Målarmästaren Gianluca Occhiuto

Rödbeta, te och saffran. Det är några av ingredienserna som Gianluca Occhiuto använder när han målar skor för hand. I sin herrekipering Il Pantheon i Oslo säljer han skor från bland andra italienska mästarna Bettanin & Venturi där han själv står för finishen, som är något utöver det vanliga.

Jesper Ingevaldsson  |  Publicerad 2015-08-25 10:20  |  Lästid: 3 minuter
Målarmästaren Gianluca Occhiuto

Il Pantheon är en liten butik på 40 kvadratmeter som ligger vid nordvästra hörnet av Slottsparken i centrala Oslo. Dess ägare Gianluca Occhiuto är stans mest italienska italienare, och här har han samlat ett fåtal utvalda kläd-, accessoar- och skotillverkare från hemlandet som håller mycket hög kvalitet. Exempelvis säljer han skjortor från Lino Sentiero och kostymer från Sartoria DeBernardis, Det är dock skorna som verkligen sticker ut. Il Pantheon har en del modeller från Ivan Crivallero, en italienare som gör skor med väldigt karaktäristisk patinering, och som blivit en favorit för bland andra Lino Ieluzzi, och också några modeller från Parmabaserade Barrett.

Men framför allt är det skor från anrika Bettanin & Venturi som står på hyllorna. Märket gör klassiskt italienska skor med långa läster, breda sulkanter och en hel del norvegesesytt.

– Jag har haft många olika italienska tillverkare i butiken genom åren, men Bettanin & Venturi har blivit en favorit och de som jag fortsatt jobba mest med, säger Gianluca.

Han köper skorna från B&V i ofärgat crustläder och målar skorna själv, och det görs alltså på ett väldigt speciellt sätt.

 

Målarmästaren Gianluca Occhiuto
Butiken Il Pantheon är Oslos främsta och förnämsta italienskt inriktade herrekipering.

Under de år som Gianluca Occhiuto jobbat med att måla skor har han utvecklat experimenterandet till arbetsmetod. Han tillverkar sina egna färger av hel naturliga ingredienser, och provar sig fram till vilket innehåll som fungerar bäst för det resultat han vill åt. På hyllorna i butiken finns bland annat ett par knallgula single monks som fått färgen från saffran. Bredvid står ett par tassel loafers i en ljusgrön nyans som han målat med bland annat te. Och under dem ett par chukka boots där rödbeta gett dem en djup rödlila ton.

– Man behöver inte använda massa kemiskt framställda färger, det går lika bra med det naturen erbjuder. Det krävs lite mer förarbete och kunskap, men slutresultaten blir minst lika bra, säger Gianluca.

 

Målarmästaren Gianluca Occhiuto
Vacker tassel loafer som fått sin gröna nyans från bland annat te.
Målarmästaren Gianluca Occhiuto
Rödbeta har gett de här chukka bootsen den här tonen.

Även när det gäller skoputsprodukter är hans favorit inte det gemene skoentusiast brukar använda. Gianluca använder helst skokräm och polish från schweiziska företaget Huwyler Schuhmacherei som han tycker är mer lättarbetat och ger bättre resultat än de flesta andra produkterna på marknaden.

– Man kan tänka att det som är störst och mest rekommenderat per automatik borde vara det som är bäst, såväl när det gäller skor som skovård eller annat i livet. Eller såtänker man att det som är störst och mest rekommenderat är det för att folk inte orkat ta reda på andra alternativ. Jag jobbar utifrån det sistnämnda.

 

Målarmästaren Gianluca Occhiuto
Färgen som innehåller rödbeta och chukka bootsen ovan är målade med.
Målarmästaren Gianluca Occhiuto
Ett bord med olika egenblandade färger och skokrämer och polish från lite olika märken.
Målarmästaren Gianluca Occhiuto
Gianluca Occhiuto som driver herrekiperingen Il Pantheon, och är expert på patinering av skor.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta