Det våras för tasselloafern

Olof Enckell  |  Publicerad 2007-04-05 11:38  |  Lästid: 2 minuter

Bild 315986 På skofronten har en sann klassiker kommit på bred front, tasselloafern. Med sin speciella tofs på ovansidan har denna sko blivit en standard på preppynördar och juridikprofessorer. Nu till våren syns en uppdaterad tasselloafer hos både klassiska tillverkare och kända modedesigners.

Ursprunget till tasselloafern kommer dock från amerikanska Alden. 1884 startade Charles H. Alden en fabrik i Middleborough, Massachusetts. Drygt 100 år senare lever skoltillverkaren kvar som ett familjeföretag i fjärde generationen Alden. Vid sidan av att ha uppfunnit den avtagbara spiksulan som gjort livet betydligt lättare för golfare så är det utan tvkena tasselloafern som blivit Aldens stora innovation.

Allt började efter andra världskrigets slut då den amerikanska skådespelaren Paul Lukas gick till skomakaren Farkas & Kovacs i New York med idén om att göra en sko som hade ett lädersnöre som gick igenom hela skon och slutade i en tofs på skons framsida. F&K lyckades skapa en snygg design, men tyvärr fick komforten lida. Lukas gick då med en sko till två skilda skomakare för att förbättra detta. Ingen av dem lyckades utan av en slump vände sig båda till just Alden.

Alden gjorde om skon från att vara med snörning till en loafer där tofsen bara blev en dekoration. 1950 tog produktionen av skon fart, som sedan dess blivit kopierad av en rad skotillverkare.

Här kommer några smakprov ur vårens kollektioner.

Bild 315987

Patrick Cox – Upphotad version av brittisk skolegend.
Gieves & Hawkes ”Bucksshot Brouge” Tasselloafer – Sönderskjuten och beroendeframkallade sko.
Crockett & Jones – Klassiskt modell i mocka.

Bild och källa
http://sheppardsdirect.com/

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta