Ivy Watch Co – Svenska klockor med en amerikansk touch

Sedan den enorma framgången för det svenska klockmärket Daniel Wellington så har det kommit ett par svenska aktörer till på marknaden. För de senare har det ofta handlat om att även de fokusera på en klocka som stilmarkör men med lite dyrare och bättre detaljer än bjässen Daniel Wellington levererar. Alldeles nyligen lanserades just ett sådant märke i form av Ivy Watch Co. Vi har fått möjligheten att titta närmare på deras första modell Montauk och har även intervjuat grundarna Carl Emilsson och Johan Svensson.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-11-05 11:36  |  Lästid: 3 minuter
Ivy Watch Co - Svenska klockor med en amerikansk touch

Som både märkets namn, Ivy Watch Co. och namnet Montauk på den första modellen antyder så rör det sig om New England-romantik och en klassisk preppydoftande klocka. Ivy efter den avslappnade och exklusiva stil som uppkom och härstammar från elituniversiteten i nordöstra USA på 1950-talet. Mountauk är udden längst ut på Long Island och en förlängning av East Hampton och själva epicentret för preppystilen.

Den första modell som lanseras är unisex och i den bärbara storleken 39mm och levereras med vit eller svart urtavla. En mycket påkostad detalj är att de har ett välvt safirglas med fasad kant. Det finns även ett antal exklusiva band från Tärnsjö Garveri i vegetabiliskt garvat läder att välja på alternativt ett Nato-band i nylon. Boetten i sig är i rostfritt stål.

Klockan har en exklusiv inramning genom att den kommer i en snygg box och fodral samt med genomtänkt presentation. Priset är 2 495 kr med Nato-band och 2 695 kr med läderband

Ivy Watch Co - Svenska klockor med en amerikansk touch
Svart tavla med vintageinspirerat skinnband.
Ivy Watch Co - Svenska klockor med en amerikansk touch
Vit tavla med natoband.

Berätta lite mer om er och hur det kom sig att ni startade märket?

– Vi är fyra kompisar med lite olika bakgrund, men med ett gemensamt brinnande intresse för klockor, formgivning och design. Vi hade under en tid pratat om att det skulle vara kul att använda våra olika erfarenheter för att skapa något tillsammans och då kändes det självklart att starta ett klockmärke.

Hur tänkte ni när produkten togs fram?
– Utgångspunkten har alltid varit att skapa en klocka vi själva gillar att bära. Designen på vår första modell Montauk är inspirerad av sportklockor från 50- och 60-talet, eran som vi anser vara klockdesignens guldålder. Två detaljer som speglar det är diametern, 39mm, som är någon millimeter mindre än de flesta klockor idag, och det välvda safirglaset som ger klockan ett unikt uttryck.
Viktigt för oss var givetvis också att skapa en produkt av hög kvalitet och vi har inte kompromissat vad gäller materialval och specifikation. Safirglaset, en vattentålighet på 10 ATM och de handgjorda läderbanden av vegetabiliskt garvat Tärnsjöläder som kommer att bli vackrare i takt med att de åldras är exempel på detta.

Finns det ett glapp att fylla vad gäller stilklockor i ett prissegment över ex Daniel Wellington som blivit så populära?
– Fokus de senaste åren har helt klart varit på de tunnare, lite enklare kostymuren och vi tyckte det saknades en klocka med ett annat uttryck, med en riktigt bra specifikation och med kompromisslösa materialval, men fortfarande till ett tillgängligt pris. Att döma av mottagandet klockorna fått sedan vår smyglansering är det många som håller med oss, vilket så klart känns väldigt roligt.

Idag är det en modell och storlek som erbjuds, hur ser det ut fram över, fler modeller på gång?
– Just nu har vi fullt upp med lanseringen av Montauk, som dessutom erbjuds med både mörk och ljus urtavla samt med olika bandtyper i flera färger, vilket gör att Montauk är mer än bara en modell. Men, med det sagt ser vi absolut fram emot att släppa ytterligare modeller i framtiden som följer samma grundprincip som Montauk vad gäller kompromisslöshet i kvalitet och specifikation.

Ivy Watch Co - Svenska klockor med en amerikansk touch
Ivy Watch Co - Svenska klockor med en amerikansk touch
Ivy Watch Co - Svenska klockor med en amerikansk touch
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta