Made in Maine – Del II

I höstas skrev vi om den amerikanska skotillverkaren Rancourt & Co och den stolta Made in Maine-traditionen. Idag kommer en fortsättning där vi redogör för två andra av de främsta inom samma kategori i form av Quoddy och New England Outerwear. Båda dessa skotillverkare vars stil är genuin och uramerikansk är stolta förespråkare för moccasinkonstruktionen.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-01-26 07:52  |  Lästid: 3 minuter
Made in Maine - Del II

Dessa båda företag har i första hand skor av det lite ledigare slaget än vad ni kanske är vana att se här på Manolo. En av anledningarna till att vi väljer att lyfta fram dem idag är att de representerar ett enormt hantverk samt jobbar med de finaste av material vilket gör att den gemensamma nämnaren är stor med de mer dressade britter och italienare ni är vana vid att se. Sen tilltalas jag personligen av estetiken vilket man inte får glömma bort. Jag har själv köpt ett par skor de senaste åren från dessa tillverkare och kan med gott samvete säga att det är en dröm att gå i dem. Även detta är en av anledningarna till att dessa texter kommit till. Jag började fördjupa mig i det hantverk som den moccasinkonstruktion som Rancourt, Quoddy och New England Outerwear alla använder och har förstått att det är en av anledningarna till att skorna är så pass sköna.

Denna metod påminner om den durksydda med en enkel söm som fäster skons ovandel med bind- och slitsulan. Den stora skillnaden är dock att vid moccasinbottnade skor så används ingen bindsula för att fästa skons delar. Istället fästs sulan direkt i skons ovanläder som löper runt. Detta gör dem ännu mjukare än durksydda och de formar sin fint efter foten i takt med användning.

 

Made in Maine - Del II
Hantverket bakom dessa skor är mycket imponerande.

Båda företagen är alltså baserade längst upp i nordöstra USA i delstaten Maine på gränsen till Canada. Quoddy i det lilla samhället Perry och New England Outerwear i Lewiston.

Båda dessa företag lyfter from sin personal när man talar med dem. Det är personer vars kunskap har gått i arv i generationer och som sitter och syr dessa skor för hand. 

Vissa kan tycka att ett par seglarskor för 3 000 kr är hutlöst mycket pengar när man kan köpa ett par av ett känt märke för 900 kr. Detsamma gäller randsydda skor, man får vad man betalar för. För förutom att de sys för hand vilket kräver enorm kunskap så använder dessa företag endast det finaste av material.

Vid en första anblick så ser skorna ganska lika ut men företagen har sina egna läster, modeller och utseende som gör dem unika.

 

Made in Maine - Del II
Quoddy Grizzly boot
Made in Maine - Del II
Quoddy Dawson Moc
Made in Maine - Del II
Känga från New England Outerwear.
Made in Maine - Del II
Nättare moccasin från samma tllverkare.
Made in Maine - Del II
På plats hos Quoddy.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta