Klädd för nyår 07-08

Olof Enckell  |  Publicerad 2007-12-26 16:12  |  Lästid: 3 minuter
Bild 316575

Den som inte får uppleva nyårsafton iklädd smoking skall inte misströsta. Det finns nämligen många andra sätt att ringa in det nya året med stil och finess. Vi ger er några.

Kostym
När smoking inte passar för nyårsfesten bör kostymen ses som nästa steg i den formella klädselskalan.Det är viktigt att göra två skiljelinjer för kostymen. Är kostym tillställningens klädkod skall denna tolkas ganska restriktivt. Mörk kostym kan bara tolkas som komplett kostym med slips eller fluga till. Reglerna gäller dock åt båda håll på den formella skalan. Att dyka upp i smoking till en fest där kostym utsatt klädkod är därför lika felaktigt som att vara iklädd t-shirt och kavaj.

Kavaj
Klädkoden kavaj kan vara ett gissel. Vissa följer den ursprungliga tolkningen med komplett kostym och slips, andra väljer att kombinera sin kavaj med ett par jeans. Hur obsoleta dessa klädkoder än må tyckas vara bör de fortfarande betraktas med viss försiktighet. Frågan om jeans passar till är dock ganska svår att svara på. För även om det är ett grovt material med låg formalitet går det inte blunda för det faktum att jeans inte sällan är den enda byxtyp folk äger. Likaså finns det en rad olika typer av jeans och flera lite mer dressade. Det bästa är att höra sig runt och eventuellt fråga värden vad som egentligen gäller.

Bild 316576
(Acne Inseason 2007)

Färg/tyg
Oavsett om det finns klädkoder eller ej är det viktigt att tänka på färg- och materialval. Vid festliga tillfällen på kvällstid är det viktigt att inte välja allt för framträdande färger utan istället satsa på subtila detaljer. För hur mycket vi än förespråkar färg här på Manolo ger en vit skjorta ett ofta oslagbart festligt och stilrent intryck. Kostymen eller kavajen bör gå i mörkblått eller mörkgrått. Ögat uppfattar oftast mörkblått som djupare än svart eller grått vilket gör denna färg något elegantare. Vita kavajer skall lämnas I garderoben för sommarfesten.

Material är också något alldeles för få reflekterar över. Grova och matta ullmaterial är inte rekomendera för tillställningar på kvällen och speciellt inte nyårsafton. Välj istället kavaj eller kostym i borstad ull som känntecknas av en något glansigare yta än den oborstade. Mönster bör också användas ganska restriktivt. Kritstrecksrandigt och rutigt anses mer lämpat för vardagsbruk även om det vore ett felaktigt påstående att säga att de inte alls kan användas på fest.

Accessoarer
Grunden för en snygg klädsel utgörs dock alltid av skorna. Oavsett klädsel bör gympadojorna lämnas hemma på nyårsafton till förmån för ett par kostymskor. Möjligtvis kan firande på hip hopklubb där limiterade lasergraverade sneakers är rådande praxis rättfärdiga annat. Annars är svart det enda rätta. Skor med sluten eller öppen snörning passar minst lika bra som loafers trots att den sistnämnda skotypen anses som något mindre formell. Det viktiga är att snarare välja en modell med klack och tunn sula, helst av läder.

Nyårsafton är ett utmärkt tillfälle att bära lyxiga accessoarer som manschettknappar, bröstnäsduk och sidensjal. Även här är det dock bäst att matcha efter devisen ”less is more”. En vit bröstnäsduk kan framstå som tråkig, men ger ett vädligt uppklätt och festligt intryck. Idén som många har med slips och bröstnäsduk i samma mönster är inte att rekomendera. En snygg klädsel skall framstå som helt naturlig och självklar. Inte som att personen köpt ett paketerbjudande i den lokala klädbutiken dagen innan. Utnyttja även strumporna som en accessoar. En enhetligt kostym med ett par färgglada strumpor till ger en snygg effekt.

Bild 316577

Vad skall ni har på er på nyårsafton?

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta