Klassiska kepsar får draghjälp

 |  Publicerad 2006-07-30 09:25  |  Lästid: < 1 minut

Bild 315242Det klassiska engelska baskermärket Kangol har, om inte allt, så väldigt mycket att tacka hiphopscenen och svart kultur för sin framgång.

Jacques Henry Sergene, som tidigare jobbat med att importera baskrar från Frankrike till England startade sin egen tillverkning av hattar 1938.

Försäljningen av hattarna gick sakta framåt men 1984 fördubblades plötsligt försäljningen. Det visade sig att LL Cool J hade en Kangolhatt på sig på omslaget av sin debut ”Radio”.

Två år senare nämner Slick Rick sin kangol i hitten LaDi Dadi och försäljningen ökar ytterligare.

Efter det har artister som Missy Elliot, Jay-Z, Outkast, och Ghostface Killah alla burit Kangols kepsar och hattar.

Den legendariska Kangol 504
Denna modell, som skapades 1954, har några svarta skådisar att tacka för sin framgång och sin position som ”the ultimate homeboy accessory” (enligt Kangols hemsida).
Damon Wayans i The Last Boyscout och framför allt Samuel Jackson i Jackie Brown men även många andra har gjort 504an till en försäljningssuccé världen över.

Kangol uttalades från början Kang-ol eftersom namnet kommer ifrån silK ANGora woOL. Men eftersom ingen (iallafall inte Amerikanarna) fattade det och istället kom in och frågade efter Kangaroo-kepsar, så ändrade företaget sig och satte helt enkelt dit en känguru på kepsen. Företaget har alltså inget med Australien att göra.

Läs mer om kepsar här

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta