Kiton hösten 2014

Vi har redan avhandlat Cesare Attolini, Isaia och Sartoria Partenopeas höst här på Manolo. Idag är det dags för det kanske starkaste varumärket från Neapel. En tillverkare i det absoluta premiumsegmentet oavsett om det rör sig om slipsar, skjortor, skor eller kostymer. Ett företag som sticker ut hakan med sin slogan "The best of the best +1". Vi talar förstås om Kiton!

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-11-19 10:39  |  Lästid: 3 minuter
Kiton hösten 2014

Arbetet i Kitons fabrik är till den absolut största delen utfört för hand. Varje kostym, oavsett om det är en standardstorlek eller ej, skärs ut för hand för att kompensera för materialet och mönsterpassning. En kostym tar ca 25 timmar att producera och när en vanlig fabrik producerar ca 400 fickor på en dag tar det en skräddare på Kiton ca en timme att bara tillverka en. Faktum är att det går in ca 33 000 handstygn utförda av ca 25 händer i varje kavaj. 

Företagets värstingmodell heter K50 och bygger på att endast 1 skräddare syr alla moment som totalt sett tar 50 timmar.

Då företaget sedan ett par år tillbaka äger väveriet Carlo Barbera; ett av de högst ansedda i världen, kan man nu säkerställa en lika hög kvalitet i tyger som i hantverket. Det är inte ovanligt att se superlätta kombinationer av Kashmir och silke eller ulltyger över s200 vilket är extremt tunna fibrer. 

När det kommer till företagets skor är det inte ett dugg mindre påkostat. Skinnet till skorna kommer från garverier i Frankrike och Italien och innan de når clickern för tillskärning ligger de nergrävda i ca 2 år under jord i en speciell garvningsprocess. Lädret behandlas sedan med organiska färger. 

Kiton använder sig av flera konstruktionsmetoder så som durksytt, handrandsytt och becksöm beroende på modell. Mer eller mindre hela processen gör för hand och prislappen ligger ofta norr om 1500€. 

Om vi tittat på höstens kollektion ser vi en liknande tendens som hos flera andra av de lekfulla neapolitanska premiumtillverkarna. En lite sobrare färgskala vilket jag tror passar oss skandinaver något bättre på såväl höst som vår. Ofta i material som kashmir där färgåtergivelsen blir otrolig och ger en fantastisk lyster till plaggen. 

Snittet är klassisk neapolitanskt med detaljer som Barchetta-fickor, rullade treknäppta kavajer, en mycket lätt kanvaskonstruktion och lite längre kavajer.

 

Kiton hösten 2014
Kiton hösten 2014
Kiton hösten 2014
Kiton hösten 2014
Kiton hösten 2014
Kiton hösten 2014
Kiton hösten 2014
Kiton hösten 2014
Kiton hösten 2014
Kiton hösten 2014
Kiton hösten 2014
Kiton hösten 2014
Kiton hösten 2014

I Sverige säljs Kiton i nuläget endast hos Hans Allde i Stockholm. Är man intresserad av företagets produktion rekommenderar vi varmt ett besök på företagets hemsida där man kan hitta mängder med information och filmer från produktionen. 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta