Lyxigt under från Schweiz

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-05-05 14:23  |  Lästid: 2 minuter
Bild 313980

För kvinnor finns en utbredd kultur att handla lyxiga underkläder. Vi män förväntas snarare handla storpack hos närmaste modekedjan. Men det finns alternativ för den som verkligen ser till helheten och vill bära kvalité även där det inte syns – som schweiziska Zimmerli.

Det finns klassiker som Jockey, Sunspel och Calida. När det kommer till lyxigare underkläder är det dock inte mycket som kan mäta sig med schweiziska Zimmerli. Märkets grundare Pauline Zimmerli-Bauerlin var en pionjär inom schweizisk kläd- och textilindustri när hon i slutet på 1800-talet importerade landets första stickmaskin. Märkets kundgrupp består idag av allt från Prins Charles till Tom Cruise.

All produktion sker i Coldrerio, Schweiz – där en rad olika delar som resår och överlappning faktiskt sys för hand. Materialmässigt arbetar Zimmerli med en rad olika kvalitéer; från rena naturmaterial som kashmir och egyptisk bomull till industriellt framtagna material som lycra och micromodal. Det som kanske främst utmärker märkets underkläder är att de liksom bättre skjorttillverkare arbetar med dubbelspunna garner vilket ger plagget bättre hållfasthet och komfort. För att ytterligare öka komforten bränns eventuellt utstickande fibrer bort under en gaslåga.

Många av kvalitéerna har funnits med länge i märkets utbud. Ribbstickade bomullskvalitén Richeliue, introducerades redan på 30-talet och är en av märkets kändaste. Bland annat har plagg från denna underkollektion synts i filmer som Rocky, Ray och Walk the Line.

I Sverige säljs Zimmerli på Hans Allde och Götrich i Stockholm, Provfa Kläder i Malmö samt Divanti i Gislaved. På märkets officiella hemsida finns även lista över webshopar som säljer märket.

Bild 313981 Bild 313982 Bild 313983 Bild 313984
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta