Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014

Klockor blir ett allt vanligare inslag här på Manolo. Dels för att vi har ett närmast osunt intresse för ämnet men självklart även för att vi anser att det är en naturlig del i den manliga klädseln och den kanske mest självklara accessoaren för oss män. Till helgen, närmare bestämt på lördag den 15:e november går Kaplans stora klockauktion "Klockkvalitet" av stapeln. Vi besökte auktionshuset för en privat förhandsvisning.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-11-10 11:00  |  Lästid: 6 minuter
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014

Kaplans har mycket pga den exklusiva klockkvaliteten vuxit fram som det starkaste auktionshuset på just klockor i Sverige och när ”Kvaliteten” går av stapeln två gånger om året (Maj och November) är det intressenter och stora samlare från hela världen på plats i salen på Biblioteksgatan. 

Höstens version är lite extra intressant då det är den 20 upplagan sen starten 2004. Vi fick en pratstund med Mikael Wallhagen; klockexpert på Kaplans Auktioner och fick titta närmare på några av auktionens höjdpunkter.

Vilka är dina 5 favoriter ur höstens Klockkvalité?

Jag har faktiskt ganska många favoriter på auktionen men om jag hoppar över Rolex Daytona ”RCO” så tänker jag på 5 favoriter från lite olika priskategorier:
 
Nr.145 Pretto – En fantastisk klocka närmre 80 år gammal med ett tidigt automatisk urverk. Klockan har tomhänglappen kvar och det känns nästan lite som tiden stått stilla när man håller i den.
 
Nr 105 Heuer – En underbar och snygg 60-tals kronograf med klassiskt urverk från Valjoux. Jag tycker dessa 2-registers kronografer blir eleganta eftersom det är så ren design på urtavlan.
 
Nr 82 IWC- Som 70-talist måste man ju bara gilla den ful/snygga ”Funky”- designen. Kul att länken finns kvar men jag hade gärna burit den på ett snyggt läderband.
 
Nr 55 Patek – Nautilus är verkligen en ikon inom klockvärlden som Gerald Genta designat, skicket är magiskt och den sitter fantastiskt på armen.
 
Nr 166 Lange – Det är något särskilt med den tyngd en klocka i platina förmedlar! Jag gillar den diskreta designen och den gedigna kvalitén.  
 

Kaplans Klockkvalitet fyller ju som bekant 10 år och hur skulle du säga att utvecklingen har gått sen ni drog igång den 2004?

Det är ganska roligt att se tillbaka på de 20 Klockkvaliteterna vi har haft. Grundtanken har från första början varit att ta in objekt som roar oss som samlarföremål, priset på objekten har aldrig varit den viktigaste faktorn i urvalet. I takt med att Klockkvalitén har blivit ett begrepp både i Sverige och internationellt har både inlämningen och efterfrågan ökat. Idag har vi alltid ett antal internationella samlare och handlare som kommer till Stockholm för Klockkvaliteten och samtidigt har vi full beläggning på flera telefoner under auktionen. I år gör vi för första gången den tryckta katalogen helt på engelska för att möta den internationella publiken.  
 

Hur går ni tillväga för att säkerställa att objekten ni tar in är äkta samt värderade korrekt?

Framförallt handlar det om erfarenhet, kunskap och magkänsla. Eftersom vi inte lämnar några värderingar direkt till kunderna utan tar in dem för värdering har vi alltid möjlighet att undersöka klockorna noggrant.  Alla klockor öppnas, kollas med speciella luppar, lampor, listor, litteratur och ibland även med andra experter. På de finare uren har vi alltid en intern diskussion för att kolla att vi har samma uppfattning.
I slutändan är det viktigt med bra bilder och en komplett katalogisering av objekten så att alla oavsett avstånd har möjliget att bilda sig sin uppfattning innan budgivning.
 

Ni är ju kända för att alltid sälja era klockor i det skick som de befinner sig i när ni får in dem. Hur kommer det sig att ni inte valt att tvätta, rengöra eller försköna klockorna inför auktionerna?

Vi tror att det ärligaste sättet är att presentera objekten på det sättet. Skicket förmedlar en känsla om vad klockan har varit med om sedan tidigare. Sen är det ju upp till den nya ägaren att bedöma hur och i vilken omfattning en klocka skall göras i ordning efter auktionen. Många samlare har uttryckligen sagt att de uppskattar detta.
 

Sist men inte minst, vilken klocka på kvaliteten tror du blir den verkliga raketen att hålla ögonen på som går upp mest procentuellt från utropspriset?

Vi kommer troligtvis se ett stort intresse på Rolex Nr. 56 som redan initialt har det högsta utropet sen finns det andra objekt som tex Heuer nr. 95 och Certina nr 135 som jag tror kommer gå upp en hel del.
 
 
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Patek Philippe ref 5100. Ett imponerande 10 dagars verk i Pateks rektangulära Gondoloserie. (#1)
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Auktionens paradexemplar är den mycket ovanliga versionen av ”Paul Newman”-Daytona med svart så kallad RCO-tavla. Utrop är satt till hissnande 1.5 miljoner kronor men jag misstänker att slutpriset blir närmare det dubbla. (#56)
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Ett lite annorlunda men spännande inslag är den här klockan från Halda. Referensen är den samma (inte detta exemplar) som följde med på den första rymdfärd en svensk astronaut genomförde. Som kronan på verket har ingen mindre än just Christer Fuglesang signerat boxen. (#148)
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
En av våra absoluta favoritmodeller är Pateks Nautilus. Här i ett närmast perfekt skick av originalutförandet ref. 3700 från 1982. (#55)
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Vill eller kan man inte spendera hundratusentals kronor erbjuder Kvalitén mängder med billigare ur i extremt bra skick. Den här Heuer Autavia med perfekt åldrad så kallad ”Tropical” tavla är en riktigt härligt sjuttiotalsex. (#95)
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Att samla eller intressera sig för klockor behöver inte handla om de dyraste möjliga exemplaren. Här är ett utmärkt exempel på ett exemplar i fantastiskt skick med en överkomlig prisnivå. Omegas klassiska ”Constellation” designad av Gerald Genta. (#12)
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Gammal härlig 1940-tals kronograf i stål från Eterna för kaffepengar i sammanhanget. (#68)
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Mer 40-tals romantik från Longines. Här med det ikoniska 13ZN-verket som många anser är tidernas främsta kronografverk. (#131)
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Mulligt från IWC i form av en tidig Aquatimer. (#82)
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Tudor som har alltid varit Rolex ”lillebror” har de senaste åren fått markant uppsving i pris. Här i form av företagets lite egna tolkning av Submarinern som kallas ”Snowflake”. Detta för att formen på timvisare och index drar tankarna till en snöflinga. Det här exemplaret är välanvänt men fortfarande i mer eller mindre opolerat skick. (#60)
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Boettens vassa kanter vittnar om minimalt om ens någon polering.
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
A Lange&Söhne är den aktör som kanske främst aspirerar på en plats i den heliga treenheten. Med skyhög finish och horologi i världsklass visar de att tyskarna från Glashütte kan de också. Här i modellen Grande Langematik Sax-o-mat i platina. (#166)
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Verket som kan ses genom glasbaksidan är finisherat på högsta nivå.
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Den sista av Gerald Gentas designinslag är från hans eget märke. Den härligt lekfulla Kalle Anka-klockan med retrogradefunktion där timmen visas längst ner och minuterna avläses efter Kalles Basebollträ. (#98)
Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta