Heschung – Funktionsskor på franska

Fransk skokultur förknippas ofta med nätta läster och extravagant finish. Heschung är raka motsatsten. Sedan starten 1934 har denna franska nischtillverkare producerat robusta skodon som är gjorda för betydligt tuffare underlag än Parisiansk gatsten.

Olof Enckell  |  Publicerad 2012-11-12 14:18  |  Lästid: 2 minuter

Den för många okända tillverkaren grundades av Eugène Heschung i Alsace och fokuserade liksom landsmannen Paraboot på produktion av goodyear- och becksömsydda-skor. Den sistnämnda konstruktionen har blivit något av Heschungs signum och är än idag en viktig del av märkets utbud. Konstruktionen, som till stor del sys för hand med lintråd som doppas i vax, uppskattas framförallt för sin tålighet mot väta, men har även rent stilmässigt en klar charm.

Länge producerade märket även skidpjäxor och försåg bland annat franska olympiska skidlansdlagen under olympiska spelen i Grenoble 1968 samt Sappro 1972 med utrustning. Idag är fokus återigen på bruksskor och Heschung har genom samarbeten med bland annat japanska Yukuten och Commes des Garcons fått något av en kultstatus. Nedan följer ett fåtal smakprov från märkets kollektion.

  


Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta