Laszlo Vass I – Historiken & Hantverket

När ämnet klassiska herrskor av hög kvalitet är på agendan är det allt som oftast de anrika brittiska tillverkarna som nämns i form av Edward Green, Crockett&Jones eller Trickers. Även italienska, franska och ett par amerikanska tillverkare brukar nämnas men skotillverkning av hög kvalitet begränsas inte till dessa nationer. Därför tänkte vi i en tredelad artikelserie rikta blickarna mot Ungern och Budapest-tillverkaren Lazlo Vass - handgjorda skor ur ordets sanna bemärkelse.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2013-04-04 14:57  |  Lästid: 2 minuter

Laszlo Vass föddes 1946 i hjärtat av Budapest och var tillsammans med ett flertal andra skomakare ur sin generation bidragande till uppsvinget av den gamla och traditionella skomakarkonsten i området som sträcker sig tillbaka över ett sekel. Efter att i några år ha arbetat som tillskärare och formgivare på det ungerska modehuset Magyar Divantintézet valde Vass att i början av 1970-talet genomgå  det skomakarprov som innebar att tillverka en klassisk herrsko helt för hand.

Hans ambition har sedan starten 1978 varit att alla skor som lämnar fabriken i Budapest skall hålla högsta möjliga kvalitet i såväl hantverk som material.Laszlo Vass var också med och skrev den närmast legendariska bok om handgjorda herrskor tillsammans med Magda Molnár. 

 



Den sko som kanske är mest signifikativ för området och Laszlo Vass som skotillverkare är modellen "Budapester" som är en grövre fullbrogue derby med en hög tåhätta och helt handsydd rand- eller Goisersöm. Goiser är även känt som bäcksöm.
Länge var Laszlo Vass förknippad med just dessa runda och lite klumpiga läster i form av Budapest-skon men har på senare tid utvecklat utbudet av läster genom ett samarbete med den Florentinska bespoketillverkaren Roberto Ugolini. Ugolini tog fram de två nya lästerna; U och F som betyder Ugolini och Firenze. U-lästen är typiskt florentinsk med en mejslad och lätt fyrkantig tå medan F-lästen har en mer brittisk rundad läst.
Vass F-Läst
Butiken
Lazlo Vass

I nästa serie av artikelserien kommer vi titta närmare på hantverket bakom ett par skor från Vass.

Dela på Facebook
Tweeta