Johnstons of Elgin – Del I

Även om vi ännu befinner oss i en ljummen sensommar så börjar det bli dags att blicka mot hösten och den rent stilmässigt kanske roligaste tiden på året. Efter att gått ledigt klädd under semester- och sommartider är det många med oss som ser fram emot att plocka fram höstplaggen och införskaffa nya i flannell, kashmir, tweed och lammull. Manolo kommer med dagens text lyfta fram Johnstons of Elgin, Skottlands största fristående tillverkare av ull- och kashmirprodukter.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2013-08-08 11:13  |  Lästid: 4 minuter

Då det finns så mycket att säga om detta unika företag väljer vi att dela upp denna artikel i två delar där vi fokuserar på deras stickade produkter idag och i nästa del berättar om deras tweedtyger.

I vanlig ordning skulle vi vilja börja med en kort tillbakablick, något som känns som en viktig del just för Johnstons med anledning av deras rika arv. Sedan 1797 har de vid mynningen till floden Lossie i det skotska höglandet i byn Elgin bedrivet en textiltillverkning av högsta klass. Idag kan de stoltsera med att vara Skottlands enda så kallade vertikala fabrik som göra alla moment från att fibrerna och ull anländer till fabriken till och med att färdiga varor säljs i form av stickade plagg eller vävda tweedtyger. Trots att företaget har funnits i mer än två hundra så år har de endast haft två ägarfamiljer, Johnstons och Harrisons. Från början var de stora på linne och lin men från mitten av 1880-talet var det ull i alla dess former som dominerade och de var pionjärer när det kom till lyxigare ull så som vikunja och kashmir.

Idag ligger fokus främst på kashmir och lammull. Just kashmiren kommer från den finaste underpälsen hos en ras av kinesiska och mongoliska bergsgetter. När denna råvara anländer till Elgin är ullen tovig, oljig och full av grova hårstrån. På Johnstons börjar arbetet med att separera den kashmir man vill använda från grövre täckhår. På 1800-talet gjordes detta för hand men i slutet av 1800-talet utvecklade företaget maskiner för detta arbete. De var i många avseende tidiga i industrialiseringen och betraktades som pionjärer vid denna tid. Numera är det givetvis en metod som alla använder. Idag är det dessutom väldigt vanligt att många tillverkare köper kashmirullen ”avhårad”. Johnstons har dock fortfarande denna kapacitet vilket de anser vara viktigt då de är den enda skotska tillverkaren som kan skryta med devisen ”from fibre to garment”.


Ren kashmirull som väntar på att spinnas till garn.

Vid färgning av fibrerna kan de lätt bli toviga så för att förbereda dem för kardningen benas de ut över rullar med piggar vilket kallas teasing. I samband med detta sprays även fibrerna med en lätt beläggning av olja för att skydda dem i kommande moment och för att de ska bli lättare att hantera. Efter detta går fibrerna via en tratt till den maskin som sköter kardningen. Kardning innebär att fibrerna blandas och rätar ut dem innan de ska spinnas. Kardningen skapar ett en så kallas roving av önskad tjocklek och vikt. Som kuriosa kan nämnas att de maskiner som användes för kardning och som köptes av James Johnston 1868 användes så sent som 1993 innan de uppdaterades. Dessa rovings ska sedan spinnas för att bli det garn som sedan används. Vid spinningen så tvinnas fibrerna samman för att skapa ett hållfast garn. Hela processen övervakas noga och man kontrollerar så att kvaliteten och tjockleken på garnet blir den rätta.

Teasels hjälper till att reda ut de toviga fibrerna.
Kardningen av garnet som skett i mer eller mindre samma maskiner i över ett sekel.
Spinningen av garnet görs genom att tvinna fibrer från en eller flera sorters ull och resulterar i garner som sedan kan vävas eller stickas.
Infärgningen av fibrerna och garnet

Nästa steg är vävningen. När väven är klar så är den ganska grov och behöver en sista finish innan det blir en färdig produkt. Denna förädling har varit oförändrad sedan starten. Via sköljning så får de bort olja, smuts och fett och tyget drar ihop sig och tätnar något. Tyget torkas sen genom att uppspänt ledas över uppvärmda valsar. Beroende på vad det färdiga ulltyget ska användas till sker vissa speciella behandlingar som sista moment. För kashmir förekommer en speciell behandling genom att torkade huvuden av kardvädd är placerade mellan metallstänger som är fixerade runt en stor roterande trumma. När dessa växter är blöta blir det flexibla och deras små taggar kardar försiktigt ut kashmirfibrerna till dess karaktäristiska och mjuka finish.

 

Lystern, känslan och den lätt luddiga ytan i en riktigt fin kashmirtröja är något alldeles extra.
Stickad tröja i 100% kashmir från Johnstons of Elgin.

Den långa traditionen och kunskapen inom alla moment vid tillverkningen ihop med en mycket kunnig personal mynnar ut i oerhört fina plagg oavsett om det är en tröja i kashmir eller en halsduk i lammull.


Några av de butiker i Norden som säljer plagg och accessoarer från Johnstons of Elgin är: Hans Allde, Lund & Lund, Linnégatan 2, Gunnar Oye, House of Scotland, NK Herrekipering, Ströms samt Ferner Jacobsen.

Avslutningsvis hänvisar vi till företaget och deras egen syn på dess verksamhet:

"For us heritage is not about nostalgia; it is the heartbeat which drives us into the future; harnessing the wisdom gained from over 200 years in textile manufacturing, ensuring our continued prosperity. We´ve learnt a lot since 1797, but we always have been and always will be – Made in Scotland"

Dela på Facebook
Tweeta