Höstens 10 snyggaste brogues

Höstsäsongen innebär att det är dags att lämna nätta loafers, sneakers och sandaler i vinterförvaring och plocka fram något lite rustikare. Brogues kan självklart bäras året om men idag fokuserar vi på modeller som har tydlig höstkänsla med grövre sula och karaktär.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-10-13 09:37  |  Lästid: 3 minuter
Höstens 10 snyggaste brogues

Om släta oxfords är det självklara valet till formell kostym så är brogues det mest mångsidiga skovalet för en vardaglig höststil. Brogues fungerar utmärkt till allt från jeans och kashmirtröja till flanellbyxor, tweed eller t om en ledigare kostym. 

När man skall välja brogues för just hösten finns det flera faktorer att ta hänsyn till. När det kommer till sulvalet är det svårt att ignorera fördelarna med en gummisula. Dels skyddet det ger mot regnvåta gator men även det ökade greppet när snön börjat falla. Vill man insistera på en elegant lädersula kan en dubbel eller t om trippel sådan ge utmärkt slitstyrka och kombinerat med tåjärn behöver man inte oroa sig för att den slits ut i första taget.

Ovanskinnet är nästa fråga. Mocka har vi som bekant lobbat för länge på Manolo och det är verkligen ett material som fått en orättvis bild av att vara känsligt och ömtåligt. Tvärtom är det ett av de mer lättskötta materialen och med en bra impregneringsspray och mockashampo kan man hålla sina favoritskor i gott skick även under hösten.

Ett rustikt alternativ till mocka är grainskinn. Det är egentligen ett kalvskinn där man präglat in ett mönster som ofta ger en lite hårdare och tåligare yta. Perfekt att torka av med en fuktig trasa efter man har använt dem.

Sist men inte minst finns såklart det exklusiva Cordovanskinnet som kommer från hästens bak. Materialet är närmast outslitligt pga sin feta karaktär men kan tyvärr se ganska trist ut när det utsätts för väta. En av fördelarna med Cordovan är att det trots detta går väldigt snabbt och enkelt att putsa upp igen till önskvärd glans. 

Gaziano & Girling ”Rothschild”

 

Höstens 10 snyggaste brogues
Gaziano & Girling är vanligtvis förknippat med nätta och lite mer eleganta modeller men har här gjort sin modell Rothschild med hatchgrainläder, stormrand och Ridgewaysula.

Edward Green ”Cardiff”

 

Höstens 10 snyggaste brogues
Edward Greens semi brogue Cardiff i mörkbrun kalv och dubbel Danitesula är perfekt för svensk höst.

Crockett & Jones ”Pembroke”

 

Höstens 10 snyggaste brogues
Mer klassiskt brittiskt blir det knappt än i form av Crockett & Jones full brogue Pembroke med dubbel lädersula, stormrand och ljusbrunt grainskinn.

Meermin ”101509”

 

Höstens 10 snyggaste brogues
Ett annat alternativ av full brogue från prisvärda Meermin i mörkbrun grain och gummisula.

Stefano Bemer ”Bespoke”

Höstens 10 snyggaste brogues
Bespokeskor från florentinska skomakaren Stefano Bemer med dubbel lädersula och infällda tåjärn. (även översta bilden)

 

Italigente ”Lugano” 

Höstens 10 snyggaste brogues
Italigente släppte nyligen en helt ny modell som heter Lugano i nyansen Castagna.

Velasca ”Saccent”

Höstens 10 snyggaste brogues
Velasca är en annan prisvärd aktör som i modellen Saccent kombinerar mörkbrun mocka med en Vibramsula i gummi till ett väldigt överkomligt pris.

Church´s ”Grafton”

Höstens 10 snyggaste brogues
Ett par grövre brogues behöver inte vara bruna utan gör sig även bra i svart till en monokrom grå klädsel. Här i från brittiska Church´s.

Alden ”975”

 

Höstens 10 snyggaste brogues
Aldens superklassiker 975 är en så kallad Longwing i Cordovanskinn. Perfekt till flanellbyxor, jeans och mollskinn under hösten.

Carmina ”80283”

 

Höstens 10 snyggaste brogues
Spanska Carmina erbjuder kanske mest bang for the buck på marknaden och har via Skoaktiebolaget tagit fram en brogue i grainskinn från svenska Tärnsjö.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta