Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014

På lördag den 17:e maj går den av stapeln. Sveriges, nordens, ja kanske t om norra Europas exklusivaste auktion för klockor. Vi talar förstås om Kaplans Klockkvalité. Vi fick möjligheten att besöka auktionshuset inför auktionen och ställa lite frågor samt titta närmare på några av Kvaliténs finaste ur.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-05-15 08:15  |  Lästid: 5 minuter

Kaplans Klockkvalité är för många ingen nyhet här på Manolo. I höstas besökte vi dem inför den dåvarande Kvalitén som bl a resulterade i två imponerande Paul Newmans som såldes långt över estimerat pris. 

Vi fick en möjlighet att ställa några frågor till Mikael Wallhagen, Klockspecialist och Urmakare på Kaplans Auktionsverk. 

Vad finns det för fördelar med att sälja sina klockor via Kaplans Auktioner och ”Klockkvalitén”?

Kaplans är det branschledande auktionshuset för klockor i norra Europa, Vi har en stor internationell publik och når ut med information om specifika objekt i hela världen.

Vi står även som garant för äkthet och betalningar åt båda hållen.

 

Hur går det till när ni skall ta in/sälja en exklusiv klocka till auktionen?

Klockorna lämnas i regel in som vanligt över disk, flertalet inlämnare vet inte att de kommer med en raritet utan generellt är det värderingsmännen som rekommenderar Klockkvalitén efter värderingen.

Under värderingen kontrollerar via alltid klockorna både invändigt och utvändigt. Därefter gör man en katalogisering av objektet.

Prisbilden sätts från våra egna erfarenheter samt andra internationella försäljningar.

 

Vilka är era favoriter i olika prisklasser ur vårens Klockkvalité?  

Mina personliga favoriter i lite olika prislägen.

Under 10 000kr – #23, Under 25 000kr –#142, Under 100 000kr – #68, Över 250 000kr – #85

 

Vilken klocka tror ni kommer överraska mest i pris? 

Väldigt svårt att säga men det finns en handfull objekt som håller en hög internationell nivå som vi vet kommer skapa intresse tex Paul Newman klockan.

Samtidigt finns det alltid lite billigare klockor under 5.000 kr som alltid drar iväg mycket i budgivning.

 

Hur mycket jobb ligger bakom varje säsongs Klockkvalité? När startar ni arbetet med att samla in modeller?

Arbetet för höstens auktion är redan igång, vi har redan ett antal objekt klara så det är ett ständigt pågående arbete parallellt med våra andra månadsauktioner. Sen brukar inlämningen accelerera ju närmre auktionen vi kommer.

Framförhållningen för inlämningen är dock viktig eftersom de klockor som lämnas in först får längs exponeringstid.

 

Är det många modeller som inte håller måttet för auktionen och vilka kriterier går ni efter när ni väljer ut objekten?

Vi erbjuder ungefär 7-8.000 klockor eller klocktillbehör per år och av dessa kvalar ca 350-400 objekt in på vår Klockkvalité.

Vid urvalet går vi inte efter någon särskild prisbild utan snarare skall klockan eller klocktillbehöret vara ett samlarobjekt och vara unikt eller svåråtkomligt på något sätt.

Det innebär att en klocka kan kosta allt från några hundralappar till över miljonen vilket ger en härlig spridning.

En del blir förvånade att deras nyare Breitling eller Rolex inte platsar på Klockkvalitén men med en förklaring så förstår de flesta att de passar bättre på våra vanliga klockauktioner.

 

Vi valde även ut våra egna favoriter från den kommande klockkvalitén och fick möjlighet att titta närmare på dem. 

 

Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
Rolex Day Date har varit företagets flaggskeppsmodell genom årtiondena och har de senaste åren fått ett kraftigt uppsving på andrahandsmarknaden. Här ser vi en modell med så kallad ”Stellatavla”. Det är en typ av klarlackade tavlor i starka färger som levererades framför allt under 70-talet i begränsad upplaga. (#113)
Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
Ett i Sverige kanske anonymt klockmärke men som levererar urverk och finish i absoluta världsklass är Breguet. Här i en smakfull och elegant kostymklocka på 34.5mm med företagets karaktäristiska visare. (#48)
Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
Patek Philippe är tveklöst kungen på andrahandsmarknaden. Här i form av en Aquanaut av den ny avslutade referensen 5065 som mäter ca 38mm. Klockan levereras med originallänk, gummiband samt Box. (#199)
Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
Breitling har i sin ikon; Navitimer en av historiens mest klassiska Pilotklockor. (#43)
Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
En av våra absoluta favoriter i klockhistorien är Gerald Gentas mästerverk; Royal Oak från Audemars Piguet. Här i den lite mer diskreta storleken på 36mm med tillhörande box. (#86)
Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
Det är lätt när man tittar på en exklusiv auktion som Klockkvalitén att glömma bort de mer blygsamt prissatta klockorna. Här i form av en supertrevlig Gubelin på 35mm med svart tavla i kanonskick. (#23)
Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
Den tekniskt kanske mest imponerande klockan är Pateks guldkronograf med integrerad guldlänk från 1963. En samlares dröm som förmodligen hade betingat ännu mer om den kommit på ett läderband. (#59)
Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
Och sist men inte minst…Klockan som spås kamma hem det högsta priset av dem alla; En Rolex Daytona 6263 ”Paul Newman” från 1972. Tavlans register och ytterring har över tid förändrats till en djupt mörkbrun nyans vanligtvis kallad ”tropical” vilket betingar ett stort premium när det kommer till vintage Rolex. Att den dessutom har Originalboxen kvar och är i mycket bra skick gör att den med stor sannolikhet kan landa på över en och en halv miljon i slutpris.
Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014

Vi ser fram emot en spännande auktion på Lördag och för de som är intresserade går det att både följa budgivningen samt lämna bud online om det är något objekt som känns intressant. 

Vi vill passa på att tacka Mikael och de övriga på Kaplans för den här möjligheten. 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta