Inspiration – Loafers för hösten

Loafers är tveklöst en skomodell som främst förknippas med sommarhalvåret. Idag vill jag utmana de tankegångarna med tips på hur man bäst bär modellen för hösten. Vilka material, färger och inte minst kombinationer passar när temperaturen sjunker något?

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-09-20 07:07  |  Lästid: 3 minuter
Inspiration - Loafers för hösten

Dagens artikel har vuxit fram till stor del pga min förkärlek för loafers i allmänhet. Jag älskar hur modellen beroende på utförande kan kännas alltifrån väldigt dressad till extremt ledig. För sommaren bär jag den uteslutande strumplöst och gärna i en ofodrad mocka men inför hösten är det andra versioner och kombinationer som lockar. 

Jag skulle exempelvis vilja slå ett slag för loafers som en mer formell sko. Kanske inte till klädkoden Mörk Kostym men absolut till en vardagskostym eller klädkod Kavaj. Den låga profilen och avskalade designen ger allt som ofta ett väldigt fint avslut till kostymens byxor och är förvånansvärt elegant för att vara en ledig skomodell. Under hösten finns det en hel del regn att ta hänsyn till vilket gör att modeller med en tunn gummisula kan vara ett bra alternativ. Dessa finns i flera tillverkares standardsortiment men annars går de allt som oftast att beställa via MTO (Made to Order). 

 

Inspiration - Loafers för hösten
Modellen Lopez från John Lobb med en slitstark gummisula. (Bild: Leffot.com)

Det finns självklart flera olika loafers även för hösten som alla har sina för- och nackdelar.

Tasselloafern har sin karaktäristiska charm men är enligt mig mer begränsad till lediga kostymer eller kavajer. Med det sagt gör den sig otroligt bra i en mellanbrun mocka även under hösten där den kombineras med mellangrå flanell eller brun manchester. Även Cordovan är ett utmärkt val för hösten då den oljiga och feta karaktären i skinnet är enkel att borsta upp till en blank finish efter ett lättare regn. Väljer man den klassiska färgen #8 från garveriet Horween som går i en burgundy/aubergine-ton får man även en mörkare sko som ofta är att föredra under denna årstid. 

 

Inspiration - Loafers för hösten
Tassels i brun mocka med mörkblå strumpor och grå flanell passar utmärkt långt in på hösten.

Om man finner tasselloafers för lediga eller extrema är pennyloafern ett utmärkt val. En klassiskt elegant modell som fått sitt namn från det “myntinkast” som bildas uppe på skons vrist. Ett par mörka pennyloafers är något jag själv gärna bär till kostym då jag tycker det ger ett avslappnat men elegant intryck. Här skulle jag dock rekommendera att man väljer en modell i mörkare alternativt samma ton som kostymen och gärna i kalvskinn. 

I USA och Japan är exempelvis svarta pennyloafers ansedda som fullt acceptabla till affärskostymen och mycket praktiska när man är på resande fot då den är enkel att ta av och på i säkerhetskontrollen. 

När man bär pennyloafers till kostym och särskilt under hösten skulle jag rekommendera ett par mörka strumpor som går i samma ton som byxan alternativt skon. 

 

Inspiration - Loafers för hösten
Modellen Piccadilly från Edward Green i svart kalvskinn är en perfekt dressad loafer i min mening.
Inspiration - Loafers för hösten
Cary Grant i ett par svarta pennyloafers och grå kostym.

Det finns självklart en begränsning i hur långt in på hösten som man är bekväm med att bära en så pass lågt skuren sko. Med det sagt kan ett par loafers vara ett perfekt par att ha stående på kontoret under arbetstid för att sedan välja ett grövre och varmare alternativ till och från jobbet. 

 

Inspiration - Loafers för hösten
Pennyloafers i mellanbrun mocka med lila strumpor, grå flanellbyxor och grov tweedkavaj ur Drake´s lookbook från förra hösten.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta