Hardy Amies

Det blåser förändringens vindar på brittiska stilinstitutionen Hardy Amies. Med ett ben I det klassiska modet och ett ben i det moderna har den Savile Row-baserade firman tagit steget från klassiskt bespoke-skrädderi till att idag även innefatta ready-to-wear med hög modegrad.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2012-08-23 14:02  |  Lästid: 3 minuter

”A man should look as if he had bought his clothes with intelligence, put them on with care, and then forgotten all about them” –

Sir Hardy Amies (1909-2003) var något utav en pionjär när han 1961 lanserade den första catwalkshowen för färdiga plagg (ready-to-wear). Vid samma show spelades även musik och designern gjorde modellerna sällskap i slutet av showen, ungefär som det ser ut idag alltså.

Vid sidan om verksamheten på Savile Row no. 14 var Hardy Amies officiell ”dress-maker” åt Queen Elisabeth II i över 40 år. När det brittiska landslaget stod som segrare vid World Cup 1966 så var det Mr Amies som ritat deras kostym. Dräkten de brittiska olympierna bar 1972 hade även den Hardy Amies lagt sin hand vid. Ett annat intressant projekt var när han ombads av Stanley Kubrick att rita de visionära framtidskostymerna till hans film 2001: A space odyssey.


När denna kreativa modepionjär inte sågs i London var sannolikheten stor att han hämtade kraft och inspiration i hans vackra trädgård i Cotswolds.

Idag är firman, kanske inte den mest kända, en aktör att räkna med på den brittiska modescenen. De har gjort en rejäl satsning och Claire Malcom som är kreativ chef idag vårdar firmans historia med det brittiska arvet och skrädderiet som grund men blickar framåt för den moderna gentlemannen.

De har idag två kollektioner i form av Hardy Amies och Hardy Amies London. Den första är firmans spjutspetslinje där man tar ut svängarna och konkurrerar med de största modehusen i världen. Denna höst har man utgått från den grå kostymen och visar upp den tillsammans med moderna skor från Mr Hare samt mönstrade resväskor från Globe Trotter för att uppnå 1930-tals glamour.

Den senare linjen med namnet London är mer dressad och avskalad och fokus ligger på den mörka kostymen och en smal siluett.


Det ska dock inte glömmas bort att firman trots att har sina rötter inom skrädderiet och för den som så önskar erbjuds en fullständig bespoketjänst liksom en enklare semibespoke i firmans lokalar på Savile Row. 2010 tog Stuart Lampell över som ansvarig tillskärare och med en gedigen erfarenhet från arbete hos både Gieves & Hawkes och Timothy Everest har firman ett gott rykte även bland de mest krävande kunderna som huserar på denna skräddargata nummer ett.  

   

Vår-sommar 2012


Skor i samarbete med Edward Green
Höst-vinter 2012-13

Hardy Amies, 1950




Dela på Facebook
Tweeta