Inför Shoegazing Super Trunk Show på Lördag 12/9

På lördag den 12/9 kommer årets tveklöst största händelse för de skointresserade äga rum i Stockholm. På Hotell Scandic Sergel Plaza kommer varumärken, skomakare och entusiaster från hela världen att samlas för Shoegazings årliga Super Trunk Show.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-09-08 09:09  |  Lästid: 5 minuter
Inför Shoegazing Super Trunk Show på Lördag 12/9

Konceptet hade premiär förra året vilket ni kunde läsa om här på Manolo och förväntningarna överträffades med råge. Vi fick möjlighet att prata lite med en av männen bakom denna Super Trunk Show nämligen vår egen frilansskribent Jesper Ingevaldsson som till vardags driver Sveriges främsta blogg om kvalitetsskor: Shoegazing.se

Kan du berätta kort för den som inte känner till konceptet vad Super Trunk Showen är för något?

– En vanlig trunk show vet de flesta vad det är, när en eller i enstaka fall ett par tillverkare tar med sig en drös av sina produkter och säljer och tar emot beställningar. Shoegazing Super Trunk Show kan man säga är fem trunk shows på en gång, i år med spanska budgetmärket Meermin, prisvärda portugisiska Carlos Santos, Laszlo Vass som gör helt handgjorda skor i Ungern, italienska Riccardo Bestetti som gör skor med ett väldigt elegant formspråk, och så österrikiska Maftei som erbjuder full bespoke-skor med fitting för bara 11 000 kronor.

Utöver det såhänder en hel annat också, Gaziano & Girling bespoke och svensk-italienska Italigente ställer ut, det blir bespokeskotillverkning live med Skomakeri Framåt, Janne Melkersson och britten Tony Slinger, och vi har ett scenprogram där Björkmans Skomakeri har en patineringsskola, finalen av SM i skoputsning hålls och det blir en paneldiskussion om hur man kan få ännu fler att köpa kvalitetsskor i Sverige. Gillar man klassiska skor ska man absolut besöka eventet den 12 september.

 

Inför Shoegazing Super Trunk Show på Lördag 12/9
Carlos Santos är en av de nya aktörerna som kommer ställa ut.

Hur fick ni idén att skapa ett sådant event i Sverige?

– Det var en av moderatorerna på Shoegazings forum som ville prova Vass olika läster, och halvt på skämt halvt på allvar sa att vi borde ta hit dem för en trunk show. Jag hade lekt med tanken på att ordna något sorts event, men ville i såfall att det skulle bli mer än bara en vanlig trunk. Dels då att flera märken som inte finns eller är svårtillgängliga i Sverige kom hit och blev tillgängliga, dels att det blev en happening och mötesplats där både skointresserade, skomakare och andra i branschen i Sverige kan träffas. Då utvecklades konceptet Shoegazing Super Trunk Show. Jag arrangerar eventet tillsammans med Shoegazing-forumets moderatorer, Adrien Combier Hogg, Joakim Berggren och Roland Olsson. Vi gör det helt ideellt och tar inte någon ersättning av tillverkarna som kommer hit. Omkostnaderna täcks av vår huvudsponsor, skovårds- och skotillbehörsgrossisten Brunngård, och sponsorerna Spiga 3 som är en herrekipering i Göteborg och väsk- och accessoarmärket Oppermann London. De tre ställer ocksåut under eventet.

 

Inför Shoegazing Super Trunk Show på Lördag 12/9
Janne Melkersson illustrerar här under förra årets event hur man handrandsyr ett par bespokeskor.

Förra årets event blev ju en storartad succé. Hur skall ni kunna överträffa detta i år?

– Ja vi hade hoppats på kanske 200 personer i fjol, det kom 700…Stundtals var det helt galet och man kunde knappt ta sig in i utställningslokalen. Men det var fantastiskt, vi fick väldigt mycket positiv feedback från både utställare och besökare, och det såldes och beställdes 130 par skor för omkring en halv miljon kronor under dagen. I år har vi flyttat till större lokaler hos Scandic Sergel Plaza, och förutom de tre tillverkarna som var med sist, Meermin, Vass och Maftei, har vi alltså utökat med ytterligare två märken i Carlos Santos och Bestetti, plus då fler sponsorer som ställer ut och ännu mer runt omkring, så det är verkligen som en mindre mässa nu. Vi har också lärt oss en hel del från i fjol, så kommer det mycket folk även i år hoppas vi att det ska vara mer organiserat och uppstyrt, så att folk får bättre möjlighet att få hjälp av representanterna från de olika märkena. Kommer det lika många som förra året skulle jag vara jättenöjd.

 

Inför Shoegazing Super Trunk Show på Lördag 12/9
Förra årets event var extremt välbesökt.

Vad tror du det är med klassiska herrskor som väcker så stort intresse?

– Jag tror det är en kombination av flera saker. Dels fascineras många av hantverket och materialen, och just att man kan ha bra skor i många, många år gör att många känner att det är värt att investera en del pengar i skodon. Jag tror också att många gillar biten med skovård, att det är något väldigt handfast man ägnar sig åt och kan påverka hur skorna ser ut och åldras. Sedan hoppas och tror jag att miljö- och hållbarhetsaspekterna också är av betydelse. Man vet att riktigt bra skor tillverkas under schyssta arbetsförhållanden av material som garvats på ett relativt miljövänligt sätt och som kommer från djur som haft det relativt bra, plus att de då kan repareras och hålla i lång tid om man tar hand om dem, inget slit och släng.

 

Inför Shoegazing Super Trunk Show på Lördag 12/9
Måttning av en kunds fötter för en bespokebeställning hos Maftei på förra årets event.

Vad ser du mest fram emot med årets upplaga?

– Dels ser jag fram emot finalen av SM i skoputsning, dit fyra tävlande kvalificerat sig och nu har 20 minuter på sig att putsa upp en sko från Loake så fin som möjligt, det var väldigt roligt förra året och resultaten imponerade enormt. Dels också den avslappnade och trevliga middagen på kvällen där alla utställare är med tillsammans med folk från skobranschen i Sverige plus vanliga besökare.

 

 

Inför Shoegazing Super Trunk Show på Lördag 12/9
SM i Skoputs från förra året där undertecknad tyvärr inte räckte hela vägen och fick se sig besegrad av Anders Sundström.

Vi vill passa på att tacka Jesper och önska honom och hans kollegor ett stort lycka till inför lördagens stora event. Vi kommer vara på plats och hoppas att ni är det också. 

För mer information om Shoegazings Super Trunk Show rekommenderar vi ett besök på Shoegazing.se.

 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta