Hestra Bespoke Service – Del I

Så var det dags för den artikelserie vi nämnde kort i förra veckans inlägg om svenska handskföretaget Hestra. I två delar skall vi med hjälp av handskmakarna Niklas och Anton Magnusson redogöra för den unika process och det hantverk som ligger bakom ett par handskmakargjorda Bespokehandskar från Hestra. I första artikeln kommer vi redogöra för materialval, måttning och tillskärning för att sedan i del 2 visa det färdiga resultatet med en reflektion över de val vi gjort.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-02-26 11:00  |  Lästid: 6 minuter

Idén till att göra den här artikelserien kom från två saker. Flera läsare ville läsa mer om Bespoke och måttsömnadsguider och vi ville göra något som vi tidigare aldrig gjort. En annan anledning till varför vi ville titta närmare på just handskar och Hestra var pga deras svenska ursprung och det faktum att handskar är en av mycket få produkter inom Bespoke som ”alla” faktiskt har råd med.

Hela processen startade med att vi fick möjlighet att besöka företagets huvudkontor i Småland och på plats gå igenom hela processen av tillverkningen. 

Det första vi fick välja var att sitta ner med Niklas och Anton för att bestämma vad det var för typ av handske vi var intresserade av att göra. Hestra Bespoke innefattar nämligen allt ifrån eleganta, långa balhandskar för dam till grova lammkinnsfodrade handskar. 


Vårt val föll på en klassisk promenadhandske med knapp istället för resår i ofodrad Peccary. Första tanken var att välja ett fodrat alternativ av värmeskäl men just Peccaryhandskar i Bespoke kommer enligt Niklas och Anton bäst till sin rätt i ett ofodrat utförande då känslan i Peccary kommer fram som bäst.

En ofodrad handske må vara sval de mest bitande vinterdagar men då är det egentligen en grövre fodrad handske som är bäst lämpad ändå. Genom att välja ofodrat får man även en handske som är bärbar från september till sena april och som en oerhört elegant manlig accessoar. 

Första steget efter vi satt grundförutsättningarna för handskarna var att välja ut ett specifikt skinn. 

 


Hestra Bespoke Service - Del I
Ett fantastiskt mörkbrunt peccaryskinn i nyansen Sienna.

Vårt val föll på ett racinggrönt Peccaryskinn då en av de stora fördelarna med Bespoke handlar om att kunna göra något unikt som annars inte finns tillgängligt på marknaden. Även om mörkbruna eller cognacsbruna peccaryhandskar är oerhört klassiska och tidlösa är dessa tillgängliga från såväl Hestra och andra tillverkare i RTW för ett något lägre pris. 

Hestra Bespoke Service - Del I
Först inspekteras skinnet noggrant av handskmakaren för att avyttra skadade delar av skinnet.
Hestra Bespoke Service - Del I
För att "reparera" mindre skador eller märken i skinnet skrapar handskmakaren ut lite talk som stänger dessa håligheter utan att synas i efterhand. Detta görs ej på svart skinn då det riskerar att ge ett gråaktigt skimmer.
Hestra Bespoke Service - Del I
Hestra Bespoke Service - Del I
Mönsterdelarna placeras ut för att planera tillskärningen av ett annat par Bespokehandskar i mörkbrun peccary.
Hestra Bespoke Service - Del I
Efter att skinnet har inspekterats och mönsterdelarna placerats ut lägger handskmakaren en duk över skinnet som sedan fuktas. Detta för att skinnet skall bli mer medgörligt vid tillskärningen. När det kommer till Peccary skall skinnet vila i ca 1.5 timme.

 

Nu var det dags för måttagning. Först mättes omkretsen av handen någon cm ovanför knogarna för att fastställa vilket stansjärn som skall användas för tillskärningen. Det är måttet runt handen som är det som anges i RTW storlekar så som 8, 9 eller 10 och indikerar franska tum (2.74 till skillnad från engelska 2.54). 

Hestra Bespoke Service - Del I
Niklas mäter bägge händerna separat för att kolla ifall det finns ojämnheter. Något som är en av flera möjligheter inom Bespoke som saknar vid färdigsydda handskar.
Hestra Bespoke Service - Del I
Sedan märker handskmakaren ut de olika punkterna för fingerspetsar och basen av varje finger för att kompensera för eventuella skillnader. Någon kan t ex ha ett längre lillfinger än standard men kortare pekfinger etc.
Hestra Bespoke Service - Del I

När måtten är tagna och eventuella avvikelser från grundstorlekarna märkts ut är det dags att återgå till skinnet som nu är redo för att arbetas med. 


Detta är den kanske viktigaste delen i tillverkningen av ett par kvalitetshandskar. Handskmakaren måste minimera all elastisitet i skinnet på längden. Detta för att skinnet inte skall strechas i den färdiga handsken och på sikt bli för långa. 

 

Hestra Bespoke Service - Del I
Anton sträcker ut skinnet över kanten på en bänk i längdväg tills ingen elasticitet finns kvar i denna riktning.
Hestra Bespoke Service - Del I
För att kunna sträcka ut kanterna på skinnet behövs en Piquette vilket enkelt beskrivet är en slö kniv.
Hestra Bespoke Service - Del I

 

Efter att skinnet sträckts ut maximalt mäts det. Handskmakaren lägger till en inch på bredden för elasticiteten så att handsken skall gå att ta på sig men fortfarande sitta tight på. Här ligger handskmakarens kompetens i att inte ta för mycket då handsken blir för stor, eller för lite vilket leder till att den inte går på handen. 


Hestra Bespoke Service - Del I
Handmålad gammal linjal som varit med ett tag i verkstaden...
Hestra Bespoke Service - Del I
Ett pappmönster och exakt replika av stansjärnen placeras ut på det färdigstreckta skinnet. Efter detta placeras delarna under hög press i två timmar för att stabiliseras.
Hestra Bespoke Service - Del I
Hestra Bespoke Service - Del I
Nu är det dags för stansjärnen. Det finns en form för varje av de befintliga grundstorlekarna men dessa kan anpassas för att höja och sänka de olika fingrarna så att de anpassas efter de skillnader från grundstorlekarna. Dessa järn är mer eller mindre antika och görs inte längre.
Hestra Bespoke Service - Del I
Dessa stansar med hjälp av en maskin med högt tryck ut perfekta mönster ur skinnet.
Hestra Bespoke Service - Del I
Så här kan den totala specificeringen av ett par Bespokehandskar se ut.
Hestra Bespoke Service - Del I
När delarna är tillskurna packas de ihop för att gå till sömnad.

Sömnaden av Hestras Bespokehandskar är den enda del som inte sker inhouse utan görs i Ungern där några av de främsta handsksömmerskorna i världen arbetar uteslutande med detta för hand. Hestra erbjuder även Piquesydda handskar i Ungern vilket är en maskinsömnad som ger nätta eleganta stygn till skillnad från de lite grövre handsydda. Dock går ej peccary att sy med maskin 

Att man inte gör det inhouse är enligt Niklas och Anton egentligen inte av arbetskostnadsskäl utan att kompetensen är större inom just sömnadsmomenten i Ungern. Dock tittar företaget på sikt över möjligheten att även kunna göra sömnad i Småland vilket skulle korta ledtiderna en del. 

Värt att nämna är att outsourcing av vissa moment inom bespoke är ett vanligt fenomen även inom t ex skor. Där lämnas moment som handsömnad av exempelvis randen eller produktion lästerna ibland till frilansande hantverkare i såväl andra städer som länder. 

Normalt sett behöver självklart inte företagets kunder besöka huvudkontoret och verkstaden för att beställa ett par bespokehandskar. Måttning av händer och val av skinn görs normalt i Hestras flaggskeppsbutik i Stockholm men vi ville med denna artikel visa allt det arbete och den tid som ligger bakom ett par kvalitetshandskar som kunden normalt inte upplever.


Från att mönsterdelarna skickas till Ungern tar det ca 6-8 veckor i leveranstid men mer om det och det färdiga resultatet i nästa vecka...

 

Hestra Bespoke Service - Del I
Niklas Magnusson; Handskmakare och tillsammans med Anton fjärde generationens Magnusson i företaget.
Dela på Facebook
Tweeta