J.Lindeberg – Made to Measure

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-11-17 17:52  |  Lästid: 5 minuter
Bild 313120

J.Lindebergs avdelning för måttsytt är ett tydligt bevis på varumärkets ompositionering mot ett mer sofistikerat stilideal. Borta är halvtrötta rockattribut och blaffiga logotyper. Nya J.Lindeberg rymmer napoliaxlar och Super 160-tyger från Loro Piana.

Ledorden för J.Lindebergs nysatsning har varit Techno Couture där chefsdesigner Pierangelo D’Agostin, med bakgrund på bland annat Jil Sander och Gieves & Hawkes, tillsammans med VD:n Stefan Engström främst står för den tekniska biten medan Lalle Johnson ansvarar för märkets skräddade avdelning med måttsytt i märkets flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan i Stockholm. De måttsydda kavajerna och kostymerna sys av Parmabaserade Gianfranco Bomenzzadri.


- Jag kom först i kontakt med Bomenzzadri när jag arbetade med Pierangelos tidigare märke Hlam som sydde all sin konfektion där. Grundare Gianfranco Bomenzzadri, arbetade som 14-åring tillsammans med Raffaele Caruso innan de både valde att starta eget. Idag syr Bomenzzadri bland annat alla Bottega Venetas kostymer och kavajer liksom Zegna som syr sin topplinje Napoli där.

Vad är det som gör dem unika?
- Kanske främst deras känsla för extremt lätta konstruktioner, vilket väldigt få behärskar. Vi gjorde en kavaj där som var helt ofodrad utan några mellanlägg. Det är en helt outstanding detaljnivå med full kanvas-konstruktion och flera handsydda moment.

Hur växte idén till att starta måttsytt inom Lindeberg?
- Stefan (J.Lindebergs VD) är liksom jag väldigt förtjust i hela konceptet att kunna erbjuda kunden full valfrihet. Därför åkte vi ner till Parma för att på prov sy upp lite plagg hos Bomenzzadri. Timingen visade sig vara helt rätt och intresset för vår måttsydda avdelning har bara ökat.

Bild 313121
På tygsidan återfinns välkända leverantörer som Loro Piana och Scabal , men även mindre leverantörer som brittiska Harrisons.


För kavajer utgår J.Lindeberg från två grundmodeller; en relativt klassisk modell med markerad cigarraxel samt en något smalare och kortare modell med mjuk napoliaxel. Sedan kan kunden vid sidan av tyg själv välja knäppning och övriga detaljer. Lalle poängterar dock att valfriheten sträcker sig betydligt längre:
-Dessa två modeller är egentligen bara en utgångspunkt. Det går att kombinera lite som man vill. Vi kan sy en kavaj med helt ofodrad napolitansk skjortaxel eller göra cigarraxeln ännu mer markerad om kunden ber om det.

Vad är det svåraste att få till när det gäller måttsytt?
- Tveklöst axeln, vilket är grunden för hela kavajens form. Där ligger de italienska tillverkarna verkligen i framkant. Ingen gör så vackra kavajaxlar.

Vad utmärker en måttsydd kostym?
- Det är helt och hållet känslan. Du har inget häng på skuldrorna som så ofta är på färdigsytt. Du får full komfort utan att behöva kompensera med en för stor storlek. Har man väl provat så är det väldigt svårt att gå tillbaka till färdigsydd konfektion.

Hur stor skillnad är det på tillverkare av måttsytt?
- Enorm. Den bistra sanningen är ofta att ju högre priset är desto bättre blir resultatet. Det kan vara svårt att argumentera för. Men det måste vara rätt gjort annars blir det inte samma känsla. Våra priser börjar på runt 10 000 för en kostym, men jag brukar säga att en kostym i regel landar kring 12-15 000 kronor. Många ryggar tillbaka för priset, men sett för vad man får det så är det riktigt bra. Det finns många tillverkare som syr likvärdiga färdigsydda produkter för 15 000 och då måste du ändå besöka en ändringsskräddare för att justera plagget utan att alltid få samma resultat.


Hur ser du på de lite billigare alternativen?
- Det har dykt upp ganska många budgettillverkare där kunden skriver in sina mått på tillverkarens hemsida, vilket för mig är rena döden. Det måste finnas en kunnig person som tar mått och ser till kostymens helhet för att det skall bli bra. När de dessutom använder en helt klistrad konstruktion så är det lika bra att köpa färdigsytt direkt. Det är samma sak för kostymer som sys upp på semesterresan till Thailand. De har varken tygerna eller kunskapen för att det skall bli bra.

Vid sidan av kostymdelen måttsyr J.Lindeberg i samarbete med Mastai Ferretti även skjortor där grundpriset för en skjorta är cirka 1500 kr. I vår kommer en liknande tjänst i samarbete med Truzzi, som äger just Ferretti. Grundpriset förväntas hamna runt 2500 kr för en skjorta, som då till stor del sys för hand. Vilka argument finns det då för att måttsy en skjorta?
- Det är dels en fråga om passformen. Det är relativt vanligt att ha en bred hals, men en i övrigt smal kropp vilket gör att man måste gå upp i storlek och få en för vid skjorta. Sedan är det kanske främst valfriheten. En standardskjorta i butik kostar idag runt 1200. Det räcker att betala några hundralappar mer och du får en betydligt bättre sydd skjorta där du själv kan välja krage, tyg, och detaljer, avslutar Lalle.

Bild 313122 Bild 313123


Bild 313124

Bild 313125
Grundmodell i klassisk form med något markerad cigarraxel

Bild 313126
Axeln i närbild

Bild 313127
Grundmodell med kort och smal silhuett.


Bild 313128
Napolitansk skjortaxel, vilket går att få på sin kavaj.

I nuläget tittar J.Lindeberg även på att komplettera utbudet av måttsytt med ett något billigare alternativ som använder sig av en halv kanvas-konstruktion där startpriset är strax under 6000 kronor för en kostym.

Dela på Facebook
Tweeta