Historien bakom Cartier Santos

Idag fördjupar oss i en av historiens mest spännande klockmodeller från Cartier och tillika världens första armbandsur.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-07-10 09:35  |  Lästid: 3 minuter

Bakgrund

Vad som är intressant med just Cartier är att de är en av få premiumaktörer inom klockbranschen som än idag inte ses främst som klockmärke. Företagets historik som juvelerare sträcker sig långt längre bak än försäljningen av klockor och trots detta kan man skryta med bedriften att ha lanserat världens första riktiga armbandsur för piloten Alberto Santos Dumont 1904. Santos-Dumont var god vän med Louis Cartier och bad honom att ta fram ett mer praktiskt alternativ till fickuret som han kunde använda under sina flygningar.

Alberto Santos-Dumont

Modellen började serieproduceras och säljas till allmänheten 1911 under modellen Santos, en modell som är slående lik versionen i rådande utbudet, men i ett mindre utförande producerad i antingen platina eller gulguld. Modellen såldes med framgång under första halvan av 1900-talet men i samband med Andra Världskriget gick efterfrågan över till klockor med rund boett vilket har dominerat marknaden sen dess.

En tidig version av Cartier Santos från början av 1900-talet.

Santos som sportklocka

Cartier Santos har haft ett par ytterligare versioner och inte minst ikoniska bärare så som när modellen satt på Michael Douglas handled i filmen Wall Street (1987). Under slutet av 1970-talet genomgick modellen en ganska radikal förändring där den började profileras mer som en sportklocka. Cartier hade sett framgången Audemars Piguet och Patek Philippe haft under 1970-talet med sina modeller Royal Oak och Nautilus, (två helt nyskapande klockor med integrerade länkar som lade grunden för segmentet av lyxklockor i stål) och adderade en stållänk till modellen Santos.

Michael Douglas som Gordon Gekko i filmen Wall Street med en Cartier Santos i gulguld på handleden.

Jubileumsmodeller

En av våra absoluta favoritversioner av Cartier Santos är den limiterade version i platina som företaget lanserade 1994 för att fira 90-årsjubileumet av modellen. Den kännetecknades av samma grundläggande boettform som originalet samt en laxfärgad urtavla med Breguet-visare, två inslag som i samlarkretsar brukar innebära enorm efterfrågan. Inuti tickade en mekanisk kaliber från Frederique Piguet vilket var ett relativt ovanligt fenomen för Cartier som satsat hårt på quartz-drivna klockor i alla modellserier sen 1980-talet.

90-års jubileumet av Santos Dumont.

En annan högt eftertraktad version av modellen är den som i samlarkretsar kallas "1913". Den lanserades tio år senare för Santos 100-årsjubileum där man producerades 100 exemplar i gulguld och ett (!) exemplar i platina. Boetten på "1913" skiljer sig en hel del från ursprungsmodellen vilket gjort den till ett lite udda, men högst intressant inslag i modellens historia.

Cartier Santos-Dumont "1913"

Dagens versioner

2018 introducerade Cartier den första stora förändringen av modellen Santos på länk sen 2004. Modellen är trogen sin historia och har de mer rundade och mjuka bandhornen som introducerades i modellserien Santos Galbée under 1980-talet. Modellen lanserades i hela 13 olika utföranden som sträcker sig över stål, guld och tvåton samt två olika storlekar. Alla modellerna har mekaniska urverk där majoriteten är kaliber 1847 MC, ett av Cartiers inhouse-verk.

Den stora respektive mellanstora versionen av Cartier Santos från 2018.

Modellserien Santos uppdaterades återigen 2019 med en hyllningsmodell till Santos-Dumont där modellen är inspirerad av den ursprungliga boettformen. Den finns i flera storlekar och har tagit platsen som en av företagets mer prisvärda instegsmodeller då den erbjuds i stål med quartz-verk.

Två storlekar av den nya Santos Dumont som erbjuds i stål, två-ton eller helguld.

Dela på Facebook
Tweeta