Manolo måttsyr Cesare Attolini – Del I

Idag är det dags för första delen av tre där vi tittar närmare på processen och produktionen bakom en måttsydd kostym från Cesare Attolini. I första artikeln skall vi fokusera på måttagning och konsultation samt tygval.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-10-26 09:20  |  Lästid: 4 minuter
Manolo måttsyr Cesare Attolini - Del I

Projektet startade för nästan exakt ett år sedan då butiken Gabucci på Nybrogatan 14 i Stockholm hade en måttsömnadsdag tillsammans med kronjuvelen i butiksutbudet; Cesare Attolini. Detta var andra gången företaget besökte butiken för att ge potentiella kunder bästa möjliga förutsättningar till ett perfekt resultat. Första gången företaget besökte Sverige och Gabucci kunde ni läsa om här på Manolo

På plats från Attolini var Vincent och Guglielmo redo att ta mått och diskutera kunderna önskemål. Attolini erbjuder allt ifrån kostymer och rockar till kavajer och udda byxor inom sin måttsömnad och även om prisnivån är hög är det bara ca 15% påslag för MTM. Detta då tillskärning, sömnad och press redan görs helt individuellt för hand vilket gör att tiden för att producera efter kundens mått blir marginellt större. Självklart varierar priset beroende på vilket tyg man väljer men samtidigt har Attolini en extremt exklusiv nivå på tygerna i sin konfektion så skillnaden behöver inte bli speciellt stor. 

Det första vi gjorde var att ta mina mått och då utgick företagets representant Guglielmo från både kroppsmått och en av företagets provmodeller. Detta dels för att få en bild av hur min kropp såg ut men även  för att jag som kund tydligt skulle kunna se företagets produkt och få en känsla för vad man kommer beställa. Vi utgick från företagets storlek 50 som enligt Guglielmo var en bra utgångspunkt. Därefter förlängdes kavajen med ett par cm till ca 78cm samt korrigerades något i midja, axel och bröst. Vad som är så otroligt intressant är att provkavajen jag testade satt bättre än mycket jag har måttsytt tidigare vilket visar hur viktig företagets tillskärning och konstruktion är för passformen. Trots detta hade Guglielmo säkert ett 10-tal ändringar för att få till passformen perfekt efter just mig.


 

Manolo måttsyr Cesare Attolini - Del I
Guglielmo inspekterar passformen på en av företagets standardkavajer i storlek 50.

I detaljväg var jag ute efter en klassisk kostym men med företagets naturliga husstil vilket gjorde att valet föll på en rullad, treknäppt kavaj men med något bredare slag än deras konfektionsmodeller. Jag valde klassiska fickor med lock samt en biljettficka. Då ambitionen var att skapa den perfekta kostymen som skulle fungera stilmässigt över en längre tid ville jag hålla tillbaka lite när det kom till detaljer. Det kan lätt bli så att man blir överväldigad av möjligheten till prickstickningar, plisséringar och liknande vilket kan vara fint men ibland är det bättre att hålla det enkelt. 

 

Manolo måttsyr Cesare Attolini - Del I

I byxväg gick vi upp till 52 i provstorlek men detta är återigen endast för att få en känsla för fallet och formen och tillräckligt med volym i höft/lår. Midjan togs in precis som fotvidden där jag först bad om ca 18cm men efter rekommendation från Vincent och Guglielmo gick på något vidare 19cm. Jag bad om en lite högre midja än vi ser i dagens utbud samt en flat front utan plisséringar. Byxan kommer även vid måttsömnad att levereras i rålängd och det beror på att det är en så pass enkel skräddarändring och det ingår självklart i priset. 


 

Manolo måttsyr Cesare Attolini - Del I
Företagets provbyxa som fick anpassas en hel del.

Nästa steg var att välja tyg. Min tanke var återigen att göra den ultimata kostymen från i mitt tycke världens främsta kostymtillverkare. Då föll valet ganska snabbt på mörkblått som vi många gånger här på Manolo summerat som den mest mångsidiga och smickrande kostymfärgen. 

Vad jag däremot inte ville var att köpa en för midnattsblå modell. Jag ville åt en nyans med mycket liv utan att för den delen kännas extrem eller somrig. 

Valet föll på en mörkblå Birdseye-väv i ull från ett skotskt väveri som producerar mer eller mindre uteslutande åt Attolini. Tyget är en 280gr/m four season-kvalitet  i s130 vilket gör den väldigt användbar större delen av året. Man kan (vilket jag också har gjort) bryta upp kostymen och bära kavajen för sig. Samtidigt är jag av uppfattningen att man bör vara försiktig med detta då kostymen då slits betydligt snabbare och det är bättre att istället beställa uddakavajer för det ändamålet. 


 

Manolo måttsyr Cesare Attolini - Del I
Mitt val föll på en mörkblå Birdseye-väv i ull från Skottland.
Manolo måttsyr Cesare Attolini - Del I
Mängder med unika tygval som Attolini tagit med sig till butiken.
Manolo måttsyr Cesare Attolini - Del I
Alla kundens mått, tygval och företagets egna notiser skrivs ner.

Från att att alla val är genomförda tar en måttsydd kostym ca 6-8 veckor att produceras och levereras. Jag vill förtydliga att anledningen till att den här artikelserien skrivs först ett år senare har endast med en tidsbrist från vår sida och leveranstiden hölls utan problem även i vårt fall. 

I del två på onsdag kommer ni få läsa mer om produktionen och det otroliga hantverk som ligger bakom en helt handsydd kostym. 

 


Manolo måttsyr Cesare Attolini - Del I
Den grundmodell vi utgick från och lät bredda slagen något.
Manolo måttsyr Cesare Attolini - Del I
Detalj på byxorna ur konfektionen som även den är sydd i princip helt för hand.
Dela på Facebook
Tweeta