Hiro Yanagimachi satsar på Europa

Japan är det land som på många sätt driver utvecklingen just nu när det gäller kvalitetsskor. Det är den största marknaden, de har den största butiken i Isetans skoavdelning, de har flest skotidningar, och de har det överlägset största utbudet av bespokeskomakare där många håller en vansinnigt hög standard. En av dem är Hiro Yanagimachi, som nu också tar sin bespoke och MTO-verksamhet till Europa och USA. Manolo har träffat honom.

Jesper Ingevaldsson  |  Publicerad 2015-08-18 10:17  |  Lästid: 6 minuter
Hiro Yanagimachi satsar på Europa

Hiro Yanagimachis workshop ligger i Sendagaya-området i Tokyo, och startades 1999. Det är en relativt gammal bespoketillverkare med japanska mått mätt. Även om det finns en historisk skotradition i landet så är väldigt många av dagens bespokemärken startade under 2000-talet. Och de är många, över 50 stycken. Trots det stora antalet bespoketillverkare och trots att många utav dem också erbjuder Made to Order- och semi bespoke-tjänster, ibland till och med Ready to Wear, så är det väldigt få som varit tillgängliga utanför Japan. Det har varit Koji Suzuki/Spigola, mycket tack vare sitt samarbete med The Armoury i Hong Kong och New York, samt de japaner som är baserade utomlands som Hidetaka Fukaya i Florens eller Hayafuji Ryota i München.

Nu kan man också lägga Hiro Yanagimachi till den listan. I somras gjorde han en första Europaresa när han besökte Skomaker Dagestad i Oslo och The Pennyard i Moskva för att prova ut hans nya läst som är anpassad för europeiska och amerikanska fötter.

 


Hiro Yanagimachi satsar på Europa
Provskor på Hiros nya läst för de europeiska och amerikanska marknaderna.

Det är i Skomaker Dagestads lokaler i de nordvästra delarna av centrala Oslo som jag träffar Hiro Yanagimachi. Han är en lugn och sansad man i 50-års åldern, väldigt japanskt belevad till sättet, och han svarar väldigt långt påalla frågor, som för att försäkra sig om att han inte ska bli missförstådd. Klädd i lagom väl sittande mörkgrå kostym och ett par bruna derbys som han såklart gjort själv. Med på resan är företagets nåtlare (sömmerska) och mönstermakare, Nobuku Kuwahara. Hon är en av sex anställda som jobbar i den lilla i workshopen där såväl MTO som bespokeskorna görs.

- Vi kommer troligtvis behöva anställa en "maker" till nu när vi börjar öppna upp Europa och USA också. Men i övrigt så klarar vi en viss höjning av antalet ordrar, säger Hiro Yanagimachi.

Att öka antalet ordrar är såklart en av anledningarna till framtagandet av den nya lästen och resorna hit, men det handlar också mycket om att ge sig på en ny utmaning och att blidka en efterfrågan som finns.

- Dels har vi många européer och amerikaner som besöker oss i Tokyo och vill göra beställningar, och i regel sitter inte våra vanliga läster särskilt bra om man vill göra MTO eller semi bespoke, det är nästan bara full bespoke som är möjligt beställa i såfall, och då behöver man komma tillbaka för fitting vilket många inte har möjlighet till, säger Hiro.


Hiro Yanagimachi hamnade i skovärlden sent. Han är utbildad industridesigner, och jobbade i flera år med bland annat dator- och lampdesign. Men det var ingenting som han någonsin trivdes särskilt bra med. Han ville jobba med något han kände passion för, hetta.

Så han sa upp sig och flyttade till England för att studera skodesign på London College of Fashion. Han gick då också en kvällskurs i skotillverkning för hand, lärde sig grunderna i den handrandsydda konstruktionen. Det var här han insåg att det var klassiska bespokeskor han ville jobba med. Riktigt hantverk, naturliga material, kvalitet, och fria möjligheter att få designa skor som han själv ville.

- Sedan gick jag under en sommar som lärling hos John Lobb Ltd. i London och lärde mig lästmakeri. Kvällskursen och de tre månaderna hos Lobb är den enda skolning i skotillverkning jag haft, resten har jag lärt mig påegen hand, berättar Hiro.

Väl tillbaka i Japan utvecklade han två egna läster och satte upp en egen liten workshop, som sedan med åren och i takt med att hans eget kunnande och slutresultaten förbättrats har han vuxit i anseende. Kunder har strömmat till, han har kunnat anställa folk, och kommit dit han är idag.


 

Hiro Yanagimachi satsar på Europa
De sampleskor som Hiro Yanagimachi hade med sig till Oslo.

Skorna som Hiro Yanagimachi gör kan påbild se ganska runda och nästan klumpiga ut, men i verkligheten är de riktigt nätta och eleganta. De har precis som brukligt för många av de japanska bespokeskomakarna väldigt smala midjor med relativt små, svagt inåt lutande klackar. Detaljfinishen på de sampleskor som fanns med hos Skomaker Dagestad var riktigt hög, med avancerade moment som exempelvis riktiga så kallade blind welt-midjor (där sulans välvning fortsätter runt sulkanten och täcker randen och sömmen) och mycket precisa sömmar.

 

Hiro Yanagimachi satsar på Europa
Ett antal olika broguemedaljonger.
Hiro Yanagimachi satsar på Europa
Detaljfinishen på Hiro Yanagimachis skor är mycket hög.

Den här första Europaresan är främst för att prova ut den nya lästen på europeiska kunder. Hiro kommer sedan efter den information han får med sig härifrån göra eventuella korrigeringar som krävs, och sedan komma tillbaka för regelbundna trunk shows i diverse städer vid kanske ett par tillfällen per år. Skomaker Dagestad i Oslo är dåen av butikerna som det finns planer på att hålla dessa trunk shows hos.


- Någon gång under nästa år hoppas jag att vi kommer att kunna köra igång med Europasatsningen. Sedan får vi se när jag kommer till USA, säger Hiro Yanagimachi.

Företaget har tre olika steg för skobeställningar: MTO, semi bespoke och bespoke.

MTO väljer man modell, läst, läder och vilken sula som ska användas, och här kan man välja antingen om man vill ha en maskinsydd eller handsydd sulsöm, den förstnämnda är billigare men då kan man bara ha en så kallad square waist utan välvning och med bredare sulkant med synlig söm längs midjan.

Semi bespoke gäller samma men att man då också gör vissa modifieringar på standardlästen, och här kan man bara välja fullt handgjord konstruktion.


Bespoke görs en helt individuellt anpassad läst, och även här bara helt handgjort. Priserna för MTO börjar på cirka 11 000 SEK i Japan, med ett par tusen till för handsydd sulsöm, full bespoke börjar på 25 000 kronor. I Europa kommer det ligga lite högre, ungefär 2 000 kronor plus påde japanska priserna.

 

Hiro Yanagimachi satsar på Europa
Alla Hiro Yanagimachis skor är handrandsydda, men det går i MTO-segmentet att välja om man vill ha maskinsydd eller handsydd sulsöm.

När Hiro Yanagimachi pratar skor återkommer han hela tiden till ämnet passform. Det är tydligt att det är den aspekt i yrket som han lagt allra störst vikt vid att arbeta med och fundera över, och det är sannolikt därför det är den goda passformen på hans skor som kunder ofta nämner allra först. Det ter sig därför logiskt att han tvärtemot de allra flesta andra utvecklar en helt ny läst när han ska in på de nya marknaderna i Europa och USA, inte bara tar med sig det han har i större storlekar som annars är brukligt (eller mindre storlekar för de tillverkare som flyger åt andra hållet). 

- Mina vanliga läster är ordentligt anpassade efter japanska fötter, då sitter de bra för oss, men sämre för västerlänningars. Jag brukar säga att man kan dra många paralleller mellan våra huvuden och fötter. Japaner och asiater i övrigt har generellt platta ansikten med om man tittar uppifrån en rund huvudform. På samma sätt har vi kortare, rundare fötter med ganska låga insteg och fåskarpa former. Västerlänningars ansikten har mycket form med exempelvis ögon som sitter ganska insjunkna och mycket som händer om man tittar på dem i profil, och sett uppifrån är huvudena ovalt avlånga. Era fötter är likadana, smalare och längre med mycket markerade former, tydligare hålfot och såvidare, säger Hiro.


Han har också svårt för hur en del kunder vill att utseendet styr och är viktigare än att skorna sitter bra på dennes fötter, även för de som gör full bespoke.

- Skor ska passa bärarens fötter, det är A och O. Gör man det i kombination med en modell och make up som passar dennes livsstil, då blir det riktigt bra. Då är jag nöjd.

 

Hiro Yanagimachi satsar på Europa
Hiro Yanagimachi tillsammans med kollegan Nobuko Kuwahara, nåtlare och mönstermakare, utanför Skomaker Dagestad i Oslo.
Dela på Facebook
Tweeta