Manolo måttsyr Eidos Napoli – Del II

Idag är det dags för del II av vår artikelserie om processen bakom en måttsydd kostym från Eidos Napoli. Vi tittar nu närmare på det färdiga resultatet, prisnivån och hur vi upplevde tjänsten som helhet.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-02-10 08:02  |  Lästid: 6 minuter
Manolo måttsyr Eidos Napoli - Del II

Som man kunde läsa om i del I så rör det sig om en måttsydd kostym från Eidos Napoli genom deras svenska agent Marcus Malmborg

Från att vi lämnade showroomet på Strandvägen 7A med alla val av detaljer, tyg och mått avklarade tog det ca 6 veckor till leverans av den färdiga produkten. 

Då det var i strax innan julhelgen väntade jag till mellandagarna innan jag besökte Marcus för att testa det färdiga resultatet. 

Känslan när jag provade kostymen var mycket bra och över förväntan då jag var rädd att julledigheten skulle påverkat mina mått väl mycket. Kavajen och västen var i princip helt perfekta och korrigerades bara någon centimeter vid vingarna. Byxan släptes ut aningen över höften (där just eventuella extrakilon tenderar att sätta sig på mig) och byxlängden lades ner med en centimeter. 

Dessa ändringar var inom ramen för vad jag räknade med och ingick i priset på kostymen. Oavsett hur många mått man tar är det omöjligt att veta exakt hur dessa kommer te sig i respektive tygval så en eller ett par mindre skräddarändringar är standard vid måttsömnad oavsett om det är Eidos, Saman Amel eller Cesare Attolini. 

Tidigare år har jag gjort en del recensioner här på Manolo där jag tagit bilderna på resultatet och skrivit recensionen in princip direkt efter den leverans. Problemet med det är att man inte hunnit bära plaggen över tid. Olika material anpassar sig på olika sätt efter användning. Flanell har en tendens att töja sig en aning, linne tenderar att skrynkla vilket gör att exempelvis ärm- och benlängden kan förändras något efter lite användning. Därför är det ibland bra att vänta med såväl utvärdering som skräddarändringar tills plagget hunnit ”sätta sig”.

Jag tog med kostymen till Pitti Uomo där jag bar den under såväl dag som kväll och har fortsatt använda den sen jag kom hem i mitten av januari. 

 

Manolo måttsyr Eidos Napoli - Del II
Kostymen i tre delar.

 

Måttmässigt valde jag att göra kostymen klassisk men med en modern vinkel. Med detta menar jag att kavajlängden sträcker sig till knogarna och täcker stussen samt att byxmidjan når till strax under naveln. 

Det rör sig fortfarande om en relativt smal passform på såväl kavaj som byxa utan att för den delen bli tight. Byxvidden vid foten ligger på 19cm och sträcker sig precis till skons kant utan bryt vilket är detaljer jag valt på de flesta byxor de senaste året.

 

 

Manolo måttsyr Eidos Napoli - Del II
En byxlängd som sträcker sig precis till skons kant är något jag personligen föredrar på mina byxor.

I linje med snittet på Eidos kavajmodell Ciro är knäppningen aningen lägre, kavajens quarters lite mer öppna och kavajens gorget något lägre. Slagen är breda och knäppningen är en ”rullad 3:a” som knäpps på mittenknappen.

Det är alltid svårt att porträttera en tredimensionell produkt på bild och de veck som bildas i framstycket på några av bilderna är snarare ett resultat av hur jag står än att kavajen är för smalt skuren. Jag skulle tvärtom vilja påstå att rörligheten är väldigt god även om den självklart inte kan jämföras med helt handsydda kavajer från Cesare Attolini och Orazio Luciano. Full kanvas-konstruktion ger stadga och bidrar till ett rent fall i bröst och framstycket. Skillnaden är fortfarande enorm mot måttsydda kavajer i fixerad/limmad konstruktion där bröstet ofta känns stelt och inte följer kroppen när man rör sig. 

Även ärmhålen är betydligt grundare och högre på Eidos (och kvalitetskostymer i allmänhet) vilket gör att inte hela kavajen rör på sig när du rör eller lyfter på armen. 

 

Manolo måttsyr Eidos Napoli - Del II
Den naturliga axeln Eidos arbetar med.

 

När det kommer till frågan om handsydda detaljer av kostymen är det inte något Eidos hymlar med. De moment som påverkar funktionen så som infästning av ärmen etc görs för hand men estetiska detaljer så som knapphål, stickningar och foderfästning är maskinsytt. 

Angående detta vill jag nämna ett par saker.

Att uppskatta handsydda detaljer oavsett om de är rent estetiska är för mig fullt rimligt. Jag tycker det är vackert, kan uppskatta tiden som ligger bakom och det imperfekta i ojämnheten från något utfört med nål och tråd. Samtidigt är det bara en oerhört liten del av helheten. Jag föredrar mycket hellre en vettig kanvaskonstruktion som ger struktur och form till plagget eller ett bra tyg framför en klistrad konstruktion med handsydda knapphål som innebär en ökad kostnad pga tiden det tar att sy. 

Man bör också ha i åtanke att vill man ha både estetiska och funktionella moment utförda för hand så landar det i regel betydligt högre än hos Eidos. Det handlar därför mycket om prioriteringar och vad man får från Eidos för 12 500 kronor tycker jag ligger i linje med mycket av det jag sett från exempelvis Caruso, Corneliani och liknande men med ett lite mer eget formspråk. 

 

 

Manolo måttsyr Eidos Napoli - Del II
Perfekt ärmlängd som visar 1-2 cm av skjortans manschett.

 

Angående tygvalet så föll det som man ser på bilderna på en lite grövre kritstrecksrandig flanell i grafitgrå bas. Jag var ute efter ett säsongsanpassat tyg som skulle rimma bra med Eidos snitt och design men framför allt i ett tredelat utförande. 

Jag tycker även det blev över förväntan. Att sy upp en kritstreckrandig kostym i allmänhet är inget jag rekommenderar att göra som första kostym då en enfärgad är något mer mångsidig och lättare kan bäras till såväl bröllop som begravning. 

Jag var snarare ute efter en kostym för vardagen och trots att vi inte har några formella klädkrav på Egmont så bär jag kostym 2-3 dagar i veckan. 

Genom att bära kostymen med väst, skjorta och slips får man en formell och klassisk känsla samtidigt som man enkelt kan lämna västen i garderoben och kombinera den med exempelvis en tunnstickad polotröja för en lite mer avslappnad tolkning. 

 

Manolo måttsyr Eidos Napoli - Del II
Kostym, skjorta och slips.
Manolo måttsyr Eidos Napoli - Del II
Kostymen utan väst med polotröja.

 

Summering

När man skall summera helheten av tjänsten skulle jag vilja säga att jag är väldigt nöjd med resultatet. Det gav mig den känslan jag var ute efter och kommunikationen med Marcus fungerade väldigt bra. Faktiskt över förväntan då måttjänsten från Eidos är relativt ny och det alltid finns risk för barnsjukdomar i början. 

Som flera varit inne på är det en minst lika viktig detalj som hur produkten tillverkas då personen som tar dina mått och vägleder dig i dina val behöver förstå hur du tänker och vad du är ute efter. Marcus har tidigare god erfarenhet av både måttsömnad men framför allt personlig klädrådgivning vilket gör att han är van vid den typen av problematik som kan uppstå när man står inför tygval eller detaljer. 

Som jag var inne på i del I handlar Eidos måttsömnad enligt mig mer om möjligheten att få företagets snitt och design anpassad efter just dig än att vara en renodlad måttsömnadsspecialist med mängder av axelkonstruktioner och hundratals val. Gillar man vad företaget gör i övrigt är måttsömnadstjänsten via Marcus ett utmärkt alternativ. Kvaliteten sett till vad man betalar tycker jag är väldigt rättfärdigad och jag kommer med all säkerhet beställa något mer från Eidos via Marcus i framtiden. Som vi nämnde i första artikeln startar priserna för måttsytt på 9 500 kr för kavaj, 3 000 kr för uddabyxa och 12 500 kr för kostym i bastyg (hela 60% av tygerna faller inom den här kategorin).

Priset på min kostym landade på 15 999 kr och det beror på att tyget var aningen dyrare än bastygerna och att priset för västen tillkommer. Det är nästan exakt samma pris som för den tredelade kostymen från Saman Amel jag sydde upp förra året. Även om både produkten och tillvägagångssättet skiljer sig en del från varandra skulle jag varmt kunna rekommendera dem bägge två beroende lite på vad man som kund är ute efter.  

Är man intresserad av att testa måttsytt från Eidos kontaktar man med fördel Marcus Malmborg på marcus@marcusmalmborg.com för tidsbokning. 

 

Manolo måttsyr Eidos Napoli - Del II
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta