Janne Melkersson lär världen göra skor

Han har jobbat med skor i nästan 35 år, han håller skotillverkningskurser för folk från hela världen, och han har gjort läster som varit inspirationskälla för Gaziano & Girlings hyllade konfektionsläster. Möt Janne Melkersson, beställningsskomakare.

Jesper Ingevaldsson  |  Publicerad 2017-08-02 08:03  |  Lästid: 4 minuter
Janne Melkersson lär världen göra skor

Hara är en av Sveriges längsta byar, i sju kilometer löper den längs Storsjöns strand nedanför Östersund, men trots det finns här bara omkring 70 hushåll. I ett av de små husens källare har Janne Melkersson, 63, sin verkstad

Hit har bara under senaste åren besökare från bland annat USA, Singapore, Estland, Somalia, Kina och Tyskland kommit för att lära sig göra skor för hand. Vad som är unikt med Jannes kurser är dels att eleven är ensam och får all uppmärksamhet, dels att de verkligen lär sig hela processen med måttagning, lästtillverkning, mönstertillverkning, nåtling (sömnad av ovanlädret), bottning (själva tillverkningen av skorna) och finish.

– När eleverna kommer härifrån kan de faktiskt börja göra skor själva, och det är det också många som gör. Vissa bara för sig själv och de närmsta vännerna, men det är också flera som gått vidare och blivit professionella, säger Janne Melkersson.
Han har också haft folk från fabriker som besökt honom för att tillskansa sig kunskap.
– Jag minns särskilt ett besök av en kvinna från en fabrik i Kina som skulle börja tillverka klassiska herrskor. Hon var jätteintresserad och antecknade febrilt för att suga åt sig allt. Jag frågade vad det var för fabrik hon jobbade för. ”Vi är 40 000 anställda”, svarade hon. Sen var visserligen hennes avdelning ganska ”liten”, med ungefär hundra man, där man då skulle tillverka herrskorna. Kursbesökarna är allt från sådana som henne till svenskar som bara tycker det skulle vara kul att se hur det går till när man gör skor.


 

Janne Melkersson lär världen göra skor
I nästan 35 år har Janne Melkersson arbetat med skor i olika former, vilket gett en mycket bred kunskap.

Janne Melkersson är uppvuxen ännu längre norrut i landet, i byn Bygdeå norr om Umeå. Där var både hans pappa och farfar skomakare. På den tiden när hans farfar började fanns det i princip ett skomakeri i varje by, och man tillverkade skor åt alla i närområdet. Jannes pappa tog över skomakeriet på 50-talet, men då hade glansdagarna för de traditionellt konstruerade skorna redan börjat svikta, och det var svårare att försörja sig. Därför började pappan istället jobba på en skofabrik inne i Umeå kombinerat med att driva ett reparationsskomakeri.

– Jag hängde mycket i pappas skomakeri när jag var liten. När jag gick i högstadiet och vi skulle ha praktik ville jag göra den hos en kollega till honom. Men pappa sa bestämt nej, "det finns ingen framtid som skomakare". Han såg vartåt det barkade, med limmade skor av sämre kvalitet men lägre pris, så folk skulle köpa nytt istället för att reparera, berättar Janne Melkersson.

Pappan lyckades avstyra sin son, som blev brevbärare istället. Men det var bara tillfälligt. I mitten av 70-talet sökte sig Janne åter till skomakeriyrket, och hamnade på ett reparationsskomakeri. Han gick sedan tre år som lärling på ett ortopedskomakeri och jobbade i ett decennium inom den branschen.


Kunskaperna om fötter och passform från ortopeditiden har Janne Melkersson haft stor nytta av när han därefter inledde det som kommit att bli hans sysselsättning de senaste dryga två decennierna. Han startade sin egen verksamhet som beställningsskomakare, eller bespokeskomakare som det ofta kallas, under märket Melker Shoes & Boots. I början handlade det mycket om ridstövlar, men i mitten på 90-talet började han göra allt mer klassiska herrskor. Han gick in hårt för att lära sig att göra så eleganta skor som möjligt, och när sedan internet kom och minskade avstånden i världen kunde han plötsligt enkelt sprida bilder och information om sina verk internationellt.

- För en sådan som mig, baserad mitt ute i den skandinaviska glesbygden, har internets betydelse varit enorm, säger Janne.

Många inspirerades också av hans arbete. Exempelvis tittade Tony Gaziano, ena halvan av berömda premiumskomärket Gaziano & Girling, en hel del på en av Jannes läster när Tony utvecklade sitt märkes hyllade konfektionsläster.

 


Janne Melkersson lär världen göra skor
En ren oxfordsko gjord i babycalf-läder med djup burnishing.

Med internet-kändisskapet som grund gjorde Janne Melkersson en del turer till USA där han kunde ha mängder med kunder under en resa. När banken Lehman Brothers gick i konkurs 2008 och finanskrisen slog mot USA och världen märktes dock en tydlig nedgång i intresset från kunderna, och Janne slutade med resorna till andra sidan Atlanten.

– Det var tuffa år för många utav oss. Bespokeskor är en konjunkturkänslig bransch, när folk blir oroliga över ekonomin är finare skor som mina för 27 000 kronor något man tidigt väljer bort.

För att inte vara så beroende av enbart beställningar började han mer och mer satsa på kurserna, och det är den verksamheten som vuxit mest på senare år. I en alltmer högteknologisk värld växer intresset för traditionellt hantverk, det finns en längtan efter att gå tillbaka till grunderna och att arbeta med naturliga material.
Så världen fortsätter att ta sig till källaren i Hara för att lära sig göra skor för hand.

 


/Jesper Ingevaldsson

Frilansskribent och grundare av Shoegazing.se

 

Janne Melkersson lär världen göra skor
Så här tjocka är bindsulorna som används när skor görs med handrandsöm. Dessa har precis blockats, vilket innebär att de blötlagts och sedan fått torka på lästen. Nu kommer de fästas vid lästen igen och kanterna trimma, för att sedan karva ut ritsläppen som randen sys i.
Janne Melkersson lär världen göra skor
Randsöm sys för hand.
Janne Melkersson lär världen göra skor
I husets källare har Janne Melkersson inrett sin verkstad.
Janne Melkersson lär världen göra skor
En wingtip derby i mörkbrunt läder.
Dela på Facebook
Tweeta