Kaplans Klockkvalitet våren 2015

Förra veckan kunde ni läsa om de stora vi de stora klockauktionerna i Genéve här på Manolo och idag tänkte vi lyfta fram Sveriges om inte Skandinaviens främsta auktionshus på området, nämligen Kaplans som på lördag håller den erkända Klockkvaliten. Detta har blivit ett återkommande inslag här på Manolo och vi satte oss ner med Kaplans Klockexpert Mikael Wallhagen för att titta lite närmare på auktionen.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-05-11 12:06  |  Lästid: 5 minuter
Kaplans Klockkvalitet våren 2015

Kaplans Klockkvalitet är känd som landets i särklass största premiumauktion. Två gånger om året samlar Kaplans experter in det bästa från marknaden, ofta med fokus på vintage och samlarklockor och nu på lördag den 16:e Maj är det dags för vårens auktion i företagets lokaler på Biblioteksgatan i Stockholm. 

Tidigare år har de stora dragplåstren framför allt varit ”Paul Newman-Daytonas”. I tre Kvaliteter i rad sålde man några av marknadens mest eftertraktade versioner och senaste slog man med råge svenskt rekord när en Rolex Daytona Paul Newman ”RCO” såldes för över 5 000 000 kr inkl. provision. 

Trots att dessa tenderar att ta störst utrymme av auktionen är Kaplans kanske starkast på klockorna i den lite lägre prisklassen. Det är varje år ett imponerande utbud av udda och ovanliga samlarur i NOS-skick (New Old Stock) vilket ofta är klocksamlarens våta dröm. Det kan röra sig om allt från helt orörda kostymklockor från Omega för några tusen till tidstypiska sportklockor från 70-talet i perfekt skick.

Vi fick möjlighet att titta närmare på några av klockorna i den kommande auktionen och ställa lite frågor till Mikael Wallhagen, Klockexpert på Kaplans Auktioner.

Vad gör Kaplans till Sveriges eller t om Skandinaviens främsta auktionshus när det kommer till klockor?

Framförallt beror det på att vi som jobbar som klockvärderare har ett brinnande intresse för klockor i allmänhet och vintageklockor i synnerhet. Vi har långsiktigt sökt och uppmärksammat roliga och intressanta klockor till våra klockkvalitéer, vi har inte gjort avkall på kvalité och hellre haft färre klockor på auktionerna än att fylla ut dem med halvbra objekt. Sen har vi framgångsrikt genom vårt nätverk nått ut både nationellt och internationellt för att berätta om de klockor vi har fått in. Detta har skapat både bättre inlämning och bättre budgivning genom åren.

Om du själv satt med spaden i handen, vad skulle du buda på?

Jag älskar formgivningen och det ”funky” utseendet på Zenith klockan med auktionsnummer 53, en klocka som både är väldigt ovanlig och med sitt orörda skick blir helt unik.

 

Kaplans Klockkvalitet våren 2015
Mikael Wallhagens personliga favorit från vårens Klockkvalitet. En Zenith i mer eller mindre samma skick som när den lämnade fabriken för snart 50 år sedan.

Tidigare år har de gamla Rolex ”Paul Newman-modellerna” varit mest i fokus. Vilken klocka tror du blir auktionens värsting den här gången? 

Denna auktion är lite bredare utan någon miljonklocka och de lite mer kostsamma klockorna är alla mer moderna så jag tror att rent procentuellt kommer auktionens raketer vara klockor under 100.000 kr. Jag hoppas på att vår evighetskalender från Patek Philippe nr. 144 ska visa sig vara eftertraktad bland de kunder som söker en modernare klocka. Det skall också bli intressant att följa Rolex nr. 122, en helt underbar klocka med fantastisk urtavla men då den saknar dykringen är den prissatt på en i sammanhanget  väldigt attraktiv nivå. Trots att den inte är helt komplett tror jag att det kan bli ett åtråvärt objekt, speciellt för den som råkar ha en originallring liggande i byrålådan.

Kaplans Klockkvalitet våren 2015
Patek Philippe´s Perpetual Calendar ref. 5140 i vitguld från 2008. En av de klockor som summerar Patek som tillverkare allra bäst. (Även översta bilden).
Kaplans Klockkvalitet våren 2015
Rolex Submariner ref. 5513 ”gilt” från 1964. En klocka som i komplett tillstånd sällan kostar under 100 000 kr. Boetten och plexiglaset har sett en hel del användning men är precis som tavlan i fint originalskick.
Kaplans Klockkvalitet våren 2015
Klockan har kvar sina originalfasningar längs boettens bandhorn vilket vittnar ger god anledning att tro att den är mycket sparsamt polerad genom åren.

Har du några råd till de som planerar att buda för första gången. 

Gör hemläxan ordentligt, läs hela katalogiseringen, kolla på klockan noggrant och bilda dig en egen uppfattning innan auktionen. Ta gärna hjälp av en expert om du behöver. Fråga hellre en gång för mycket än för lite och dubbelkolla exakt vilka köpvillkor som gäller. Tänk på att det tillkommer provision på slutsumman och anpassa det efter din budget. Sen gäller alltid det gamla klassiska tipset att bestäm innan auktionen hur högt i budgivningen du skall gå. Det är otroligt lätt att ryckas med.

Finns det några guldkorn i den lägre prisklassen du skulle vilja lyfta fram?

Nr 126 är en otroligt charmig Universal Genève som för sin ålder är ovanligt stor, 38 mm låter kanske inte så stort men det var en enormt stor klocka på 1940-talet, dessa klockor brukar kallas ”Oversized”. Behöver man en klocka till sitt skrivbord så skulle jag rekommendera att ta en till på Tiffany & Co nr. 185, rolig och snygg asymmetrisk form och en riktigt udda klocka.

 

Kaplans Klockkvalitet våren 2015
Spännande bordsur från anrika Tiffany&Co.

Vi tittade själva på utbudet och fastnade lite extraför ett par olika klockor.

#1 – Vacheron Constantin ref. 4072 ”Base 1000”

Kaplans Klockkvalitet våren 2015
Kronograf från Vacheron Constantin i tvåtonsutförande med ett helt otroligt skick för att ha 70 år på nacken.
Kaplans Klockkvalitet våren 2015

 

#31 – Omega Speedmaster ref. 2998-4 ”Lollipop”

Kaplans Klockkvalitet våren 2015
Speedmastern förknippas främst med rymden och professionalmodellerna från 70-talet och framåt. Vår favorit är dock de lite äldre versionerna med raka bandhorn och lite mindre boett. Här i ett använt men ärligt skick.
Kaplans Klockkvalitet våren 2015

 

#100 – Lemania Tg 195 ”Tre Kronor”

Kaplans Klockkvalitet våren 2015
Lemania ”TG 195” specialbeställdes av svenska försvaret och har med sin militärprovinens och den fantastiskt åldrade bruna urtavlan potentialen att sticka iväg i pris.
Kaplans Klockkvalitet våren 2015
Bakboetten ingraverad med de tre kronorna.

 

#130 – Richard Mille ref. RM005

Kaplans Klockkvalitet våren 2015
Richard Mille är ett annat spännande och mer modernt inslag i kvaliteten. En tillverkare i premiumsegmentet med en väldigt egen designfilosofi och klockor som ofta inspirerats av tekniken inom racing.
Kaplans Klockkvalitet våren 2015

 

#141 – Audemars Piguet Royal Oak ref. 5402st ”Jumbo”

Kaplans Klockkvalitet våren 2015
AP:s främsta klocka någonsin är i vår mening originalversionen av Royal Oak från 70-talet. En så kallad C-serie nyligen tillbaka från fabriksservice.
Kaplans Klockkvalitet våren 2015
Här tillsammans med de andra Gerald Genta-klassikerna IWC:s Ingenieur SL och Universal Polerouter.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta