Jeans till kavaj?

Olof Enckell  |  Publicerad 2007-09-30 15:46  |  Lästid: 2 minuter

Bild 316409 Jeans och kavaj är för många en självklar klädsel såväl för kontoret som på krogen. Inte ens moralfasta stofiler tycks längre vara motståndare mot kombinationen. Det finns dock flera viktiga saker att tänka på, vilket kan minimera risken att bli förväxlad med konferensdeltagare i sann Percy Nilegårdstil.

Färg
Grunden för en lyckad kombination av kavaj med uddabyxa handlar ofta om att skapa kontraster. Att försöka matcha en kavaj med byxor i samma ton är ett ganska hopplöst projekt vilket väldigt sällan blir bra. För de allra flesta faller valet av kavaj på en mörk variant, inte sällan kritstrecksrandig. Visst, en mörkblå eller grå kavaj är närmast ett måste för garderoben, men i kombination med jeans kan en ljusare kavaj vara ett bättre alternativ. Beige eller ljusgrått skapar en bra kontrast mot såväl otvättade som slitna jeans.

Det säkraste kortet är att välja en enfärgad kavaj, även om mönstrade överlag fungerar lika bra till jeans som till andra byxor. Det viktigaste är att välja en kavaj vars stilmässiga värde passar en ledigare klädsel. En kritstrecksrandig kavaj passar ofta bäst för en lite formellare kontorsklädsel och helst i en enhetlig kostym. Däremot passar t.ex rutiga och hundtandsmönstrade kavajer utmärkt till även jeans.

Material
Grundregeln är att inte blanda matta med glansiga material. Eftersom jeans är ett ganska strävt och matt tyg bör en kavaj i ett glansigt tyg undvikas. För höst och vintern är kavajer av oborstad ull eller grövre tweedtyger att föredra, medan linne eller bomull passar varmare väder.

Form
Det är svårt att säga att en viss typ av kavajer passar till just jeans, utan kavajens form är snarare beroende av personen som bär den. Passande bredd på slaget, antal fickor och knäppning beror helt på personens kroppstyp. Det allra största felet många gör är att de väljer en kavaj som är alldeles för lång, vilket förstärks extra av ett par kontrasterande jeans. Likaså får armarna inte vara för långa så att de döljer skjortmanschetten.

En siluett som när kavajen används som en del av en kostym kan verka hela okej kan till ett par jeans framstå som alldeles för vid. Till jeans är en smalare siluett oftast att föredra och extra viktigt är att kavajens axlar inte är för stoppade.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta