Handgjorda slipsar från E.G. Cappelli

Slipsen har lyst med sin frånvaro ett tag här på Manolo. Det kände vi att det var dags att göra någonting åt. Därför tänkte vi idag berätta mer om en dold pärla ifrån syditalienska Neapel i form av E.G. Cappelli. En firma som tillverkar några av världens finaste slipsar i den lilla ateljén på Via Cavallerizza 37.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2015-04-22 10:20  |  Lästid: 3 minuter
Handgjorda slipsar från E.G. Cappelli

Firman som i år firar 20 år grundades av den före detta apotekaren Patrizio Cappelli som valde att lämna familjeföretaget som verkade inom kemiindustrin och istället satsa på något mera kreativt. Han berättade att detta steg var ganska naturligt då han alltid gillat det välklädda modet och att just detta varit en så stor del av Neapels modescen under många år. Han menar att det både var lätt att inspireras samt att hitta kunnig personal som behärskade hantverket. Hans egen stil är klassisk och elegant. Han varvar napoletansk skräddarkonst med slipsar i brittisk stil och åstadkommer det många italienare kallar Stile Inglese, dvs en klassisk italiensk tolkning av en konservativ brittisk stil. Ett ideal jag själv föredrar. Cappelli köper mycket av det siden som används vid tillverkning ifrån England och meckat Macclesfield. Han har även ett stort utbud av printat så kallat ancient madder siden samt ull- och kashmirslipsar från England.

 

Handgjorda slipsar från E.G. Cappelli
Cappellis ateljé på Via Cavallerizza 37.

 Jag besökte Cappelli för flera år sedan och slogs då av både hur trevlig gentlemannen Patrizio var och hur fantastiskt fina slipsar han lät tillverka. Vid det tillfället köpte jag en färdig slips som använts frekvent sedan dess.

Nyligen valde jag att testa den tjänst som erbjuds vida företagets, om än uråldriga hemsida i form av att måttbeställa en slips. Detta går ut på att man kan välja valfritt tyg från ett enormt utbud. Valen är exempelvis längd, antal vikningar, tjocklek/mellanlägg samt bredd. Ett perfekt alternativ för mig som är 193 cm och som gillar när slipsen smalare ända är lika lång som frambladet. Genom att beställa dem i 154 cm istället för 147-150 som är normalt så åstadkommer man lättare detta. Att sen kunna få slipsen precis som man vill är  iallafall i min mening värd ett visst premium. Lite beroende på vilka val man gör så landar den på 90-130 EUR vilket är ungefär i samma prisklass som Drake´s med en motsvarande kvalitet.

Vill man ha det värsta utförandet, som också är firmans storsäljare, så väljer man en 7-fold vikning och i unlined (untipped) utförande för ca 160 EUR.

Mitt val för på en slips i normal 3-fold vikning och i ett printat ancient madder siden från England och med så kallad self-tip i samma material som resten av slipsen. Denna variant kostar 90 EUR vilket är överkomligt med tanke på resultatet som blev riktigt bra. Den har en perfekt längd, är lätt att knyta med en snygg dimple som resultat och känslan i tyget är riktigt bra.

Leveranstiden var ca 2 veckor och Patrizio kommunicerar lätt på engelska om man har några frågor.

För att beställa en måttsydd slips rekommenderar vi ett besök på företagets hemsida.

 

Handgjorda slipsar från E.G. Cappelli
Slutresultatet.
Handgjorda slipsar från E.G. Cappelli
Slipsens form möjliggör en trevlig så kallad ”dimple”.
Handgjorda slipsar från E.G. Cappelli
Baksidan av slipsen.
Handgjorda slipsar från E.G. Cappelli
Patrizio Cappelli.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta