Lädervaror från Ettinger London

Konfektion och skor är områden, som med all rätt, får mycket stort utrymme här på Manolo. Lite i skymundan hamnar kanske accessoarerna. Nyligen skrev vi dock om den amerikanska accessoarspecialisten Ghurka och deras eleganta och slitstarka väskor. På temat accessoarer kommer dagens inlägg att handla om en annan intressant tillverkare inom detta område nämligen brittiska läderspecialisten Ettinger London.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2013-11-28 10:09  |  Lästid: 4 minuter

Företaget grundades 1934 av Gerry Ettinger och som vid denna tidpunkt inte hade någon som helst bakgrund i branschen utan dittills arbetat som filmproducent i Italien och Tyskland. Istället för gedigen kunskap om branschen hade han ett enormt kontaktnät runt om i Europa och valde att ta utgångspunkt i denna möjlighet. 

Företaget började med lyxigare accessoarer lämpliga som gåvor och i en relativt liten skala. Efter ett kortare uppehåll med anledning av andra världskriget så växlades verksamheten upp och under 1950-talet förvärvades en lädertillverkare i London med gamla anor och kunnig personal varpå Ettinger tog ytterligare ett steg mot det högsta segmentet av lädervaror.

Gerry Ettinger var verksam i bolaget fram till åttioårsåldern när hans son Robert tog över verksamheten 1990. Robert i sin tur har sedan dess arbetat hårt med att utveckla märket genom att lansera nya produkter och kollektioner liksom att sälja produkterna än mer globalt. Tack vare Robert har Ettinger blivit stora i Asien, Sydafrika, Australien och USA där de är synonyma med lyx och hög kvalitet.

Ytterligare en milstolpe i företagets historia var 1992 då de fick licensen och uppdraget att tillverka accessoarer för tennisturneringen Wimbeldon, något de gör än idag. Efter detta har de även gjort en rad andra prestigefulla samarbeten i form av produkter för tidningen Monocle, bilmärket Bentley samt whiskytillverkaren Balvenie. Vid sidan om detta är Ettinger även kunglig hovleverantör åt prins Charles och ingår i den prestigefulla branschorganisationen Walpole British Luxury. Detta är en förening som marknadsför och företräder den brittiska lyxindustrin och som har många namnkunniga företag som medlemmar.

Ytterligare en sak värd att nämna som varit en bidragande orsak till att ytterligare höja kvaliteten på företagets varor är att Ettinger 1999 förvärvade James Homer Ltd. Det är en av Walsalls äldsta lädertillverkare och en av de få överlevande brittiska tillverkarna av lädervaror. På köpet fick de en rad yrkesskickliga personer inom det hantverk som produktion av lädervaror faktiskt kräver.

Vid kontakt med företaget så blir det väldigt påtagligt att kvaliteten och produktionen gärna kommer på tal. De är väldigt stolta över det hantverk man säljer och beskriver gärna utförligt hur tillverkningen går till, vilket läder man använder och varför.

Ettinger är en av de sista lädertillverkarna i Storbritannien och menar att just kvaliteten och känslan för detaljer är företagets berättigande och nyckel till framgång. Många av de anställda har jobbat för företaget i hela sitt liv. Enligt företaget tar det ca 5 år att lära upp en nyanställd till fullärd. En nyckelperson är fabrikschefen Gary som arbetat för Ettinger i 16 år. Förutom ett övergripande ansvar för hela produktionen så är han även huvudansvarig för mönsterkonstruktionen. Med mönster i detta fall menas att överföra en tvådimensionell skiss till en färdig produkt. Mönstret görs först på hårdpapp innan man skär ut läderet för hand.

Lädret väljs ut med omsorg och kommer from de bästa garverierna i både Storbritannien och från andra delar av världen. Det levereras i hela hudar eller stycken och kommer färdiggarvat. Företaget arbetar med en rad olika typer av läder. Det vanligaste kommer från kohudar och kallas Bridle Hide. I Ettingers fall föredrar de läder från yngre djur, så kallade yearlings, vilka ger ett finare och mjukare känsla och företaget väljer att själva lägga en finish på lädret för att uppnå önskat resultat. Finishen uppnås genom att addera oljor och flera lager färgad polish på skinnet som skapar ett djup i färgen.

När lädret skärs till så sker det för hand. Den uppmärksamme läsaren här kommer kanske ihåg hur vi beskrev att tillskärning av lädret i skedde hos skotillverkaren Edward Green, för hand och med speciellt anpassade knivar för tillskäraren. Det är precis på samma sätt hos Ettinger. För mindre varor används en rakbladsliknande kniv och de större varorna tillskärs med slipade tunna sågblad enligt en metod som kallas clicking. I nästa steg går lädret igenom en så kallad splitting där man med stor precision skär bort ojämnheter och säkerställer ett jämntjockt läder. Efter detta stansar firman för hand in sin logotyp. Efter detta börjar processen att sätta samman de olika delarna till en färdig produkt. Läderdelarna sys ihop med hjälp av speciella symaskiner som klarar kraftigt läder. De styrs för hand och kräver stor skicklighet för att klara av. Avslutningsvis trimmas kanterna och produkten genomgår slutfinishering samt kvalitetskontroll. Varan packas sedan i firmans handgjorda papperboxar med en instruktion hur man bäst sköter om den.

Företagets första egna butik öppnades 2010 i det trendiga Ginza distriktet i Tokyo och har sedan dess följts av en rad nya butiker och återföräljare runt om i världen. Vi svenska får hålla tillgodo med en mycket omfattande och välfungerande webshop där företagets alla produkter finns representerade på ett mycket tydligt sätt.

Lädervaror från Ettinger London
En härlig väska ur Metropolitan kollektionen i nyansen Dark tan. En färg som ofta åldras otroligt bra över tid.
Lädervaror från Ettinger London
En klassisk plånbok med kontrasterande insida.
Lädervaror från Ettinger London
Ettinger gör även en rad fina produkter i andra material än läder som den här totebagen Piccadilly i nyansen Ivory tan med lyxiga läderdetaljer.
Lädervaror från Ettinger London
En rymlig weekendbag av modellen Cotswold i blått kanvastyg med matchande läderdetaljer. Perfekt för en övernattning eller två.
Lädervaror från Ettinger London
Färgprover från bridal hide skinnet.
Lädervaror från Ettinger London
Fabrikschefen Gary arbetar med tillskärningen av lädret.
Lädervaror från Ettinger London
Att tilldelas en Royal Warrant och ingå i Warpole British Luxury är en stor kvalitetsstämpel i branschen.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta