Kvalitetsskor i mellanprisklassen

Förra veckan publicerade vi en text på det ack så populära ämnet instegsskor i kvalitetssegmentet. De märken vi redogjorde för är framförallt de som många män kommer i kontakt med när det första paret av kvalitetsskor skall inhandlas. Idag tänkte vi fortsätta genom att lyfta fram nio modeller av olika slag i nästa prisklass som är 3 000-5 600 kr, nivå som kanske är den mest vanligt förekommande och med störst utbud av randsydda kvalitetsskor.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2018-02-08 08:22  |  Lästid: 5 minuter
Kvalitetsskor i mellanprisklassen
Foto: Linnegatan2.com

Som jag snuddade vid i förra veckans text så tror jag att ni Manololäsare har ett större skointresse än gemene man och att många redan bär riktigt bra skor. Se då istället dagens text som en inspiration.

En vanlig fråga jag får är om en sko är prisvärd och vad mervärdet blir om man betalar mer.

Jag vill börja med att säga att förra veckans text innehöll vad jag kallar prisvärda skor. Med detta menar jag att man får en bra sko som går att underhålla och som håller länge. Den är gjord på ett bra sätt och av bra material. I det spann som var ca 1 500-3 000 kr så förekommer det en viss skillnad även om den är liten.  Har man inte burit kvalitetsskor innan så lär man uppleva en stor skillnad. Är det då motiverat att gå ifrån denna instegskategori av kvalitersskor till dagens nivå som kostar mer, i vissar fall mer än dubbelt så mycket?


Svaret är ja, eller kanske. Det beror på.

 

Kvalitetsskor i mellanprisklassen
Modellen Moore från Alfred Sargent Exclusive som ligger på 429£. (afinepairofshoes.co.uk)

Jag vill inte göra detta till en vetenskap och förenklar det därför rejält när jag skall försöka förklara vad som kostar något när man gör en sko. De två faktorer som tveklöst styr priset mest är löne- och materialkostnader hos ett skomärke.

Logtiskt sett kostar därför en sko av billigare läder och som tillverkas i exempelvis Kina mindre än vad en i bättre läder som sys i England gör. Det förstår man. Är då skon i England bättre? Jag skulle säga att om man randsyr en sko på samma sätt i Kina och England i samma läder och fabriken i Kina har en god kunskap så blir det inte någon enorm skillnad. Det är något konsumenten får värdera och välja.


Vi skall inte lägga några värderingar men man som kund får ta ställning till saker som löner, traditioner och historik. Vad är det värt?

Många av skotillverkarna i brittiska Northampton har funnits i över 100 år. Detta måste innebära något som det är värt att betala för. Jag personligen betalar för detta och är nöjd.

Nästa avgörande faktor är kvaliteten på lädret. Man kan inte fuska med detta för det märks direkt. Med den ringa kunskap och inblick jag har i skobranchen så har jag ändå uppfattat det som att ju större och mer etablerad en skotillverkare är desto bättre förutsättningar har de när det kommer till att köpa in lädret. Jag hörde någon gång, obekräftat skall tilläggas, att det förekommer någon sorts ordning hos garverierna där de största och mest kända märkena får välja läder först och därför har större chans att välja de bästa hudarna. Rent logiskt borde också de som köper mest också förhandla sig till bäst pris.

 


Kvalitetsskor i mellanprisklassen
Crockett & Jones är en av de största producenterna i mellanprisklassen. Här i modellen Cavendish för 5 400 kr. (linnegatan2.com)

Med detta sagt så är det inte säkert att en nykomling till skotillverkare som köper läder från samma garverier som en gammal anrik aktör kan erbjuda exakt samma produkt billigare, något man ofta får höra. Jag har själv stött på detta hos ett märke i instegskategorin och som köpt in cordovanläder från billigare garverier med resultatet att de torkade fort och fick ett väldigt tråkigt utseende som behövde putsas väldigt ofta.

En annan sak som påverkar priserna på ett par skor förutom läder och löner är tiden man lägger ner. Flera av paren som visas idag har en del handgjorda detaljer och rätt omfattande finishering och "lull-lull" vilket alltså kostar mer att göra men som också förhöjer skons intryck och känsla.

Det går alltså inte att lura marknaden för allting kostar. Sen beror det på vad man värderar som kund. Alla de skor som vi lyfte fram förra veckan och idag är rätt så bra, vissa bättre och några riktigt vassa.

 


Kvalitetsskor i mellanprisklassen
Austerity Brogue i ljusbrunt kalvskinn från Carmina för 3 700 kr. (Skoaktiebolaget.com)

Sen finns det en viktig aspekt jag inte kan bortse ifrån. Ju färre mellanhänder desto billigare pris kan man erbjuda. I dagens globala och enkla samhälle kan man därför relativt enkelt sourca sina skor så som märke direkt ifrån en fabrik och sälja i en egen butik, oftast online, till en låg kostnad och med helt okej marginal. Man kapar kostnader i distribution och återförsäljarled vilket kan komma att gynna konsumenten. 

Kvalitet är också en sak men man får inte glömma passform och estetik. Skon måste sitta bra på ens fot och tilltala bäraren rent estetiskt. Därför försöker jag idag visa lite olika stilar och modeller för att på detta sätt nå ut till fler.

 

 


Kvalitetsskor i mellanprisklassen
Pennyloafers från Alden med ett lite rustikare formspråk. Aldens pris varierar lite beroende på kontinent och kostar i USA ca 550$. (thearmoury.com)

Även om jag är en skonörd så har jag inte provat eller ägt alla de märken som lyfts fram idag vilket gör det svårt för mig att uttala mig personligen om dem alla. En intressant sak som jag hört av flera personer i närtid är dock att två av märkena som båda är unga uppstickare så som varumärken i form av The Armourys eget märke samt The Sabot lovordas av folk med kunskap och inblick och som menar att dessa är "löjligt prisvärda" för att citera. Jag har till och med fått höra att de "borde kosta mer" vilket blir svårt att förklara utifrån mitt resonemang ovan då The Armoury gör sina i England och The Sabot sina i Italien och båda har bra läder.

Det är dock ingen vetenskap och det bästa är att prova och känna för att bilda sig en egen uppfattning. Känns de bra, och vad vill jag betala för?

 

Kvalitetsskor i mellanprisklassen
The Armourys egna skolinje är designad av Yohei Fukuda och produceras i Northampton med ett pris på 495$. (thearmoury.com)
Kvalitetsskor i mellanprisklassen
The Sabots egen linje som produceras av Antonio Meccariello anses av många vara bland det mest prisvärda på marknaden med ett pris på 4 800 kr.(thesabot.com)
Kvalitetsskor i mellanprisklassen
Handrandsydda oxfords från italienska Enzo Bonafé som trots handarbetet endast ligger på 5 600 kr. (skoaktiebolaget.com)
Kvalitetsskor i mellanprisklassen
Tricker´s är en annan stor brittisk aktör. Här i modellen Belgrave som ligger på 375£. (trickers.com)
Dela på Facebook
Tweeta