därför är det också väldigt svårt att jämföra olika tillverkare mot varandra då den tekniska kvaliteten eller slitstyrkan inte behöver vara högre i en Kiton än en Eton. 

Däremot bör en skjorta sydd helt för hand kosta mer och är man intresserad och värderar den typen av sömnad så får man vara beredd på premiumet i pris. 

Det var lite kort om skjortor och måttsömnad. Nu till processen bakom skjortan från Mazzarelli.

Stockholmsbutiken Gabucci har sen ca ett år tillbaka erbjudit skjortor från Mazzarelli. Vad som lockade med varumärket var att de kunde erbjuda ett prisvärt instegsalternativ till italienska skjortor i en prisklass lägre än t ex Finamore men fortfarande med en tydligt italiensk prägel i såväl kragar som hantverk. Butiken bjöd i höstas in representanter från företaget för att låta kunderna testa måttsömnadstjänsten och vi passade på att beställa en skjorta.

Steg I – Mått

Första steget i processen är att fastställa vilka mått skjortan skall ha. Den här processen varierar rätt kraftigt mellan olika tillverkare men det finns i regel två sätt man arbetar. Antingen med kroppsmått tagna med måttband eller genom provskjortor där man lägger till alternativt drar av centimetrar från de olika måtten. 

Fördelarna med kroppsmått finns absolut då det blir mer exakt efter dig som bärare. Nackdelen är att det ställer väldigt höga krav på att den som tar måtten måste översätta dem exakt på samma sätt som för konfektionsskjortorna. Alla som testat att skicka in sina egna mått vet att hur man mäter en ärm, ett bröst eller liknande kan variera mellan företag och personer. 

Den stora fördelen med provstorlekar är att måttabellen är fast i dessa fall vilket gör att företagets storlek 39 alltid är så och så många cm i t ex bröst vilket gör att det är klart lättare att lägga till eller dra av för att ändra från närmsta befintliga storlek.

Mazzarelli arbetar efter det andra sättet och vad man gör är att prova minst två olika provskjortor. Undertecknad som ligger mellan 39 och 40 i konfektionsstorlek provade bägge storlekarna och sedan noterade Mazzarellis representanter vilka av måtten från skjortorna som var bäst. T ex valde vi kragen och midjan från storlek 39 och bröstet, axelvidden och ärmlängden från storlek 40. 

 

Manolo måttsyr Mazzarelli - Del I
En av företagets provskjortor.

Steg II – Tyg

Nästa steg är att välja tyg. Här vill jag börja med att säga att ni läsare inte kommer kunna förvänta er någon färgexplosion. Min skjortgarderob består i runda slängar av 95% vita eller ljusblå tyger i olika toner och micromönster. Det är helt enkelt vad jag känner mig mest bekväm i och istället för att köpa skjortor i färger jag inte trivs i tenderar jag att fokusera på olika kragar, manschetter och inte minst tygkvaliteter för att skapa variation i garderoben. 

I min mening är en tunn Royal Oxford bland det mest användbara skjorttyget man kan hitta. Den är tunnare än de klassiska rustika oxfordvävar som tenderar att bli för lediga till kostym men har mer struktur och liv än t ex tunna poplintyger. 

Föga förvånande hittade jag just ett sådant tyg från Thomas Mason i en svagt ljusblå ton, perfekt för framför allt sommarhalvåret och lika bra till linnekavaj som tredelad kostym.

Manolo måttsyr Mazzarelli - Del I
Royal Oxford från Thomas Mason.
Manolo måttsyr Mazzarelli - Del I

 

Steg III – Krage och detaljer

Sista steget i processen var att välja detaljer som skjortkrage, kragslå och manschett. Här finns det som hos de flesta tillverkarna ett stort utbud av alternativ men i min mening är det inga som gör bättre skjortkragar än italienarna. Mjukt rullade kragsnibbar med ansenlig längd som gör att de faller över en slipsknut och under kavajens slag utan problem oavsett om det rör sig om Buttondown eller Cutaway. 

Även höjden på kragen kan korrigeras och det är något som jag verkligen rekommenderar att man någon gång testar att höja. Framför allt på skjortkragar som skall bäras med slips då det bidrar till en väldigt vacker ”rull” på kragen.

När det kommer till skjortans manschett så brukar jag göra det relativt enkelt. Alla skjortor som inte är rena kostymskjortor väljer jag med enkel manschett vilket är det mest mångsidiga alternativet i min mening. Gillar man ett runt avslut eller mer rakt är högst personligt.

När det kommer till valet av knappar finns det mängder med alternativ i pärlemor och vårt råd är att gå på en mellantjock knapp. De smalaste ger lätt en billig känsla och de allra bredaste kan försvåra knäppningen.

Manolo måttsyr Mazzarelli - Del I
Ett brett utbud av skjortkragar att välja mellan.
Manolo måttsyr Mazzarelli - Del I
Två av skjortkragarna jag valde mellan var av cutawaymodell med mjukt rullade kragar.
Manolo måttsyr Mazzarelli - Del I
Enkel manschett med runt avslut.
Manolo måttsyr Mazzarelli - Del I
Dubbel manschett för manschettknappar och businesskjortor.
Manolo måttsyr Mazzarelli - Del I
Flera alternativ av skjortknappar.

 

I nästa vecka publicerar vi del II och det slutgiltiga resultatet samt våra tankar om såväl produkten som processen. 

 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta