Krönika: När high blev slow fashion

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-03-09 13:44  |  Lästid: 2 minuter
Bild 316820

Herrmodet har många fördelar. Den absolut främsta är avsaknaden av uppskruvade trendideal. Det finns ingen manlig motsvarighet till varken Paris Hilton eller systrarna Olsen som säger vad vi skall ha på oss. Sinnebilden av den välklädda gentlemannen står över vårens hetaste plagg och säsongens måsten.

Livsstilmagasinet Caminos chefredaktör skrev i sin krönika till tidningens senaste nummer:
– Vi vill hitta det genuina, vill köpa det som det finns en historia bakom, saker som vi skulle rädda när vårt hus började brinna.

Jag önskar att hela min garderob bestod av plagg jag skulle vara beredd att offra mitt liv för. Inga impulsköp eller ogenomtänkta reafynd. Inga resultat av ivriga beslut eller kortsiktig fåfänga. Det kan verka orealistiskt, men siktet måste vara inställt på att skapa en garderob med tidlösa klassiker som tål att slitas.

Begreppet slow fashion handlar inte om att förkasta trender helt. Trender fyller en viktig funktion både genom att inspirera oss till nya idéer och utveckla modet framåt. Slow fashion försöker dock styra om modet till att snarare innefatta evolution än revolution. Det måste få lov att ta tid.

Fokus ligger inte heller på att identifiera vad som är klassiskt, utan begreppet måste sättas i relation till individen. Ett par Nike Air Jordan kan vara minst lika klassiska som ett par brogues från Tricker’s. Den stora frågan är hur vi skall nå en långsiktigare syn på mode. Det är bara att ta en titt på The Sartorialist lysande fotoblogg. Den rymmer vitt skilda stilar, men alla talar om en stark personlighet. Stilar som tar tid och engagemang att utarbeta. Bilderna rymmer inga krav eller måsten, utan förmedlar ren glädje för kläder och stil.

Det är uppenbart att det krävs en sundare inställning till konsumtion av kläder. Miljövänliga alternativ är självklart positiva på alla tänkbara sätt. Detta behöver dock även kompletteras med en mer långsiktig syn på mode. Känslan att bära naturligt slitna kläder med sin alldeles egen patina måste fortsätta att förmedlas. För kanske kan tidlös elegans rädda oss från konsumtionshets?

Bild 316821 Bild 316822
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta