Hattskolan: Flat cap

 |  Publicerad 2006-03-09 12:43  |  Lästid: 2 minuter

Bild 315071Våren är på gång och en snygg huvudbonad känns mer aktuell än någonsin. Således är det dags för del tre i Hattskolan. Den här gången är det dags för flat cap, eller gubbkepsen som den lite nedlåtande brukar kallas i Sverige.

Flat cap har en särskilt rolig historia. År 1571 beslutade nämligen det engelska parlamentet att alla män över sex år (adel och övriga människor av rang undantaget, så klart) var tvungna att bära denna keps på söndagar och helgdagar. Och inte nog med det – kepsen var skulle vara gjord av engelsk ylle, och det var där själva poängen låg egentligen. Det handlade inte om att få stil på det brittiska folket utan om att få fart på inhemsk ylle-tillverkning. Lagen lyftes till slut 1597 men vid det laget var kepsen redan inarbetad i samhället och har sedan dess haft en stark ställning.

Flat cap finns i två olika varianter, short peak och long peak. Short peak (bilden) är den vanligaste och finns i allt ifrån klassiska varianter till de som är mer uppdaterade och moderna.

Long peak går också under namnet shooting cap just på grund av jägares försmak för denna modell. Knapp längst upp på huvudet och möjlighet att knäppa fast skärmen till resten av kepsen. Denna modell var tidigare starkt förknippad med den engelska arbetarklassen men har vandrat upp i klasshierarkin sedan dess.

En liknande modell är Gatsby cap, som liknar long peak men har en något längre skärm samt en fylligare bakdel.

Tidigare inlägg i serien: Trilby och Panama

[Källa: A Gentleman’s Wardrobe och bild från Villagehatshop.com]

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta