Jeans och Kavaj

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-08-18 15:11  |  Lästid: 3 minuter
Bild 312671

Guide: Jeans och kavaj är den svenska mannens standarduniform. En kombination idag lika vanlig på kontoret som på nattklubben. Tyvärr är exemplen på lyckade kombinationer väldigt lätträknade. Manolo ger tips och inspiration kring hur du bäst lyckas.

Skippa den svarta och stela businesskavajen. Välj en kavaj med mjuk form, vars silhuett följer kroppen utan att lämna överflödigt tyg. Färgmässigt är brunt eller blått ofta att föredra framför svart.

Välj ett kavajtyg som harmoniserar med jeansen. För sommarsäsongen är linne eller bomull bra alternativ, medan ulltyger som tweed eller flanell lämpar sig väl för hösten. En tunnare ullkvalité är ett säkert kort för att kunna bära året om.

Vilken jeanstvätt som passar bäst till kavaj är i hög utsträckning en smakfråga. Tvättade jeans i ljusare ton kan utgöra en snygg kontrast till kavajen, medan en otvättad jeanskvalité ger ett något mer klätt intryck.

Välj jeans med normalhög eller hög midja, vilket ger et stilfullare intryck. Likaså riskerar en låg midja att ge kavajen ett oproportionerligt kort intryck.

Tänk på avslutet. Får långa jeans ger ett släpigt intryck. Gå till ändringsskräddaren eller vik upp. Som alltid är det viktigt att anpassa byxornas bredd efter skornas storlek.

Välj bruna skor framför svarta. Kan du bära jeans till jobbet kan du tveklöst bära även bruna skor. Till jeans måste dock bruna eller mörkblå anses mer passande bland de sobrare strumpfärgerna.

När det kommer till att välja skjorta till klädseln är inte sällan de enklaste valen också de snyggaste. En vit skjorta, marinblå kavaj och jeans är lika enkel som stilfull kombination.

Bröstnäsduken är en tacksam accessoar för att balansera upp klädseln och samtidigt höja stilnivån markant.

Nedan följer två alternativ, ett relativt uppklätt för jobbet och ett något ledigare.

Bild 312672
dressad_helhet1.jpg’ />

Bild 312673 Bild 312674

Ofodrad kavaj: J.Lindeberg
Jeans Acne Max Strike (1400 kr, Solo)
Vit skjorta: J.Lindeberg, 1299 kr
Skor Santoni (privat)
Bröstnäsduk Ströms (privat)

Bild 312675 Bild 312676 Bild 312677

Ofodrad kavaj: J.Lindeberg
Jeans Double-M (1700 kr, Solo)
Ljusblå skjorta Alessandro Gherardi (privat)
Skor Santoni (privat)
Bröstnäsduk Amanda Christensen

Foto: Olof Enckell

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta