Läder och hantverk i Florens

Är man som jag löjligt intresserad av skrädderi, hantverk, historia, parfymer, mat och dryck så är det få platser som liksom Florens lyckas förena allt detta. Idag tänkte jag tipsa om tre relativt okända men riktigt duktiga och hantverksskickliga lädertillverkare ifrån denna min favoritstad.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-08-03 08:04  |  Lästid: 3 minuter
Läder och hantverk i Florens

Florens som ligger mitt i Toscana, är dess största stad utgör själva navet för den italienska läderindustrin och har gjort så väldigt länge. Tillgången på läder och en lång tradition när det kommer till tillverkningen av väskor och andra lädervaror har gjort att det finns en mängd tillverkare av högsta klass. I ärlighetens namn är utbudet av lädervaror enormt men kvaliteten sviktar också. Allt är inte guld som glimmar och även om man tror att fyndfaktorn är stor på San Lorenzo-marknaden så tror jag att det är lätt att man blir besviken. Man får lite vad man betalar för även om det är relativt billigt jämfört med motsvarande kvalitet som hänger i många svenska butiker.

En sak som slått mig med Florens är att det finns oerhört många asiater i allmänhet och japaner i synnerhet som verkar här inom mode. Det är alltifrån skräddare, slipstillverkare, skomakare och väskmakare. Jag diskuterade detta med en skräddare jag använt två gånger ifrån Florens i form av Kotaro Miyahira som är japan och driver Sartoria Corcos. Han berättar att många åker över för att bli lärlingar och lära sig av de bästa i branschen. Vissa åker tillbaka hem och andra som han själv blir nog kvar för gott.

Hos Stefano Bemer och i den skomakarskola som de driver finns bland annat flera japanska lärlingar.


 

Läder och hantverk i Florens

När det kommer till väskor så utgör Hiroyuki Murata och Chisei Ohira två utmärkta exempel.

Hiroyuki driver märket Saic Firenze som gör måttbeställda läderväskor på beställning. En sorts väskornas skräddare om man så önskar. Han har en liten ateljé i centrala Florens som man kan besöka och kika på hans arbete och pågående jobb samt beställa en drömväska. Hans stil är en hybrid mellan det japanska och det italienska och materialen han använder är bara de främsta lädren. 

Läder och hantverk i Florens
Portfolio från Saic Firenze.
Läder och hantverk i Florens
Hiroyuki Muratas tolkning av en klassisk portfölj.

Chisei driver märket Cisei Firenze och säljer sina handsydda läderväskor i finaste läder både i en egen butik i Florens och online på den egna sidan Atelier Bonhomme


 

Läder och hantverk i Florens
Portfölj från Cesei Firenze.

Ett annat märke som jag precis nyligen fått upp ögonen för är Antipina

Detta är ett relativt ungt märke som på kort tid fått stor framgång. Det startades av Irina Antipina som så sent som för sex år sedan fortfarande undervisade i psykologi och kommunikation på ett universitet i Moskva. Hon bestämde sig för att satsa på något nytt och uttrycksfullt där stil, design och livsstil var viktiga element. I Italien fanns möjligheten till att kombinera allt detta. Hennes liv och alla intryck i Florens ligger bakom designen av väskorna.

För att förverkliga sin dröm började hon vid en hantverksutbildning som fokuserar på väskor och som sedan 1950-talet drivs av Scuola dei Cuoio. En verksamhet som ägs av Tommaso Melanis familj. Samma man som numera äger både skomakeriet Stefano Bemer och skrädderiet Sartoria Vestrucci. Antipinas koppling till dessa märken är därför naturlig och de har gjort väskor i samarbete med dessa två anrika firmor.


Väskorna säljs idag online och i vissa butiker och jag tror att man kan besöka Irina i deras ateljé i Florens om man kontaktar dem.

 

Läder och hantverk i Florens
Smidig väska från Antipina.
Läder och hantverk i Florens
Insidan av samma väska.
Dela på Facebook
Tweeta