Höstens Ytterrockar

Nu är det hög tid att titta närmare på höstens kanske viktigaste plagg; den eleganta ytterrocken. Oavsett om man bär kostym eller föredrar en lite mer ledig stil så är det få plagg håller stilen trots sjunkande temperaturer bättre än just en snygg rock. En rock är dock långt ifrån begränsad till ett utförande. Vi tittade närmare på vilka alternativ som är mest spännande för hösten.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2013-10-02 08:59  |  Lästid: 3 minuter

Det finns en mängd olika val man ställs inför när man skall inhandla en ytterrock. Vill man ha en lite längre, varmare och mer formell rock eller något kortare och sportigare? Föredrar man rocken enkel- eller dubbelknäppt? Bär man normalt en skräddad eller mer avslappnad klädsel är det viktigt att känna att ytterrocken passar in med den personliga stilen då den skall kunna bäras mer eller mindre varje dag under vinterhalvåret. 

Även klimatet man lever i spelar stor roll. Bor man i en region som präglas av milda men regniga vintrar är kanske en rock i ett tekniskt funktionsmaterial att föredra. Utvecklingen inom syntetfiber har kommit enormt långt sen 1980-talets plastfiber och idag erbjuder flera av de bästa väverierna och textilspecialisterna tekniska tyger och membran som ger ett närmast vattentätt resultat. Ett exempel på detta är Loro Piana som har tagit fram en serie tyger de valt att kalla ”sport systems” som används av flera av de främsta ytterrockspecialisterna i världen. 

Bor man snarare i en del av världen där klimatet må vara kallt men nederbörden begränsad är klassiska ull och kashmirrockar bra alternativ med fantastisk lyster och värmeisolerande egenskaper. 

 

Höstens Ytterrockar
Ytterrockar i den högsta ligan från Cesare Attolini.
Höstens Ytterrockar
Skräddat och formellt från Brioni (Style.com)
Höstens Ytterrockar
Italienska Canali har för säsongen gjort en helt fantastisk enkelknäppt rock med spetsiga slag och mjuka nätta axlar. (Mr Porter)
Höstens Ytterrockar
En minimalistisk tolkning av ullrocken från norditalienska Herno; en av världens absolut främsta ytterplaggsspecialister. (Även översta bilden)
Höstens Ytterrockar
Ett prisvärt alternativ från Suitsupply i en dressad tolkning av skepparkavajen.
Höstens Ytterrockar
Mackintosh har en lång historik av att producera fantastiska regnrockar. Här i modellen Dunkeld med gummibehandlad yta och ett ullfoder för ökad värme.
Höstens Ytterrockar
Mörkblå ullrock från Isaia Napoli. Här i dubbelknäppt utförande på undertecknad under ett besök på Gabucci i Stockholm.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta