Djupdykning – I Gerald Gentas fotspår

Sen lanseringen av Royal Oak i början av 1970-talet har kategorin av lyxklockor i stål med integrerade länkar vuxit till en av branschens viktigaste.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-10-09 09:44  |  Lästid: 4 minuter

Få personer har haft en starkare påverkan på klockindustrin än Gerald Genta. Den idag legendariska designern revolutionerade branschen när han 1972 designade modellen Royal Oak för anrika Audemars Piguet; ett företag som vid tillfället stod på ruinens brant under rådande quartzkrisen.

Iden bakom klockan var banbrytande av flera anledningar. Den var med sina 39 mm (som bärs betydligt större) en stor klocka för perioden vilket gav den smeknamnet “Jumbo”. Den kanske mest banbrytande detaljer var framför allt att klockan producerades i stål; ett material som de finaste klockhusen tidigare knappt arbetat med. Vid lanseringen på Baselmässan 1972 prissattes klockan tio gånger högre än en Rolex Submariner och i samma segment som Audemars Piguets guldklockor. Inuti klockan tickade den ikoniska automatiska kalibern; 920 från Jaeger LeCoultre som senare kom att användas av såväl Patek Philippe som Vacheron Constantin.

Royal Oak ref. 5402st (1972)

Referens 5402 var originalet till Gentas revolutionerande Royal Oak. Inspirationen till klockan sägs kommit från en skeppsventil och karaktäriserades av den åttakantiga kransen.

Succén var inte omedelbar och det tog några år för marknaden att välja sig vid såväl pris som storlek och material men sakta med säkert växte Royal Oak till att bli en superhit som skulle visa sig rädda Audemars Piguet undan konkurs. Klockan har trots sin tidstypiska design visat sig vara en tidlös klassiker som idag utgör mer än 90% av Audemars Piguets försäljning om man räknar in dess stora lillebror Offshore som lanserades 1993. AP erbjuder än idag en version av Jumbon under referensen 15202 som ligger extremt nära originalet med samma baskaliber och proportioner.

Patek Philippe Nautilus och IWC Ingenieur SL (1976)

1976 lanserar både Patek Philippe och IWC sina svar på Audemars Piguets djärva satsning efter att bägge ha anlitat Genta för att ta fram ett liknande koncept. Patek Philippe lanserar modellen Nautilus med samma 920-kaliber från Jaeger LeCoultre medan IWC väljer att omprofilera sin befintliga modell Ingenieur under namnet Ingenieur SL. Alla tre klockorna på marknaden kännetecknas av vad som var typiskt för Genta; en lövtunn profil, integrerade länkar och produktion i stål. Patek Philippes motsvarighet idag är referens 5711 som anses vara världens kanske mest efterfrågade klocka med kölistor på många år hos återförsäljare världen över.

Patek Nautilus ref. 3700 tillsammans med Royal Oak 5402 och Ingenieur SL.

Vacheron Constantin ref. 222 (1977)

Vacheron Constantin 222

Året därpå var det anrika Vacheron Constantins tur att lansera sitt bidrag till lyxstålsport-segmentet som vid det här laget blivit en tydlig trend. Återigen föll valet på JLCs 920-kaliber som i Patek och AP´s fall men själva klockan som gick under referensen "222" designades faktiskt inte av Gerald Genta. Mannen bakom designen hette Jörg Hysek och modellen "222" syftade på att fira företagets 222-års jubileum 1977. Den låg också till grund för företagets nuvarande version; Overseas. Varför många fortfarande tror att modellen designades av Genta är inte svårt att förstå då 222 delar många likheter med de övriga tre klockorna.

Dessa fyra modeller brukar benämnas som "The Big Four" inom kategorin lyxstålsport och utgör för åtminstone AP, Patek och Vacheron fortfarande en väldigt stor del av efterfrågan, men det har sedan dess dykt upp mängder med modeller från andra varumärken i ett liknande utförande.

Gerard Perregaux "Laureato" (1975)

Gerard Perregaux är ett anrikt företag med fantastisk historia som lanserade modellen Laureato 1975

Modellen Laureato lanserades faktiskt redan 1975 men då som två-ton med ett egenutvecklat quartz-verk vilket skiljer den åt en hel del från de övriga. Modellen låg sen i dvala i många år men finns idag tillbaka i företagets utbud i stål med ett automatiskt urverk.

Rolex Oysterquartz och ref. 1530

Rolex Date ref. 1530 med mekaniskt urverk.

Rolex är normalt sett inte en aktör som man förknippar med den här kategorin av klockor men i slutet av 1970-talet närmare bestämt 1977 lanserade man modellen Oysterquartz som var deras svar på den stundande quartzkrisen. Vad som dessa modeller hade gemensamt med övriga klockor i den här artikeln är den integrerade bandinfästningen och karaktäristiska boettformen. Rolex använde faktiskt den här designen för en automatisk klocka; Rolex Date ref. 1530 som idag är mycket eftertraktad av samlare pga den begränsade upplagan.

Chopard Alpine Eagle

Nya Alpine Eagle från Chopard i 41 mm utförande med grå respektive blå urtavla.

Chopard producerade under 1980-talet en modell under namnet St Moritz som delar många likheter med nylanserade Alpine Eagle. Vi hittar återigen designinslag som integrerad länk och lövtunn profil med ett imponerande urverk.

Det finns mängder av fler alternativ på marknaden som drar sin inspiration från Gentas originalversioner och kategorin av klockor har aldrig varit hetare.

Dela på Facebook
Tweeta