Italiensk topptrio besöker Stockholm

Lördagen den 2 september går Shoegazings Super Trunk Show av stapeln i Stockholm igen. Vi kommer berätta mer om detta årliga event i nästa vecka men idag är det en annan händelse som står i fokus. Det är trion Sartoria Vestrucci, Luca Avitabile och Stefano Bemer som tillsammans håller en egen Trunk Show på hotell Kungsträdgården samma helg.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-08-14 08:39  |  Lästid: 3 minuter
Italiensk topptrio besöker Stockholm
Foto: Gentleman Sartorialist / Andy Barnham

Vi har skrivit om fenomenet med Trunk Shows flera gånger här på Manolo och slutar aldrig att förvånas över hur stort intresset för skrädderi blivit i Sverige.

Det rör sig om tre italienska tillverkare som alla tillhör de främsta i världen inom sitt område. Det är på många sätt alltså om ett unikt tillfälle när skomakaren Stefano Bemer, skrädderiet Sartoria Vestrucci och skjortskräddaren Luca Avitabile gör gemensam sak och besöker Stockholm den 1-2 september.

Dessa tillverkare har nyligen börjat samarbete mycket tack vare den italienska entreprenören Tommaso Melani som kommer från en familj som verkar inom läderindustrin i Florens. När den legendariska skomakaren Stefano Bemer gick bort för några år sedan så köpte Tommaso verksamheten och drev den vidare och såg till att den fantastiska hantverkskunskapen bevarades. Relativt nyligen köpte han upp ett annat företag i form av det anrika men lite slumrande skrädderiet Sartoria Vestrucci i Florens. Ägaren Loris Vestrucci började bli till åren och jobbade mest hemifrån och tog inga nya kunder. Tommaso satsar dock på en nylansering och ett nytt stort showroom med ateljé slog upp portarna i samband med att sommarens Pitti Uomo-mässa gick av stapeln. Skrädderiets ansikte utåt som också kommer att träffa kunder via trunk shows är Tommaso Capozzolli, en kund hos Vestrucci sedan länge och nära vän till Melani.

Förutom rent skrädderi så erbjuds MTO och RTW. Stilen är tydligt florentinsk och prisnivån hög.

Vestrucci samarbetar och har sina trunk shows med byxskräddaren Salvatore Ambrosi från Neapel. En skräddare som många menar är en av de främsta i världen när det kommer till byxor. Han har sin egen ateljé i Neapel samt ett nyöppnat showroom i New York plus att han alltså huserar hos Vestrucci och gör gemensamma resor.

Vid detta tillfälle kunde han tyvärr inte komma men det finns eventuellt framtida planer för Ambrosi att besöka Sverige.

 

Italiensk topptrio besöker Stockholm
Skrädderi från Sartoria Vestrucci. (Foto: Gentleman Sartorialist / Andy Barnham)

När det kommer till skjortor så står en annan Neapelbaserad skräddare för det i form av Luca Avitabile. Hans affärsmodell bygger mycket på att han reser runt i världen och tar mått av de mest kräsna av skjortkunder. Detta har gjort att han har en stor kundkrets runt om i världen. Det rör sig om helt skräddarsydda skjortor med unika mönster för varje kund som sedan sys för hand i Lucas ateljé. Han har nyligen startat en mindre linje med färdiga skjortor som han säkerligen kan ta med till Stockholm om någon önskar prova.

 

Italiensk topptrio besöker Stockholm
Skjortmakaren Luca Avitabile. (Foto: Gentleman Sartorialist / Andy Barnham)
Italiensk topptrio besöker Stockholm
Luca erbjuder såväl skräddarsytt som konfektion.

I och med att Tommaso Melani äger även skotillverkaren Stefano Bemer så kommer det erbjudas möjlighet att prova ut MTO och måttagningen och lästprovning för bespokeskor under besöket i Stockholm.

 

Italiensk topptrio besöker Stockholm
Derbyskor från Stefano Bemer.

Vi tycker så klart att detta är ett mycket spännande besök då en så stark uppställning knappast tidigare gjort gemensam sak och besökt Stockholm. Det vore roligt om underlaget finns så att deras besök blir frekventa i framtiden.

De kommer att hålla till på Hotell Kungsträdgården under fredag eftermiddag och hela lördagen.

Önskar man boka en tid eller har några frågor så kan man kontakta dem på mailadresserna nedan.

Sartortia Vestrucci & Stefano Bemer: tommaso.melani@stefanobemer.com

Luca Avitabile: info@lucavitabile.it

 

Italiensk topptrio besöker Stockholm
Tommaso Melani som representerar både Sartoria Vestrucci och Stefano Bemer. (Foto: Gentleman Sartorialist / Andy Barnham)
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta