Honest By

Det pratas mycket om ursprung och transparens i modebranschen. Vart och hur är kläderna vi bär egentligen tillverkade? Webshopen Honest By tar steget längre och visar upp hela produktionskedjan bakom varje enskilt plagg.

Olof Enckell  |  Publicerad 2012-02-07 15:17  |  Lästid: 2 minuter

Modebranschen får ofta kritik för otydlig och ibland obefintlig produktmärkning. Som konsument är det i princip omöjligt att veta exakt var och hur ett plagg är tillverkat.  En etikett med exempelvis ”Made in Italy” är inte längre en garanti för att ens majoriteten av plagget tillverkats i Italien. Även om det finns exempel på modeföretag som verkligen synliggör klädernas ursprung så är det få om ens någon som kan mäta sig med webshopen Honest By:s kompromisslösa transparens.

För varenda del av plagget, från själva tyget till mellanläggen och etikettslappen, finns detaljerad information om vart det tillverkats, av vilket företag samt eventuella miljöcertifikat. Själva sömnaden av plagget är noga beskriven med bland annat arbetstid för varje plagg, totalt antal sydda plagg och vilken fabrik som tillverkat plagget. Dessutom har varje produkt en nedbruten priskalkyl där du som konsument kan se vad varje del av plagget kostat, kostnader för transport, marknadsföring samt företagets marginaler. 

Även om plaggen rent stilmässigt faller något utanför Manolos linje så är initiativet klart lovvärt. Det kan kanske tyckas lite överkurs att veta av vem och vart sytråden i skjortan är tillverkat, men samtidigt om alternativet är totalt ovisshet så är ju detta klart att föredra. Eller vad säger ni, är det här framtiden för modebranschen? 

      

Delar av materialinformationen bakom en skjorta.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta