Made to Measure med J Lindeberg – Del II

I måndags kom första delen av två i serien om utformningen av en måttsydd kostym hos J Lindeberg på Biblioteksgatan i Stockholm. I första delen beskrev vi processen med tygval, måttagning och de olika konstruktioner som J Lindeberg kan erbjuda. I den här delen kommer vi fokusera främst på de olika detaljer vi valt samt det färdiga resultatet.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-05-19 09:14  |  Lästid: 6 minuter

Att låta sy upp en måttsydd kostym kan låta lättare än det faktiskt är. Det finns som vi var inne på i första artikeln otroligt många alternativ och val att det lätt kan bli förvirrande. Tyger som ser ut på ett sätt i en tygbunsch under butikens lysrör kan te sig helt annorlunda i hel kostym i solljus. Därför är det väldigt viktigt att man ställer frågor till personalen så att de får en uppfattning om dels vilken känsla men även vilket användningsområde kostymen är tänkt till. Vissa tyger lämpar sig bättre än andra för exempelvis en okonstruerad uppbyggnad medan andra är bättre för en full kanvas konstruktion. 

Kostymen vi sydde upp överträffade våra förväntningar i flera avseenden och vår misstanke att väven skulle uppfattas som skrikig försvann snabbt då den grön/grå nyansen är väldigt diskret och beroende på färg man sätter till kan man förstärka känslan åt olika håll. 

Kavajens Detaljer


Axlar

När vi designade kostymen hade vi en mångsidig kostym som skulle fungera under vår och sommaren som mål. Kavajen och byxorna skulle gärna vara bärbara separat och det var inte de mer formella stunderna med klädkod Mörk Kostym som avsågs utan snarare Kavaj. 

Därför började vi med att först och främst välja en mjuk och okonstruerad axel. Här har leverantören två alternativ och vi valde en så kallad "pleated shoulder" som endast är tillgänglig inom Handmadelinjen. 

Karaktäristiskt för denna konstruktion är att ärmisättningen är fäst för hand och axeln har en liten diskret puff med små plisséringar i. Detta uppstår då man passar in en vidare överärm i ett smalare ärmhål vilket genererar att det blir ett litet överflöd av tyg. Anledningen till detta är för att ge maximal rörlighet i armarna utan att hela kostymen följer med. I övrigt är axeln helt okonstruerad och följer bärarens naturliga form. 


 

Made to Measure med J Lindeberg - Del II
Naturliga axlar med en svag puff som lätt påminner om Sciamats karaktäristiska axelkonstruktion.
Made to Measure med J Lindeberg - Del II

 

Slag

Efter år av smala kavajslag som dominerat kavajmodet ser vi återigen ett bredare ideal på ingång. Det är inte frågan om att försöka "träffa nästa trend" utan snarare att hälsosam variation. Vi valde ett par breda markanta slag på ca 9cm och en högt placerad Gorget som minskar risken för ett släpande intryck och möjliggör för en något högre knappställning. Då kavajen känns ledig i tyg och design valde vi även trubbiga slag framför spetsiga.


I slagen sitter flytande mellanlägg som man kan känna genom att gnugga slaget mellan fingrarna vilket separerar mellanlägg och ytmaterial. Detta är en detalj som kanske inte är den lättaste att identifiera men gör enorm skillnad för passformen och framför allt över tid. Då mellanlägget inte är fixerat med lim kan det forma sig fritt efter bäraren över tid vilket ger en oslagbar passform. 

Made to Measure med J Lindeberg - Del II
Gnugga försiktigt kavajens slag mellan fingrarna så kan man känna hur de flytande mellanläggen separerar sig från ytmaterialet.
Made to Measure med J Lindeberg - Del II
Kavajens krage är fäst för hand.

 

Fickor

Då kavajen var av ett semiformellt slag valde vi utanpåliggande fickor men en infälld bröstficka. Detta för att en utanpåliggande bröstficka kan tendera att puta ut oönskat mycket när man placerar en bröstnäsduk i fickan. 


Alla fickor har en charmigt kupad form som ofta kallas "barchetta" eller "båtficka" och sägs härstamma från de Neapolitanska skrädderiet. 

 

Made to Measure med J Lindeberg - Del II
Handtråcklade fickor, axlar och armslut.

 

Knäppning


När det kommer till knäppningen av kavajen finns det ett par alternativ man står inför. Antingen väljer man en enkelknäppt eller dubbelknäppt kavaj. Detta skapar sedan ytterligare val i form av knappar och knappställning. Här valde vi att satsa på en enkelknäppt kavaj som i många fall är ett säkrare val även om dubbelknäppt självklart är ett utmärkt alternativ om man gillar det. Rent formellt skiljer det sig inget mellan dessa knäppningar utan det handlar snarare om vad man själv trivs bäst i. 

Vanligast vid en enkelknäppt kavaj är två knappar där endast den översta knäpps. Vi ville dock se vad tillverkaren går för och valde en rullad treknäppning där slaget rullar över den översta knappen och endast den mittersta knäpps där bäraren är som smalast. I vårt fall gjordes kavajen 76cm lång vilket är ett mellanting mellan de mest klassiska och de trendigare alternativen. 

Viktigt att tänka på är att knappställningen påverkas av kavajlängden så vill man ha kvar proportionerna i kavajen och en högre knappställning kan en lång kavaj vara svårare att få till bra. 

 


Made to Measure med J Lindeberg - Del II
Rullad treknäppning som knäpps där bäraren är som smalast. Tack vare den lite högre Gorgen kan man skapa en relativt hög knäppställning vilket ofta ger ett smalare intryck.
Made to Measure med J Lindeberg - Del II
Handsydda knapphål är genomgående på hela kostymen och vi valde 4 st "kissing buttons" i ärmavslutet.

 

Insidan

Mycket fokus hos billigare tillverkare tenderar att hamna på möjligheten att välja foder och monogram på insidan av kavajen. Detta är tycker vi en ganska oväsentlig detalj för helhetsitrycket men likväl något som öppnar för möjligheter. Vi valde att satsa på en sobert foder i nougatbrun ton som smälter in bra mot kavajen tyg. 

 


Made to Measure med J Lindeberg - Del II
Fodret är fäst för hand längs nederkanten.
Made to Measure med J Lindeberg - Del II
En persolig detalj med namn eller kortare text i innerfodret.

 

Byxans Detaljer

Frontveck

En detalj som idag är näst intill omöjlig att få tag på inom konfektion och framför allt i den lägre prisklassen är frontveck på byxorna. Likt smala slag har vi sett en period på flera år av flat front men fakum är att ett eller två mindre frontveck kan vara ett utmärkt val. Detaljen i sig möjliggör nämligen för en lite mer tilltagen lårvidd utan att kompromiss med byxans fall eller för den delen fotvidd. 


Byxan saknar även gylf och har istället en avancerad knäppning och fint arbetad insida.

Made to Measure med J Lindeberg - Del II
Dubbla frontveck och "side adjusters" istället för bälteshällor är detaljer som nästan uteslutande kräver måttsömnad för att möjliggöras.
Made to Measure med J Lindeberg - Del II

 

Passform

Byxan har tack vare en lite högre midja och dubbla frontveck en lite mer klassisk framtoning. Dock ville vi fortfarande ha en smal silhuett och en så kallad No Break längd på byxorna. Byxan smalnar därför av och följer bärarens ben med en smalare fotvidd på ca 18.5cm. Detta i kombination med en längd som sträcker sig till strax under ankeln ger ett rent fall utan att bli fladdrigt och avhugget. 


 

Made to Measure med J Lindeberg - Del II
Ett slag på 5cm bidrar till en ledigare känsla och ger ökad tyngd vilket bidrar till ett bättre fall.
Made to Measure med J Lindeberg - Del II
No Break längd med fotvidd på ca 18.5cm i kombination med Manolos x Skoaktiebolaget -skon.

 

Helhetsintrycket

Helhetssintrycket av kostymen är över förväntan. Materialvalet fungerade bra, tonen blev varken skrikig eller tråkig och måtten resulterade i en mycket god passform. 


Bilderna på resultatet är tagna vid första fittningen vilket gör att det fortfarande fanns utrymme för mindre detaljer så som att lägga ut eller ta in någon cm i rygg/midja/lår eller länga/korta byxlängden något. 

En detalj som fick korrigeras lätt var t ex lårvidden som i kombination med frontveck behöver måttas något smalare de vecken lägger på en del i vidd. Detta var dock inga som helst problem och blev utmärkt. 

Totalkostnaden för kostymen ligger på ca 11 900kr vilket får ses som ett rimligt pris baserat på att det handlar om ett s130-tyg, ganska många handsydda detaljer och flytande full kanvas-konstruktion. Det går säkert att hitta alternativ både billigare och dyrare men vad vi verkligen gillade med slutresultatet är hur trevligt snittet på kostymen är. Formen på slag, känslan i axlar och passform över bröst är saker som vanligtvis kräver tillverkare i +10 000krs klassen inom konfektion. 

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att man nästan alltid får vad man betalar för och det är självklart inte samma nivå som exempelvis Belvest Attolini, eller Kiton men står sig väldigt bra i prisklassen.


Made to Measure med J Lindeberg - Del II
Väl avvägd ärmlängd som lämnar ca 1-2cm av skjortmanschett vid avslutet.
Made to Measure med J Lindeberg - Del II
Kavajen korrigerades lite i rygg/midja på första fittingen efter att bilden togs för att få ett lite renare fall. Detta främst beroende på att undertecknad hade varierat i vikt sedan måttagningen.
Dela på Facebook
Tweeta