Höst/Vinter 2015 från Kiton

Världens kanske mest exklusiva kostymtillverkare kan nog tillskrivas italienska Kiton. Med väveriet Carlo Barbera i ryggen och en mer eller mindre helt handsydd produkt kvalar man in i det absoluta toppskiktet både vad det gäller pris och kvalitet.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-12-08 13:00  |  Lästid: 3 minuter
Höst/Vinter 2015 från Kiton

Det debatteras ofta huruvida Kiton eller Cesare Attolini är världens främsta konfektionstillverkare. Attolini anses av många ha den högsta nivån på hantverk och konstruktion medan Kiton erbjuder världens kanske främsta tyger från väveriet Carlo Barbera som man köpte upp för några år sedan. 

En liten intressant anekdot är att alla tyger hos Carlo Barbera lagras i en källare (som går under benämningen ”Fort Knox”) upp till 2 år. Detta kan låta märkligt men enligt Carlo Barbera beror det på att ull, kashmir, vikunja etc är levande material som likt ett bättre vin behöver rätt luftfuktighet och temperatur för optimalt resultat. Huruvida detta egentligen spelar någon roll eller är något man gör för att ytterligare förstärka myten kring det legendariska väveriet låter vi vara osagt. Oavsett så anses Carlo Barbera som ett av världens absolut främsta. 

När det kommer till ull handlar det knappast om s100 utan företagets baskostymer startar snarare på otroligt tunna versioner av s180 eller ull, kashmir och silkesblandningar för en maximal exklusivitet. Ur ett rent användningsperspektiv är det såklart allt annat än optimalt då dessa tyger är vansinnigt mycket känsligare för slitage men precis som att en italiensk sportbil är känslig har de också en osviktande charm och romantik runt sig. 

Om inte företagets vanliga kostymer strax norr om 30 000 kronor skulle vara dyrt nog har man såklart en värstinglinje man valt att kalla K-50

En kavaj som tar 50 timmar att sy helt för hand av en enda skräddare och producerad i Carlo Barberas mest exklusiva tygval. Kavajen, hur fantastisk den än må vara kan dock knappast ses som mer än ett PR-projekt med en prislapp på närmare 400 000 kr…

Om vi bortser från företagets priser och bara låter oss inspireras av snitt, form och färg är det svårt att klaga. Höstens kollekiton är bland de bästa hittills vi sett och har ett elegant snitt med inslag ur företagets Neapolitanska arv. 

 

Höst/Vinter 2015 från Kiton
Dubbelknäppt kostym.
Höst/Vinter 2015 från Kiton
Lager på lager-styling.
Höst/Vinter 2015 från Kiton
Höst/Vinter 2015 från Kiton
En ljus och härlig ensemble som fungerar en bra bit in på våren.
Höst/Vinter 2015 från Kiton
En kortare peacoat i benvitt.
Höst/Vinter 2015 från Kiton
En mer dressad paletå.
Höst/Vinter 2015 från Kiton
Härlig matchning av blått och brunt tillsammans med lediga inslag som jeans.
Höst/Vinter 2015 från Kiton
Smoking i dubbelknäppt utförande.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta