Klockbalans

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-12-06 19:45  |  Lästid: 2 minuter
Bild 317691

Krönika: Armbandsur har alltid varit en stark symbol. En accessoar män är beredda att prioritera högt. Men också en accessoar accepterad att spendera pengar på. Ofta helt i onödan.

Ur ett rent stilmässigt perspektiv är det alltid farligt att inte se till helheten. Taffliga skor kan förstöra den snyggaste kostymen. Liksom den omvända situationen. Sällan blir det så påtagligt som för klockor. Den kryllar av män i säckiga kostymer och fallfärdiga skor som istället för att prioritera en helhetskänsla tycks lägga hela sin budget på en vräkig klocka.

En tydlig motreaktion mot detta är kombination exklusiv och välskräddat kostym med plastklocka för 100 spänn som under senaste åren blivit allt vanligare. Det är onekligen något befriande med kombinationen italienska wholecuts, kostym i tyg från Zegna och Swatch klassiska plastklockor. Det visar på en lekfullhet och ett sätt avdramatisera ett välklätt stilideal. Men framförallt innebär det en käftsmäll mot klockan som statuspryl.

Parallellt med detta syns allt fler vintageklockor. Använda kläder och accessoarer upplevs alltid som mindre anonyma än sprillans nya. Och framförallt bra mer sympatiska. Att vräkig lyx successivt håller på att ersättas av lyx i sin rätta innebörd är tydligt. Vi vill förbi varumärket och tillbaka till hantverket. Att utvecklingen även får konsekvenser för armbandsuret är tydligt.

Klockan och armbandsuret har länge ansetts som accepterad manliga fåfänga. Ett intresse för klockor går ju ofta att se utifrån ett tekniskt intresse. Tyvärr är det fortfarande så att många män vill mäta stil i prestanda, vare sig det är super 100-ulltyger eller hästkrafter. Men med ett generellt ökat stilintresse börjat även armbandsuret ses ur nytt ljus. Klockan tillåts vara ett rent estetisk tilltalande objekt som går väl med den övriga stilen.

För alla er som planerar att investera i ett riktigt armbandsur är mitt tips därför att samtidigt syna den övriga garderoben och framförallt skodelen. Det enda sättet idag att befoga en riktig dyrgrip runt handleden är att den går bra mot Santoniskorna.

Foto: Emanuel Sandin

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta